Η… Θεά Σούμα

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 11/11/2020 - 20:16

Ξεκίνησε από σήμερα το καζάνισμα της σούμας, μια διαδικασία που έρχεται από τα αρχαία ακόμα χρόνια, με την ίδια στην ουσία διαδικασία.

Έτσι τα ξύλα άναψαν, τα καζάνια πήραν φωτιά, τα σύκα που έχουν ήδη ζυμωθεί στα βαρέλια θα αδειάσουν μέσα στους άμβυκες και το τοπικό παραδοσιακό ποσό θα ρεύσει στα δοχεία των παραγωγών, για να συνοδεύει τον μεζέ τους όλο το χρόνο.

Όπως μας εξήγησε ο Παναγιώτης Αυγουστάκης από το Θολοποτάμι, στο δικό του ανεμπικαριό αλλά και συνολικά σε όλα, η απόσταξη σύκων μειώνεται λόγω της μεγάλης στροφής που παρατηρείται στο τσίπουρο, που καταφέρνει εν πολλοίς να εκτοπίσει και το ούζο. Παρά ταύτα υπάρχουν οι φανατικοί του είδους, που κρατούν ζωντανή αυτή την διαδικασία, που φέτος καλύπτεται και αυτή από την πανδημία, αφού το ανεμπικάρισμα ήταν συνδεδεμένο και με παρέες, που συνόδευαν την διαδικασία, κάτι που τώρα δεν γίνεται.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του Τελωνείου, που παρά τις δύσκολες συνθήκες, νέα διαδικασία, το Τελωνείο εκτός του κτιρίου του κ.λ.π. κατάφεραν να καλύψουν όλη την διαδικασία έκδοσης των σχετικών αδειών στην ώρα τους.

xekinise_i_paradosiaki_apostaxi_sykon_kai_i_paragogi_soymas

Σχετικά Άρθρα