Δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς την… Δόξα

«Αυτοπροσώπως» την Πέμπτη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV o καλλιτέχνης Νίκος Γεωργίου, δημιουργός του γλυπτού της «Δόξας» των Ψαρών.
Δευ, 16/08/2021 - 07:01

«Η γλυπτική δεν είναι δουλειά», «Με το γλυπτό πρέπει να συνομιλείς, να συμφιλιωθείς, να μαλώσεις και να σε μαλώσει», «Όχι δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς την Δόξα».

Αυτά είναι μερικά απ’ όσα ενδιαφέροντα λέει στον Γιάννη Τζούμα, την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην Αλήθεια ΤV, στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» o καλλιτέχνης Νίκος Γεωργίου, δημιουργός του γλυπτού της «Δόξας» των Ψαρών.

Ο Νίκος Γεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Το 1976, σε ηλικία 15 ετών και ενώ φοιτούσε στο νυχτερινό Λύκειο, ξεκίνησε την εκπαίδευσή του στη μαρμαροτεχνία, στο εργαστήριο του μαρμαρογλύπτη πατέρα του Γιάννη Γεωργίου.

Μαθήτευσε και εργάστηκε δίπλα στον Τήνιο γλύπτη Ευριπίδη Λαμπαδίτη, όπου και βρήκε πλούτο παράδοσης και γνώσης πάνω στην τέχνη αυτή). Το 1980 εισήχθη στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου σπούδασε την γλυπτική τέχνη, με καθηγητή το Δημήτρη Καλαμάρα.

Το 1983 βραβεύθηκε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Παράλληλα, στο εργαστήριο του πατέρα του, εμβάθυνε τις γνώσεις του και τελειοποίησε την τεχνική του στο μάρμαρο. Το 1992 και για 5 συνεχή χρόνια, εκλέχθηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Γλυπτών Ελλάδος.

Είναι δε μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Από το 1993 και για 9 χρόνια, διδάσκει την τεχνική του μαρμάρου στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, στο Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος, στην Ολυμπία, στον Εθνικό κήπο υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, στο Νοσοκομείο ‘’Υγεία’’, στην Τρίπολη και αλλού. Έργα του υπάρχουν σε πολλούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, Κύπρο, Αγγλία, Η.Π.Α., καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

 

Σχετικά Άρθρα