Χίος, Κυριακή 21 Ιουλίου

H Xίος με τον χρωστήρα του Φρίξωνος Αριστέα

Σάβ, 16/03/2019 - 19:49

Μια εν πολλοίς μη γνωστή πτυχή της ιστορίας του νησιού μας στους μη μυημένους αναδεικνύει μια καλαίσθητη έκδοση της Βιβλιοθήκης Κοραή για τον ζωγράφο Φρίξο Αριστέα, με τίτλο «Ημερολόγιο 2019. Αφιέρωμα στον Φρίξο Αριστέα» με πρόλογο της Διευθύντριας της Βιβλιοθήκης Αννας Χαζίρη και κείμενο του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου Κώστα Μερούση.

Ποιός είναι ο Φρίξος Αριστέας; Οσοι επισκεπτόμαστε για παράδειγμα τα γραφεία του Αντιπεριφερειάρχη ή του Δημάρχου Χίου αποκλείεται να μην έχουμε θαυμάσει πίνακες με τοπία του νησιού μας εμφανώς μιας άλλης εποχής, όπου ξέχωρα από την τέχνη που θαυμάζει κανείς, μπορεί να συγκρίνει τα τοπία ή τα μνημεία με την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα.

Όμως για να δούμε έναν μη Χιώτη, που παρέδωσε στην τέχνη, την ιστορία και την μνήμη 90 τουλάχιστον γνωστά έργα, πρέπει να δούμε πίσω του έναν παθιασμένο Χιώτη έναν άνθρωπο ερωτευμένο παράφορα με τον γενέθλιο τόπο του τον Φίλιππο Αργέντη. (1891- 1974)

Αυτός ο δωρητής και στυλοβάτης και της Βιβλιοθήκης ανακάλυψε τον καλλιτέχνη Φρίξο Αριστέα στην Αθήνα και σε εποχές μονίμως δύσκολες για την τέχνη, του παρείχε φιλοξενία αλλά μισθό προκειμένου να αποδώσει σε πίνακες ζωγραφικής τοπία του νησιού μας.

Είναι σημαντικό όχι μόνο το τι ζωγράφισε,  αλλά ότι αυτό το έκανε σε τρείς περιόδους το 1923, το 1936 και το 1945.

Είναι επίσης σημαντικό ότι αυτό έγινε στις συνθήκες εκείνης της εποχής, με υποζύγια δηλαδή και με πορείες μηνών στην χιώτικη ύπαιθρο. Μόνο το τελευταίο του ταξίδι από τον Πειραιά στη Χίο διήρκεσε 48 ώρες.

Εκτός όμως από το βιβλίο περισσότερα για την ζωή και το έργο του ζωγράφου Φρίξωνος Αριστέα θα ακουστούν σε εκδήλωση παρουσίασης του Βιβλίου στην Βιβλιοθήκη Κοραή την Τετάρτη 20 Μαρτίου στις 7.00 μ.μ. με ομιλητές τους Ιωάννη Δ. Κουγιούλη Φιλόλογο, Μανήλη Μ. Βουρνού Αρχιτέκτονα και Νικολή Φράσκο Αγιογράφο.

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 19/07/2019 - 15:44

Η Θεατρική Ομάδα Χίου παρουσιάζει τη δροσερή και άκρως επίκαιρη κωμωδία του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο Γάμος». Θα δοθούν δύο παραστάσεις: την Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Ιουλίου, στις 9.15 μ.μ, στην θεατρική σκηνή του Ομηρείου.

Είσοδος: εθελοντική συνεισφορά

Λίγα λόγια για το έργο

Ο κυρ Μανώλης ο Κουτρούλης θέλει να παντρευτεί. Και να μεγαλοπιαστεί. Έρχεται στην Αθήνα από τη Σύρο και ζητάει το χέρι της Ανθούσας, κόρης εστιάτορα και ξενοδόχου. Εκείνη όμως έχει δεσμό με τον Λεωνίδα τον Ξανθούλη, έναν απλό αστυνομικό. Για να κόψει την όρεξη του Κουτρούλη, του βάζει όρο: για να την παντρευτεί πρέπει πρώτα να γίνει υπουργός! Αδύνατο, θα μου πείτε. Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, όπου ζούμε τίποτα δεν είναι αδύνατο.

Έτσι, αρχίζει ένας κύκλος συνωμοσίας, ίντριγκας και ψεύτικων ειδήσεων (fake news) στον οποίο πρωτοστατεί ο δαιμόνιος υπηρέτης του Κουτρούλη, ο Στροβίλης. Κάπου εδώ εμφανίζονται και οι ξένες δυνάμεις, οι διεφθαρμένοι κρατικοί λειτουργοί, ο αργυρώνητος τύπος, αυτό που λέμε σήμερα με μια λέξη, διαπλοκή.

Το αν τελικά ο Κουτρούλης θα γίνει υπουργός και θα πάρει την Ανθούσα του, θα το μάθετε στην παράσταση. Με αφορμή όμως αυτόν τον γάμο, ο συγγραφέας κάνει μια καυστική αριστοφανική σάτιρα στο πολιτικό σύστημα της εποχής του, ένα σύστημα διάτρητο, σαθρό, έρμαιο ξένων και ντόπιων συμφερόντων, διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο.

Ένα πολιτικό σύστημα το οποίο, δυστυχώς, δεν έχει αλλάξει καθόλου από το 1843 που γράφτηκε το έργο.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθετική Συνεργασία: Μαρία Φούτσου- Νίτσα Κλούβα

Σκηνογραφία-Σκηνικός διάκοσμος: Τάκης Μπελόκας- Νικολής Φράσκος

Φωτισμοί: Παναγιώτης Λούρος

Σχεδιασμός Αφίσας-Κοστουμιών: Αλέκα Γλύκα

(σε ενδυματολογική επιμέλεια Μαρίας Φούτσου)

Κατασκευή Κοστουμιών- Αξεσουάρ: Μαρίκα Φλατσούση-Αλέκα Γλύκα

Χορογραφίες: Μίνα Μπατσακούτσα (Σχολή χορού Allegro)

Μουσική Επιμέλεια: Ανθίππη Φιαμού

Στίχοι τραγουδιών: Νίτσα Κλούβα

Διδασκαλία Τραγουδιών-Ακορντεόν: Βέρα Μαυρίκη

Χειρισμός Ήχου: Σοφία Τοπαλίδου- Ηλίας Βορριάς

Υποβολείο: Έλλη Κοντογιάννη

Μακιγιάζ: Άννα Μαυρή, Ελένη Σωτηριανού, Πωλίνα Λυμπέρη, Ρούλα Μελέκου

Επιμέλεια Προγράμματος-χορηγίες-διαφήμιση: Ντέπη Στουπάκη, Ανθίππη Φιαμού. Ευγενία Ασλανίδη-Αλέκα Γλύκα

Φροντιστήριο: Ντέπη Στουπάκη-Καλλιόπη Χούλη

Υποδοχή: Ευγενία Ασλανίδη

Φωτογραφίες: Ντέπη Στουπάκη

Οργάνωση παραγωγής: Μαρία Φούτσου

Παίζουν με τη σειρά που εμφανίζονται:

Χορός-Λαός: Έφη Βλαχάκη, Γιάννης Γκαγιαλής, Μπέλλα Διαμαντάρα, Λουκάς Δρίζος, Στέλλα Πολιτάκη, Άννα Σαββάκη, Αργυρώ Στρατάκη, Κωσταντία Φακίρη και οι μικροί

Μαρία - Αναστασία και Χρήστος –θεόδωρος Σταϊκόπουλος.

Ανθούσα: Ανθούλα Μπουγδάνου

Λεωνίδας (Αστυνομικός): Θανάσης Κοκκινάκης

Σπύρος (πατέρας Ανθούσας): Στέλιος Μακρυάς / Μάρκος Διαμαντάρας

Μανώλης Κουτρούλης: Θοδωρής Αργυρούδης

Στροβίλης: Δημήτρης Κουτσουράκης

Μεγάλες Δυνάμεις: Ελένη Μονογιούδη (Ρωσία), Ντέπη Στουπάκη (Γερμανία) Ανθίππη Φιαμού (Αμερική)

Μισφοφάς: Ηλίας Σγουραλής

Σφηκίας: Μανώλης Σιδεράτος

Ρεσεψιονίστ: Γιάννης Γκαγιαλής