

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και σκυτάλη από την Μόστρα των Θυμιανών παίρνει ο Αγάς των Μεστών, που ειδικά φέτος θα είναι... παγκόσμιος αφού από την αρχή και σε όλη σχεδόν την διάρκεια των "δικών" θα υπάρχει απ' ευθείας μετάδοση των εκδηλώσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV από την πλατεία των Μεστών, με ταυτόχρονη διαδικτυακή μετάδοση, από τα ΜΜΕ της ΑΛΗΘΕΙΑΣ, πράγμα που σημαίνει ότι το έθιμο θα είναι ορατό σε κάθε γωνιά της γής. Η μετάδοση είναι χορηγία του Μεστούση Ομογενή των ΗΠΑ Νίκου Φύλλα.
Ως γνωστόν το έθιμο του Αγά χάνεται στα βάθη των αιώνων. Πρόκειται για μία παράδοση που έχει τις ρίζες της στην Τουρκοκρατία, όταν οι Τούρκοι πασάδες που διοικούσαν τα Μαστιχοχώρια επέβαλαν ιδιαίτερα σκληρές ποινές και τιμωρούσαν τους Χιώτες με την πρώτη ευκαιρία. Επί τουρκοκρατίας ο Αγάς ήταν ο ανώτερος Άρχων του χωριού και ο... δίκαιος κριτής.
Το πρωί της καθαρής Δευτέρας όλοι οι χωριανοί μαζεύονται στο σχολείο του χωριού με σκοπό τη συνοδεία του Αγά στην κεντρική πλατεία. Στην είσοδο του χωριού, στην κεντρική πύλη, γίνεται μία υποτυπώδης μάχη και κατάληψη του κάστρου και στη συνέχεια ο Αγάς με το επιτελείο του κατευθύνεται στην πλατεία καταλαμβάνοντας την έδρα του με σκοπό να δικάσει και να... καταδικάσει όλο τον κόσμο. Σκοπός του Αγά, τουλάχιστον τα παλιά χρόνια ήταν να λύσει τις έριδες και τις φιλονικίες που υπήρχαν μεταξύ των χωριανών. Τα πρόστιμα ήταν συγκέντρωση προϊόντων ανάλογα με τη δουλειά που έκανε ο καθένας και στο τέλος της ημέρας όλοι οι χωριανοί αγαπημένοι κατανάλωναν τα προϊόντα και γλεντούσαν με χορό και τραγούδι έως το πρωί.
Στην εξέλιξη του Εθίμου, μετά την Τουρκοκρατία, όπως και στα περισσότερα αποκριάτικα έθιμα, προστέθηκαν και Διονυσιακά στοιχεία, μασκαρέματα και σατυρικά τραγούδια. Πάντα βρισκόταν κάποιος κατάλληλος να ενσαρκώνει τον Αγά, που να έχει ευστροφία, γνώση της πραγματικότητας, των γεγονότων και της επικαιρότητας, να σατιρίζει, να διακωμωδεί και να καταδικάζει με σκοπό να συγκεντρώνει χρήματα παλαιότερα για το σχολείο και τώρα πλέον για τον πολιτιστικό σύλλογο. Μετά τις καταδίκες του Αγά το λόγο έχι ο εισαγγελέας που εισηγείται την χρηματική ποινή. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δηλαδή... πάντα, οι ποινές συνοδεύονται από βουρδουλιές ή «ακάβαλο» και χρηματικό πρόστιμο τα οποία πλήρωνουν όλοι, και όπως λέει εύστροφα ο Αγάς των Μεστών Νικόλας Σαραντινούδης, πληρώνουν όσοι θέλουν, όσα θέλουν, όταν θέλουν, θέλουν δεν θέλουν.
Ανάλογο έθιμο με διάφορες παραλλαγές για παράδειγμα η παρουσία Χανούμας, γίνεται στους Ολύμπους, στην Ελάτα και το Λιθί, ενώ παλαιότερα γίνονταν και στο Πιτυός.