Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου και του Συλλόγου Γυναικών Χίου με θέμα “η πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία ασπίδα προστασίας ενάντια στη ΒΙΑ κατά των γυναικών". Στην εκδήλωση μίλησε η Πόπη Ξεκαλάκη, μέλος του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος, η οποία καταδίκασε τον πόλεμο και εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη στον Ουκρανικό, το Ρωσικό και τους άλλους λαούς της περιοχής, στις γυναίκες και ιδιαίτερα στις μανάδες που βιώνουν την αγριότητα του πολέμου και ανέδειξε την τεράστια σημασία για τη ζωή μας και το μέλλον μας να παλέψουμε για να απεγκλωβιστεί η χώρα μας από κάθε εμπλοκή από αυτό το πόλεμο.
Στην ομιλία της τόνισε ότι η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) στα 46 χρόνια ζωής και δράσης της βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής βία κατά των γυναικών που εντείνει την ανισοτιμία μας και βάζει φραγμό στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Εξέφρασε την αλληλεγγύη σε κάθε γυναίκα του μόχθου, θύμα της βίας στον χώρο δουλειάς, εκεί όπου ζει, σπουδάζει, αθλείται, περνάει τον ελεύθερο χρόνο της. Τονίστηκε ότι ως ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, αποκαλύπτουμε όλα τα πρόσωπα της βίας κατά των γυναικών που κρύβουν οι εκμεταλλευτές του μόχθου μας, αλλά ταυτόχρονα φωτίζουμε κυρίως τη ρίζα της βίας κατά των γυναικών και οργανώνουμε την πάλη ενάντια σ’ αυτούς που την τρέφουν, ενάντια σ’ αυτούς που τη γεννούν. Η βία κατά των γυναικών δεν περιορίζεται μόνο στη σωματική, λεκτική, ψυχολογική σεξουαλική κακοποίηση στην εργασία, μέσα στην οικογένεια, στη διαπροσωπική σχέση. Βία είναι το συνολικό τσάκισμα της εργασιακής, της οικογενειακής, της προσωπικής μας ζωής, η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής μας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της μητρότητας.
Αναλυτικά στάθηκε στο ζήτημα της κακοποίησης και των δολοφονιών των γυναικών, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι οι καταδικαστέες και απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, που φτάνουν μέχρι και το βιασμό, τις δολοφονίες γυναικών είναι το αποτέλεσμα- και όχι η αιτία- της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην ταξική κοινωνία, είναι το αποτέλεσμα των κοινωνικών διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Η δολοφονία, η σεξουαλική κακοποίηση και ο βιασμός πηγή τους έχουν το «δίκαιο» που επιβάλλει η σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία, τις αξίες που εκπορεύονται από την ίδια τη φύση της: Την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον ανελέητο ανταγωνισμό, τον ατομισμό, τον εγωιστικό τρόπο ζωής και σκέψης, που διαπερνούν και τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις οικογενειακές σχέσεις.
Τέλος τόνισε ότι η δράση του γυναικείου συλλόγου, του σωματείου, είναι η κυψέλη για να βρει η γυναίκα το κουράγιο, την αλληλεγγύη, τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή της μαχόμενη.
Η πραγματική ασπίδα προστασίας είναι η συλλογική δράση στα Σωματεία, στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα. Στο έδαφος της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης, που είναι το πραγματικό "δίχτυ ασφαλείας" στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές μπορεί η γυναίκα να βρει το θάρρος, την τόλμη, την αντοχή να διεκδικήσει τη ζωή που της αξίζει.
Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε η Μαρίνα Κυριάκου, ψυχολόγος στο Κέντρο Πρόληψης Χίου, με θέμα «Ούτε θύμα, ούτε θύτης. Βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν και να σταθούν απέναντι στο φαινόμενο της βίας».
Τέλος εκφράστηκε για άλλη μια φορά η αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση στη συμπατριώτισσά μας, η οποία βρήκε το θάρρος και τη δύναμη να καταγγείλει την κακοποίησή της, απαιτώντας να επισπευθεί το σύνολο των νομικών διαδικασιών για ην προστασία ης και την καταδίκη των δραστών