Τεμενάδες Σουηδίας - Φινλανδίας στον Ερντογάν!

Τετ, 29/06/2022 - 19:30

«Nίκη του ΝΑΤΟ - Νίκη του Ερντογάν», χαρακτήρισε ο Κώστας Μαρδάς το μνημόνιο Σουηδίας, Φινλανδίας, Τουρκίας, που οδήγησε στην μη προβολή  βέτο από τον Τούρκο Πρόεδρο, ανοίγοντας στις δύο χώρες τις πόρτες της Ατλαντικής Συμμαχίας, στη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης.

Μιλώντας  στο δελτίο ειδήσεων του αθηναϊκού καναλιού Attica, (29/ 6 ) εξήγησε:

«Είναι νίκη του ΝΑΤΟ γιατί παρατάσσει δύο ακόμη χώρες στο μέτωπο κατά της Ρωσικής απειλής… Είναι νίκη του Ερντογάν, γιατί υποχρέωσε τις δύο χώρες της… ειρήνης και… των δικαιωμάτων να του κάνουν τεμενάδες, υποχρεώνοντάς τις να του ικανοποιήσουν όλα σχεδόν τα αιτήματά του!».

Ο Χιώτης δημοσιογράφος - συγγραφέας αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε τρεις -κατά την άποψή του- «τεμενάδες»:

«Δέχθηκαν να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας, που είχαν επιβάλλει ανεπισήμως μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία θα μπορεί να αγοράζει οπλικά συστήματα και να έχει την υποστήριξη της Σουηδίας στη συμμετοχή της στη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας πρόσβαση σε αμυντικά προγράμματα.

«Δέχθηκαν να εκδίδουν στην Τουρκία, βάσει των πληροφοριών της Άγκυρας, όχι μόνο Κούρδους τρομοκράτες ή μαχητές του PKK και της Συρίας, αλλά και κατηγορούμενους για τρομοκρατική δράση ή συμμετοχή στο Κίνημα του Φετχιουλάχ Γκιουλέν!

«Δέχθηκαν επίσης να αλλάξουν τη νομοθεσία τους, ψηφίζοντας πιο αυστηρούς αντιτρομοκρατικούς νόμους, περιλαμβανομένης και της απαγόρευσης εράνων!».

Ο Κώστας Μαρδάς επεσήμανε ότι η υφυπουργός Εξωτερικών Κέλεστ Ουάλαντερ, λίγο πριν τη συνάντηση Μπάϊντεν - Ερντογάν δήλωσε επί λέξει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 γιατί είναι προς το συμφέρον ενδυνάμωσης της ασφάλειας χώρας του ΝΑΤΟ».

Και κατέληξε με την άποψη ότι η ευμενής ουδετερότητα των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας, που ξεκίνησε επί Τραμπ, φαίνεται ότι δίνει τη θέση της σε τήρηση ίσων αποστάσεων, κάτι που, άλλωστε, δήλωσε ο Μπλίνκεν στον Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, μετά την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο…

 

 

Σχετικά Άρθρα