Με αφορμή την παρουσίαση των μαθητικών ταινιών μικρού μήκους Γυμνασίων και Λυκείων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου που συμμετείχαν στο 10ο Διανησιωτικό Φεστιβάλ, 2021-2022 και θα παρουσιαστούν στο Ομήρειο στις 24, 25, 26 Ιουνίου 2022, η υπεύθυνη του Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κυρία Στέλλα Τσιροπινά, εκπαιδευτικός, φιλοξενείται στην εκπομπή "Η επικαιρότητα με άλλο μάτι" με την Ευγενία Κώττη, σήμερα Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022, στις 8 & 12 μ.μ. (και σε επανάληψη την Τρίτη 21/6/22 στις 4 μ.μ.).
Η κυρία Τσιροπινά με πολυετή εμπειρία στο χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, του σχεδιασμού και της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αναφέρεται στην εθελοντική προσφορά των εκπαιδευτικών και αντίστοιχα στη συμμετοχή των μαθητών, καθώς αν και το Υπουργείο αναγνωρίζει τυπικά την αναγκαιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε τρία βασικά πεδία, την Αγωγή Υγείας, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, εν τούτοις δεν είναι ενταγμένα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Σχολείου.
Οπότε εδώ και πολλά χρόνια, οι δράσεις επαφίενται στην προθυμία, την ευαισθησία εκπαιδευτικών και μαθητών αφού πρέπει να αφιερώσουν γι’ αυτά τον ανύπαρκτο ελεύθερο χρόνο τους... "Έλλειμμα" χαρακτήρισε η κυρία Τσιροπινά, τη στάση της Πολιτείας, ειδικά μετά το 2004, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οπότε και δέχθηκαν αυτά τα προγράμματα "χτύπημα" από την κρίση και θεωρήθηκαν ως... πολυτέλεια! «Το σχολείο έχει "αφυδατωθεί" από τον παιδαγωγικό του ρόλο και αυτά τα προγράμματα, η βιωματική εκπαίδευση, έπρεπε να είναι το αντίβαρο», τόνισε η κυρία Τσιροπινά. Φέτος, παρά τις σοβαρές δυσκολίες από την πανδημία, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν 92 προγράμματα που προάγουν την ομαδικότητα, τη συνεργασία, κεντρίζουν τη φαντασία των μαθητών.
Ειδική αναφορά έγινε στη cineμάθεια, η οποία ξεκίνησε με άλλη μορφή το 2004, στην πορεία ατόνησε αλλά απέκτησε άλλη πνοή και διάσταση εδώ και 10 χρόνια οπότε και πήρε τον χαρακτήρα Διανησιωτικού Φεστιβάλ. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 39 ταινίες, με τα σχολεία της Χίου να έχουν μια αξιόλογη παρουσία και σε επίπεδο συμμετοχών. Γεωγραφικά συμμετείχαν σχολεία από Μυτιλήνη, Ικαρία, Χάλκη, Ρόδο, Φολέγανδρο, Οινούσσες, Ψαρά κ.ά. περιοχές. Μέσα από κάθε σχολική δημιουργία αποτυπώνονται οι σκέψεις, οι αγωνίες της γενιάς τους, μέσα από ποικίλα εκφραστικά μέσα.
Σίγουρα η προσφορά αυτού του θεσμού δεν μπορεί να αποδοθεί μέσα από αριθμούς, ωστόσο έχει ενδιαφέρον το στοιχείο ότι όλα αυτά τα χρόνια παρουσιάστηκαν 270 μαθητικές ταινίες, συμμετείχαν περίπου 10.000 παιδιά κατ' εκτίμηση της κυρίας Τσιροπινά. Δεν έκρυψε τη συγκίνησή της, όταν μίλησε για τους μαθητές πολλών χρόνων πίσω, τώρα πια ενήλικες, κάποιοι με τη δική τους οικογένεια που όποτε την συναντούν, της θυμίζουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που μαζί δούλεψαν... Καθώς ετοιμάζεται να παραδώσει την "σκυτάλη" της υπεύθυνης των Σχολικών Δραστηριοτήτων, έχει θέσει ήδη γερά θεμέλια για τη συνέχιση του έργου της. Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικά σε 14 σχολεία, 3 στη Χίο, αφιερωμένο στους Νέους Ομηρίδες, στους επαγγελματίες ραψωδούς! Έτσι μέσα από διάφορες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, οι μαθητές θα προσεγγίσουν τα Ομηρικά Έπη καί τον Όμηρο.
Τέλος, η Στέλλα Τσιροπινα εφιστά την προσοχή παράλληλα στην οικογένεια ώστε τα παιδιά να μην χάνονται ατελείωτες ώρες στο κόσμο του διαδικτύου ή κενών τηλεοπτικών εκπομπών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους. Μια ζωή με πολύχρονη εκπαίδευση, πτυχία, αλλά δυστυχώς, χωρίς πραγματική καλλιέργεια.