Μια γέφυρα Τέχνης από το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος μέχρι τη Σμύρνη

Χρυσόστομος Σμύρνης: Νέα δυναμική για τη Χίο το Ναυτικό Λύκειο του Καπετάν Παναγιώτη. Σας περιμένουμε στη Σμύρνη.
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 24/11/2018 - 07:24

Την αδιαφιλονίκητη ικανότητα της Τέχνης να αποτελεί κοινό τρόπο έκφρασης και πόλο έλξης ετερωνύμων ανά την Υφήλιο, αναδεικνύει η Έκθεση Ζωγραφικής Σμυρναίων Καλλιτεχνών, δυο Τούρκων και μιας Ρωμιάς, «Μια γέφυρα Τέχνης», όπως τιτλοφορείται η Έκθεση, που παρουσιάζεται στο Ισόγειο του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος και εγκαινιάστηκε την Παρασκευή το βράδυ 23 Νοεμβρίου 2018 με την παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Σμύρνης Χρυσοστόμου που ήταν και ο εμπνευστής της πραγματοποίησης της στο χώρο του Ιδρύματος και στη Χίο.

Ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος και ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μιχάλης Μπελέγρης αμέσως δέχτηκαν με χαρά την πρόταση του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σμύρνης, δίνοντας έτσι την ευκαιρία προσέγγισης των Σμυρναίων Ζωγράφων με το χιακό κοινό, που μπορεί να επισκέπτεται την Έκθεση μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου και να δει, πολύχρωμους, φωτεινούς και έντονους ζωγραφικούς πίνακες από την Έλλη Φιλίδη, έργα με έννοιες σε ασπρόμαυρες αντιθέσεις από την Handan Molvalι Erdin, και ολοζώντανα θαλασσινά τοπία με φάρους, θαλασσοπούλια, βαρκάκια και ακτές από το Ζωγράφο Ali Ulvi Tunalι.

 Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Χρυσόστομος, αφού εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για το γεγονός αυτό της κοινής Καλλιτεχνικής έκφρασης που πραγματοποιείται μέσα σε κλίμα αγάπης και συναλληλίας, έδωσε τα συγχαρητήριά του στους τρεις Ζωγράφους, που τιμούν τη Σμύρνη με τις Καλλιτεχνικές τους δραστηριότητες όπως είπε χαρακτηριστικά και ευχαρίστησε τόσο το Ίδρυμα Τσάκος και τον Καπετάν Παναγιώτη, όσο και την Ιερά Μητρόπολη Χίου και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκο που συμπαραστέκονται στο έργο της Μητροπόλεως και της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης και μεριμνούν εδώ και καιρό για την εκπλήρωση μιας σπουδαίας και ουσιαστικής ανάγκης της Κοινότητας Σμύρνης, «την αποστολή τακτικώς Ιεροψάλτου, ούτως ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα ο Ιερός Ναός της Αγίας Φωτεινής».

 Ο Διευθυντής του Ιδρύματος Μαρία Τσάκος Μιχάλης Μπελέγρης εκφράζοντας και τα αισθήματα του Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, τόνισε ότι είμαστε και αισθανόμαστε τόσο κοντά με την πόλη της Σμύρνης και την Ορθόδοξη Κοινότητα, άλλωστε τα λιμάνια μας είναι όλα στραμμένα προς Ανατολάς (όπως έχει πει τόσες φορές κι ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος) και «πάντα χαιρόμαστε να μοιραζόμαστε χρόνο μαζί». Συμπλήρωσε ότι η παρούσα Έκθεση, οι Καλλιτέχνες με τα έργα τους και η επίσκεψη του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου είναι τιμή για τη Χίο.

 «Σας περιμένουμε στη Σμύρνη» είπε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος και ανακοίνωσε ότι κατά την πρωινή του επίσκεψη στο νεοσύστατο Ναυτικό Λύκειο που δημιούργησε ο Καπετάν Παναγιώτης Τσάκος στη Χίο, συζητήθηκε η καθιέρωση μιας ετήσιας Εκπαιδευτικής Εκδρομής των Σπουδαστών και των Γονέων τους στη Σμύρνη, ούτως ώστε να μπορούν να χαρούν τις ομορφιές της πόλης, να Λειτουργηθούν στην Αγία Φωτεινή να ξεναγηθούν στα Παράλια της Μικράς Ασίας και να περιηγηθούν στις Ιστορικές Αρχαιότητες. Πολύ πιθανόν η πρώτη αυτή Εκδρομή να πραγματοποιηθεί λίγο μετά το Πάσχα.

 Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος τόνισε ότι το έργο του Καπετάν Παναγιώτη Τσάκου με το Νέο αυτό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, που θα «γεννά» νέους θαλασσοπόρους και νέους Χιώτες θαλασσοπόρους, δημιουργεί νέα κίνητρα και νέες δυνατότητες για τους νέους ώστε να παραμένουν στο νησί και να το κρατούν ζωντανό και ως σπουδαστές και ως οικογενειάρχες και επαγγελματίες αργότερα.

 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης, ο Πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών Χίου Παύλος Καλογεράκης και η Προϊσταμένη του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου Χίου Ρένα Δαμίγου.

 Αυτή η Έκθεση Ζωγραφικής των Σμυρναίων Καλλιτεχνών στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος και στη Χίο έχει και μια ιδιαίτερη σημασία για τη Ζωγράφο Έλλη Φιλίδη (που είναι από πολύ παλαιά Ελληνική Οικογένεια της Σμύρνης) γιατί η μητέρα της ήταν από τη Χίο. Όμως και οι άλλοι δυο Καλλιτέχνες, η Handan Molvalι Erdin και ο Ali Ulvi Tunalι, έχουν να θυμούνται γονείς και παππούδες που έζησαν στη Μυτιλήνη και τη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη αντίστοιχα.

 Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό το σημείωμα που παραθέτει η κ. Έλλη Φιλίδη στη Μπροσούρα της Έκθεσης γιατί δίνει το στίγμα της σκέψης των τριών Καλλιτεχνών που είναι και ηθικό και συμφέρον να διακατέχει όλους μας. «Χάρη στην ειρήνη που υπάρχει σήμερα, άνθρωποι, θάλασσες και ακτές παίρνουν ρόλο κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό σ' αυτόν τον δυναμικό κόσμο και συνδέονται με στενούς δεσμούς μέσω αυτής», λέει η κ. Φιλίδη.

 

 

 

 

gefyra_tehnis_smyrnion_kallitehnon_sto_idryma_m_tsakos

Σχετικά Άρθρα