Στην τελική ευθεία για τα μέτρα σε εστίαση και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Σάβ, 10/07/2021 - 08:47

Επιχείρηση πειθούς ξεκινά η  κυβέρνηση, προκειμένου να αυξηθεί η ταχύτητα των εμβολιασμών και να χτιστεί το τείχος ανοσίας, ενώ την ίδια στιγμή σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της  εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, με τις σχετικές ανακοινώσεις για στοχευμένους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και αλλαγές στη λειτουργία των κλειστών χώρων διασκέδασης, να αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο τραπέζι πάντως βρίσκεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αρχικά για τους εργαζομένους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων, ενώ σειρά θα πάρουν μετά οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και δομές υγείας.Σε δεύτερο χρόνο, εξετάζεται ο εμβολιασμός να καταστεί υποχρεωτικός και στο προσωπικό που υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας, καθώς και στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Σύμφωνα, με ένα σενάριο, η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να μετατεθεί χρονικά κατά μία εβδομάδα, δηλαδή στις 22 Ιουλίου, προκειμένου να υπάρχει ακόμα καλύτερη εικόνα όσον αφορά στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Παράλληλα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο το άνοιγμα των κλειστών χώρων να αφορά μόνο στους εμβολιασμένους. Να υπάρχουν, δηλαδή, μόνο αμιγείς χώροι εστίασης και διασκέδασης, οι οποίοι θα λειτουργούν με πληρότητα 80% και τους επιχειρηματίες να προορίζουν τους ανοιχτούς χώρους τόσο για τους εμβολιασμένους, όσο και για τους ανεμβολίαστους

Oπως είναι ήδη γνωστό, στις 15 Ιουλίου πρόκειται να ανοίξουν οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης είτε ως αμιγείς (μόνο για εμβολιασμένους και με μεγαλύτερη πληρότητα) είτε ως μεικτοί (για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και με σαφώς χαμηλότερη πληρότητα).

Σε αναμονή για τα καινούρια μέτρα είναι οι υπεύθυνοι των χώρων εστίασης και διασκέδασης, αντιδρούν.  Σε επιστολή τους προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, που συνυπογράφουν πανελλαδικά 45 πρωτοβάθμια Σωματεία μιλούν για «εμμονική στοχοποίηση» της εστίασης και επιχειρήσεις σε «ρόλο χωροφύλακα» για τους θαμώνες.

Ο Σπύρος Μπαϊρακτάρης, εστιάτορας μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε: «Τί θα πούμε στους πελάτες; Μην μπαίνεις ή μπες μέσα ο ανεμβολίαστος να κολλήσεις τους άλλους; Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα τίποτε»

Ο Τάσος Μαυροφρύδης, υπεύθυνος χώρου εστίασης, ανέφερε επίσης ότι: «Οι πρώτες σκέψεις είναι να είμαστε αμιγείς για το καλό όλων».

Ο αναπληρωτής Υπ. Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο Open επισήμανε ότι: «Eίναι πολύ δύσκολο μετά από τόσους μήνες κόπωσης να ελέγξεις τον κόσμο. Γι΄αυτό έχουμε σαφή μηνύματα και θα επανεξετάσουμε το πλαίσιο».

Τα καταστήματα θα πρέπει να έχουν κατεβάσει, στο κινητό ή στο τάμπλετ, την εφαρμογή του ψηφιακού ελέγχου των πιστοποιητικών. Το κόβιντ πας θα ελέγχει ποιοι είναι εμβολιασμένοι και ποιοι όχι καθώς και ποιοι έχουν αρνητικό τέστ.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε: «Πολύ απλά θα περνάει κανείς την εφαρμογή, αυτός που ελέγχει την έχει κατεβάσει θα την περνάει πάνω από το πιστοποιητικό που φέρνει ο πελάτης είτε πάνω από το κινητό είτε πάνω σε χαρτί και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα».

Όταν η εφαρμογή βγάζει πράσινο χρώμα σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του ή έχει νοσήσει. Όταν η εφαρμογή δείξει κίτρινο σημαίνει ότι ο πολίτης έχει βεβαίωση αρνητικού τεστ, ενώ αν το χρώμα είναι κόκκινο σημαίνει ότι το έγγραφο δεν είναι έγκυρο.

Σχετικά Άρθρα