Χίος, Σάββατο 6 Ιουνίου

Μια βόλτα γνώσης και πολιτισμού

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 07/10/2018 - 20:05

Μία διαφορετική βόλτα-ξενάγηση στην πόλη της Χίου είχαν την ευκαιρία να κάνουν αρκετοί συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χίου, το πρωί της Κυριακής, 7 Οκτωβρίου 2018.

Στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που το θέμα τους για τη διετία 2017-2018 είναι αφιερωμένο στις «ΠΟΛ(Ε)ΙΣ», η προϊσταμένη της Εφορίας, Όλγα Βάσση, συνεπικουρούμενη από τις συναδέλφους της αρχαιολόγους, Στέλλα Φαϊτάκη, Παρισιάνθη Βαλάκου, Άννα Μισαηλίδη και Μαρία Φινφίνη, ξεκίνησαν από το Τελωνείο Χίου και έφτασαν μέσω Κάστρου μέχρι την ανασκαφή στο οικόπεδο ιδιοκτησίας Λαδά, κοντά στην Αγία Άννα Καπέλα, μιλώντας επί τόπου για τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της διαδρομής, απαντώντας σε ερωτήσεις των πολιτών και φέρνοντας έτσι την επιστήμη τους πιο κοντά στο κοινό, σε μία δράση από την οποία όλοι αποχώρησαν κατευχαριστημένοι, ζητώντας οι περισσότεροι σύντομα να επαναληφθεί.

Παραστατικότατες όλες οι Αρχαιολόγοι εμπλούτισαν τις γνώσεις όσων τις ακολούθησαν στη διαδρομή. Ήταν ένα κοινό ποικίλων ηλικιών, που έδειξε να διψά να μάθει την ιστορία του τόπου του ή του τόπου που το φιλοξενεί και σίγουρα όλοι κάτι απεκόμισαν, σ’ αυτόν τον δίωρο περίπατο.

Η Όλγα Βάσση μίλησε για το λιμάνι γενικότερα και τη σχέση του Κάστρου με αυτό, καθώς και για την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που πάντα ήταν λατρευτικός χώρος, αλλά διαφορετικών θρησκειών, η Στέλλα Φαϊτάκη μπροστά στην Εθνική Τράπεζα μίλησε για το κτήριο αυτό αλλά και το απέναντι, της Τράπεζας Χίου αρχικά, Ιονικής μετέπειτα, η Παρισιάνθη Βαλάκου άρχισε την ξενάγηση στο Κάστρο, μπαίνοντας από την Πόρτα Ματζόρε, διασχίζοντας την Πλατεία του Κάστρου, την οδό Αγ. Γεωργίου φτάνοντας στην ομώνυμη εκκλησία, η Άννα Μισαηλίδη αναφέρθηκε στο παλαιόκαστρο της Χίου φτάνοντας μέχρι την εβραϊκή συναγωγή, που αποκαλύφθηκε στο οικόπεδο Καλλέργη, ενώ τέλος η Μαρία Φινφίνη έξω από το οικόπεδο Λαδά εξήγησε για τα ευρήματα των ανασκαφών, που δείχνουν τα όρια της πόλης σε κάθε ιστορική περίοδο, καθώς και το πού ήταν τα ιερά, τα νεκροταφεία, τα δημόσια κτήρια, οι βιοτεχνίες αγγειοπλαστικής.

Συγχαρητήρια στην Εφορία Αρχαιοτήτων Χίου για την πρωτοβουλία!

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 01/06/2020 - 19:50

Στην πλατεία του Κάστρου, ανάμεσα στην αρχή των οδών Μπεν Ζαχαρίου και Αγίου Γεωργίου, δεσπόζει ένα ιδιαίτερο κτίσμα, το οποίο στις μέρες μας είναι γνωστό με την ονομασία «Πρώην Ξενοδοχείο Απόλλων».

Το Κάστρο της Χίου όταν πέρασε στα χέρια των Οθωμανών, χρησιμοποιήθηκε εξ’ ολοκλήρου ως ο πλεόν ενδεδειγμένος, λόγω της προστασίας που παρείχαν τα τείχη, χώρος για να κατοικήσουν. Έτσι, πριν την απελευθέρωση του 1912, το κτίριο άνηκε σε μουσουλμάνους, ήταν τριώροφη κατοικία συνολικής έκτασης 147 τ.μ και αποτελείτο από δέκα δωμάτια και τρία μαγειρεία.

Μέχρι και το 1927, όπου η Εθνική Τράπεζα (ήταν η διαχειρίστρια για τα κτήματα στην Ελλάδα που ανήκαν σε μουσουλμάνους και τα οποία ανταλλάχθησαν με αυτά χριστιανών {Ελλήνων} στη Μικρά Ασία) το έβγαλε σε πλειστηριασμό μαζί με άλλα ακίνητα του Κάστρου, στο κτίριο εγκαταστάθηκαν οικογένειες προσφύγων από τη Μικρά Ασία.

Το 1927 πραγματοποιείται η πρώτη αγοραπωλησία και το κτίριο περνάει στα χέρια Έλληνα αγοραστή.

Η αρχική χρήση του ήταν ως κατοικία των ιδιοκτητών, αλλά και ως ξενοδοχείου από την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 1928. Σε αυτό δόθηκε η ονομασία «Απόλλων».

Το 2007 το κτίριο είχε ήδη περάσει στα χέρια του δήμου Χίου, φορέας ο οποίος ανέλαβε την αναπαλαίωση και την επανάχρηση του κτιρίου.

Τα περισσότερα κτίσματα στο Κάστρο, όπως και στην πόλη της Χίου, καταστράφηκαν ή υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές κατά τον καταστροφικό σεισμό του 1881.

Με βάση την αρχιτεκτονική μελέτη λοιπόν για αποκατάσταση του κτιρίου το 2007, το κτίσμα είναι διώροφο στην πλευρά προς την πλατεία και τριώροφο προς το εσωτερικό του.

Παλαιότερο σημείο του αποδείχθηκε πως είναι το θολωτό ισόγειο ορθογωνικό κτίσμα (σήμερα φιλοξενεί το σύλλογο του «Αγίου Γεωργίου»), το οποίο χρονολογείται πολύ πριν το σεισμό του 1881. Δεύτερο παλαιότερο τμήμα του «Απόλλων» θεωρείται το γωνιακό κτίσμα στην πλατεία με την οδό Μπεν Ζαχαρίου, το οποίο έχει τοξωτά πλαίσια και του οποίου η δημιουργία χρονολογείται περίπου στα τέλη του 18ου αιώνα.

Σήμερα το κτίριο έχει δοθεί για χρήση από το Δήμο Χίου σε διάφορους συλλόγους, ανάμεσα τους και ο δικός μας σύλλογος.

Ο μοναδικός χώρος ο οποίος παραμένει αναξιοποίητος, είναι η αίθουσα/γωνιακό δωμάτιο στη συμβολή της πλατείας του Κάστρου με την οδό Μπεν Ζαχαρίου (η οποία βέβαια για κάποιο διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως χώρος εστίασης).

Η πρότασή μας είναι ότι ο χώρος αυτός είναι κατάλληλος λόγω θέσης για να χρησιμοποιηθεί από το Δήμο Χίου ως σημείο πληροφοριών (information point) για τους επισκέπτες του Κάστρου και πιθανής φιλοξενίας δημοτικών ή άλλων εκδηλώσεων αναφορικά με αυτό.

Από τη μία, η θέση του είναι ιδανική γιατί βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και ο επισκέπτης μπορεί να το εντοπίσει και απο τις δύο κύριες εισόδους του Κάστρου, δηλαδή την κεντρική πύλη που οδηγεί στην πλατεία και την είσοδο από το λιμάνι.

Από την άλλη, θα μπορούσε να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα, όπως αυτό των αστικών αναπλάσεων και να διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρει τις απαιτούμενες πληροφορίες για να μπορέσει κάποιος να ξεναγηθεί σωστά στο Κάστρο (να θυμήσουμε ότι τέτοιο ρόλο είχε αναλάβει συγκεκριμένη ιδιωτική πρωτοβουλία που παλαιότερα δραστηριοποιούνταν στο Κάστρο, υποκαθιστώντας έτσι την ανύπακρτη φροντίδα που οι δημοτικές υπηρεσίες θα έπρεπε να παρέχουν για ένα τέτοιο μνημείο, όπως το Κάστρο), όπως παραδείγματος χάριν, με τη διανομή ενημερωτικού υλικού και χάρτη.

Ένα σημείο πληροφόρησης θα μπορούσε να προσφέρει και ψηφιακή προβολή της ιστορίας του Κάστρου της Χίου (στα πρότυπα της αντίστοιχης που υπάρχει στο Μουσείο Μαστίχας και προβάλει την ιστορία της Χίου μέσω της συμβολής της μαστίχας σε αυτήν) και των σημαντικότερων μνημείων του σε διάφορες γλώσσες. Στο προτεινόμενο σημείο πληροφόρησης θα μπορούσε να τοποθετηθεί και μόνιμος ηλεκτρονικός διαδραστικός χάρτης του Κάστρου όπου ο επισκέπτης θα μπορούσε πατώντας πάνω σε καίρια σημεία του, να ενημερωθεί για την ιστορία, το σκοπό και τη σημασία τους.

Συντάχθηκε από την Μ. Ματθαίου και Λ. Γλύπτης, μέλη Ε.Ο.Δ Το Κάστρο της Χίου ένας Χαμένος Παράδεισος

Το Πρώην Ξενοδοχείο Απόλλων πριν την αποκατάσταση του από το δήμο Χίου – Φωτογραφία αναρτημένη στις Παλαιές Φωτογραφίες Χίου