Χίος, Σάββατο 29 Φεβρουαρίου

Μια βόλτα γνώσης και πολιτισμού

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 07/10/2018 - 20:05

Μία διαφορετική βόλτα-ξενάγηση στην πόλη της Χίου είχαν την ευκαιρία να κάνουν αρκετοί συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου, το πρωί της Κυριακής, 7 Οκτωβρίου 2018.

Στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που το θέμα τους για τη διετία 2017-2018 είναι αφιερωμένο στις «ΠΟΛ(Ε)ΙΣ», η προϊσταμένη της Εφορίας, Όλγα Βάσση, συνεπικουρούμενη από τις συναδέλφους της αρχαιολόγους, Στέλλα Φαϊτάκη, Παρισιάνθη Βαλάκου, Άννα Μισαηλίδη και Μαρία Φινφίνη, ξεκίνησαν από το Τελωνείο Χίου και έφτασαν μέσω Κάστρου μέχρι την ανασκαφή στο οικόπεδο ιδιοκτησίας Λαδά, κοντά στην Αγία Άννα Καπέλα, μιλώντας επί τόπου για τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της διαδρομής, απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτών και φέρνοντας έτσι την επιστήμη τους πιο κοντά στο κοινό, σε μία δράση από την οποία όλοι αποχώρησαν κατευχαριστημένοι, ζητώντας οι περισσότεροι σύντομα να επαναληφθεί.

Παραστατικότατες όλες οι Αρχαιολόγοι εμπλούτισαν τις γνώσεις όσων τις ακολούθησαν στη διαδρομή. Ήταν ένα κοινό ποικίλων ηλικιών, που έδειξε να διψά να μάθει την ιστορία του τόπου του ή του τόπου που το φιλοξενεί και σίγουρα όλοι κάτι απεκόμισαν, σ’ αυτόν τον δίωρο περίπατο.

Η Όλγα Βάσση μίλησε για το λιμάνι γενικότερα και τη σχέση του Κάστρου με αυτό, καθώς και για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που πάντα ήταν λατρευτικός χώρος, αλλά διαφορετικών θρησκειών, η Στέλλα Φαϊτάκη μπροστά στην Εθνική Τράπεζα μίλησε για το κτήριο αυτό αλλά και το απέναντι, της Τράπεζας Χίου αρχικά, Ιονικής μετέπειτα, η Παρισιάνθη Βαλάκου άρχισε την ξενάγηση στο Κάστρο, μπαίνοντας από την Πόρτα Ματζόρε, διασχίζοντας την Πλατεία του Κάστρου, την οδό Αγ. Γεωργίου φτάνοντας στην ομώνυμη εκκλησία, η Άννα Μισαηλίδη αναφέρθηκε στο παλαιόκαστρο της Χίου φτάνοντας μέχρι την εβραϊκή συναγωγή, που αποκαλύφθηκε στο οικόπεδο Καλλέργη, ενώ τέλος η Μαρία Φινφίνη έξω από το οικόπεδο Λαδά εξήγησε για τα ευρήματα των ανασκαφών, που δείχνουν τα όρια της πόλης σε κάθε ιστορική περίοδο, καθώς και το πού ήταν τα ιερά, τα νεκροταφεία, τα δημόσια κτήρια, οι βιοτεχνίες αγγειοπλαστικής.

Συγχαρητήρια στην Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου για την πρωτοβουλία!

volta_gnosis_kai_politismoy_stin_poli_tis_hioy

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 28/02/2020 - 16:23

Tα εγκαίνια της 3ης Ατομικής Έκθεσης Εικονογράφησης από τη Λίλα Κίσσα-Φραγκομίχαλου με τίτλο «Angel Eyes: Ονειρόκοσμος» στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, που ήταν προγραμματισμένα για σήμερα, θα γίνουν το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:00’.

Η αναβολή οφείλεται στο γεγονός ότι το Ομήρειο παρέμεινε κλειστό, στο πλαίσιο της τριήμερης παγχιακής διαμαρτυρίας για τα φαινόμενα κυβερνητικής αυθαιρεσίας και αυταρχισμού.