Χίος, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

H Xίος με τον χρωστήρα του Φρίξωνος Αριστέα

Σάβ, 16/03/2019 - 19:49

Μια εν πολλοίς μη γνωστή πτυχή της ιστορίας του νησιού μας στους μη μυημένους αναδεικνύει μια καλαίσθητη έκδοση της Βιβλιοθήκης Κοραή για τον ζωγράφο Φρίξο Αριστέα, με τίτλο «Ημερολόγιο 2019. Αφιέρωμα στον Φρίξο Αριστέα» με πρόλογο της Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης Αννας Χαζίρη και κείμενο του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου Κώστα Μερούση.

Ποιός είναι ο Φρίξος Αριστέας; Οσοι επισκεπτόμαστε για παράδειγμα τα γραφεία του Αντιπεριφερειάρχη ή του Δημάρχου Χίου αποκλείεται να μην έχουμε θαυμάσει πίνακες με τοπία του νησιού μας εμφανώς μιας άλλης εποχής, όπου ξέχωρα από την τέχνη που θαυμάζει κανείς, μπορεί να συγκρίνει τα τοπία ή τα μνημεία με την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα.

Όμως για να δούμε έναν μη Χιώτη, που παρέδωσε στην τέχνη, την ιστορία και την μνήμη 90 τουλάχιστον γνωστά έργα, πρέπει να δούμε πίσω του έναν παθιασμένο Χιώτη έναν άνθρωπο ερωτευμένο παράφορα με τον γενέθλιο τόπο του τον Φίλιππο Αργέντη. (1891- 1974)

Αυτός ο δωρητής και στυλοβάτης και της Βιβλιοθήκης ανακάλυψε τον καλλιτέχνη Φρίξο Αριστέα στην Αθήνα και σε εποχές μονίμως δύσκολες για την τέχνη, του παρείχε φιλοξενία αλλά μισθό προκειμένου να αποδώσει σε πίνακες ζωγραφικής τοπία του νησιού μας.

Είναι σημαντικό όχι μόνο το τι ζωγράφισε,  αλλά ότι αυτό το έκανε σε τρείς περιόδους το 1923, το 1936 και το 1945.

Είναι επίσης σημαντικό ότι αυτό έγινε στις συνθήκες εκείνης της εποχής, με υποζύγια δηλαδή και με πορείες μηνών στην χιώτικη ύπαιθρο. Μόνο το τελευταίο του ταξίδι από τον Πειραιά στη Χίο διήρκεσε 48 ώρες.

Εκτός όμως από το βιβλίο περισσότερα για την ζωή και το έργο του ζωγράφου Φρίξωνος Αριστέα θα ακουστούν σε εκδήλωση παρουσίασης του Βιβλίου στην Βιβλιοθήκη Κοραή την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 7.00 μ.μ. με ομιλητές τους Ιωάννη Δ. Κουγιούλη Φιλόλογο, Μανήλη Μ. Βουρνού Αρχιτέκτονα και Νικολή Φράσκο Αγιογράφο.

 

Σχετικά Άρθρα

Την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 7.00 το απόγευμα
Πέμ, 05/12/2019 - 09:40

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Καρδαμύλων σας περιμένει να επισκεφθείτε το χωριό του  Αι-Βασίλη την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου από τις 12.30 το μεσημέρι έως τις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικού Σχολείο Καρδαμύλων. Στα περίπτερα που λειτουργούν περιμένουν πολλές εκπλήξεις μικρούς και μεγάλους