Παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 29 Ιουλίου 2020, στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα (Βουνακίου) το νέο βιβλίο της διδάκτωρος Ιστορίας Αρχαιολογίας Αθηνάς Ζαχαρού-Λουτράρη, με τίτλο "Η πλατεία Βουνακίου Χίου, τόπος εκτελέσεων κατά την Τουρκοκρατία" εκδόσεων Άλφα Πι.
Στον πρόλογο η Διευθύντρια Εκπαίδευσης ιστορικός Ευτυχία Βλυσίδου ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκεται μαζί με την Αθηνά Ζαχαρού Λουτράρη, τονίζοντας ότι το βιβλίο αυτό πρέπει να υπάρχει σε κάθε οικογένεια. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στην πλατεία Βουνακίου περπατάμε καθημερινά, γιορτάζουμε γεγονότα, θυμόμαστε ιστορικές στιγμές αλλά σήμερα είμαστε εδώ για να μάθουμε και να γνωρίσουμε την ιστορία της.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος στον χαιρετισμό του ευλόγησε την ιστορικά εμπεριστατωμένη προσπάθεια της Αθηνάς Ζαχαρού-Λουτράρη που αφορά τους νεομάρτυρες και εθνομάρτυρες, οι οποίοι με το αίμα τους αγίασαν και δόξασαν την κεντρική πλατεία της Χίου, σημειώνοντας ότι η Μητρόπολη ανέλαβε τη χορηγία της εκδόσεως του βιβλίου αυτού ενόψει του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της επανάστασης του 1820 ,που έγινε για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία.
Ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, που χαιρέτισε την εκδήλωση, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το βιβλίο αυτό αναδεικνύει ιστορικά θέματα τα οποία χρειάζονται οι νεότερες γενιές, γιατί ότι όσοι ξέχασαν την ιστορία τους είναι υποχρεωμένοι να την ξαναζήσουν. Μέσα από την γνώση είπε, οι ρίζες πάνε βαθύτερα και όσο οι ρίζες είναι βαθύτερες, τόσο το δέντρο που βρίσκεται στην επιφάνεια πορεύεται σταθερά στο αύριο και στο μέλλον. Επίσης τόνισε ότι η Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη έχει αφιερώσει τη ζωή της στην αποτύπωση ιστορικών γεγονότων, γεγονότων που χρειαζόμαστε για να είμαστε αφυπνισμένοι ειδικά στις δύσκολες μέρες που περνάμε. Κλείνοντας ευχαρίστησε την συγγραφέα για τις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλει στην έκδοση των "θησαυρών" που έχει συγγράψει τονίζοντας ότι είναι οι παρακαταθήκες και η βαριά κληρονομιά που θα κληρονομήσουν τα παιδιά μας.
Στην παρουσίαση του βιβλίου η Αθηνά Ζαχαρού-Λουτράρη ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κεντρική πλατεία της Χίου γνώρισε όχι μόνον τις ανέμελες καθημερινές δραστηριότητες και τις χαρούμενες γιορτινές ημέρες, αλλά υπήρξε ὁ βωμὸς τῶν θρήνων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής σκλαβιάς (1566-1912), όταν πλήθος ανθρώπων έχασαν τη ζωή τους σε αθρόες σφαγές στο ολοκαύτωμα του 1822, και σε μεμονωμένες εκτελέσεις. Άγριοι θάνατοι διά ξίφους και μαχαίρας, φρικτότεροι διά του απαγχονισμού και της πυράς και ακόμα πιο μαρτυρικοί διά ανασκολοπισμού έλαβαν χώρα σ’ αυτόν τον τόπο του Βουνακίου. Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες αποδεικνύουν σε τι βαθμό βαρβαρότητας μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν ο φανατισμός εξάπτει τα αγριότερα των ενστίκτων του, η παιδεία του λαού του υποθάλπει τη βιαιότητα και η επαπειλούμενη απώλεια της εξουσίας οδηγεί τους σκληρούς κυρίαρχους σε ανελέητες τιμωρίες για εκδίκηση ή παραδειγματισμό. Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση τόνισε ότι η ιστορία δεν σταματά στα δάκρυα, ο άνθρωπος λησμονεί τα θλιβερά και προχωράμε αισιοδοξία. Χωρίς πρόθεση αναμόχλευσης αντιπαλότητας και με την ευχή να μην ξαναζήσει ποτέ πια ο τόπος τέτοιες θλιβερές μέρες, πέρα από τη σπονδή στους νεκρούς μάρτυρες, τη συγγραφή αυτού του κειμένου ερμηνεύει η προτροπή του Ανδρέα Μάμουκα, αυτόπτη των τραγικών σκηνών του 1822· «νὰ ἀνακαλῶνται εἰς τὴν μνήμην τῶν μεταγενεστέρων διὰ νὰ προληφθῇ ἄλλην φορὰν τοιαύτη καταστροφή».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσώνκ. Μάρκος, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής και πλήθος κόσμου.