Στην οδό Αγίων Αποστόλων - Απ’ τα…ψηλά στα… χαμηλά

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην Αλήθεια TV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 04/12/2021 - 08:52

Η οδός Αγίων Αποστόλων είναι μεγάλη και… ταξική. Έχει απ’ όλα, από Αρχοντικά, μέχρι ταπεινές οικίες. Από πάρκα, μέχρι Σχολεία και από φούρνους μέχρι Ιερούς Ναούς και όλα αυτά από το κέντρο της πόλης μέχρι την περιοχή Ράμνης!

Κατ’ αρχήν ξεκινάει από χαμηλά, αλλά… δυνατά, αφού αφήνοντας το Κάστρο αρχίζει με το κτίριο της πρώην Κλινικής Αυγουστή, που σήμερα διαμορφώθηκε σε διαμερίσματα από τον Όμιλο Φεγγουδάκη, με την χαρακτηριστική «ξυστή» είσοδο.

Απέναντι της τα οικοδομικά Μαστοράκη και μια περίτεχνη οικία φτιαγμένη το 1929 με τα ολογράμματα ΔΠΑ και σε απόσταση, που ξεπερνά τα 14 βήματα. Είναι δηλαδή από τους φαρδύτερους δρόμους για τα δεδομένα της πόλης, αφού υπάρχουν σταθμευμένα οχήματα και από τις δύο πλευρές και άνετα είναι ταυτόχρονα διπλής κυκλοφορίας, ενώ διαθέτει και από τις δύο πλευρές δενδροστοιχίες.

Στην αρχή της ακόμα σχηματίζει μικρή πλατεία, όπου από την μια πλευρά βρίσκεται χώρος στάθμευσης και ο αρχαιολογικός χώρος της παλαιάς Συναγωγής, και από την άλλη συστοιχία σπιτιών και στο Κέντρο το Πάρκο δωρεάς τον Ροταριανού Ομίλου Χίου αφιερωμένο στην μνήμη του ποιητή Αλέκου Θελούδη.

Απέναντι ακριβώς από το Πάρκο, περισσότερο χώρος με Παιδικές χαρές, βρίσκονται δύο χαρακτηριστικά «δίδυμα» πέτρινα σπίτια, το ένα με στοιχεία ΙΔΨ στην είσοδο και ημερομηνία 1951, συνεχίζεται με σπίτια που… σκιάζονται από γιασεμιά και βουκαμβίλιες, για να αρχίζει να ανηφορίζει με μια Πολυκατοικία από την μία πλευρά και την Εκκλησία της Αγίας Ματρώνας από την άλλη.

Η μια πολυκατοικία στην ουσία είναι τρείς, στα ισόγεια των οποίων παλιά υπήρχαν καταστήματα και σήμερα λειτουργεί μόνο ένα μαγαζί Ψιλικών και τα γραφεία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Χίου.

Ο Δημήτρης Μύτης διατηρεί μικρή σταθερή πελατεία, ενώ η γειτόνισσα του Πλουμίτσα Νιζάμη, θυμάται την οδό στις δόξες της με τον Φούρνο του Σοφιανού απέναντι να είναι το σήμα κατατεθέν.

Από τα γνωστά… σήματα πάντως της οδού είναι τα Σχολεία Βουνακίου 3ο και 8ο καθώς και το 8ο Νηπιαγωγείο, που έχουν είσοδο και από την Αγίων Αποστόλων, που ακριβώς απέναντι από τα Σχολεία αλλάζει επίπεδο, οδηγώντας σε τρείς παλαιές κατοικίες, με μπροστά έναν ελεύθερο χώρο, που δυστυχώς έχει καταντήσει σε… μάντρα εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων.

Η οδός συνεχίζεται ανηφορικά, όπου από τα πολλά παλιά καταστήματα, όπως θυμάται και η συγγραφέας Ειρήνη Νικολάκη – Καλαμάρη, που διαμένει βορειότερα, όπως το Παντοπωλείο του Μιχάλη Παραδείση στη γωνία, λειτουργεί σήμερα μόνο ένα Κουρείο.

Ενώ από την μια πλευρά εδώ αρχίζει η απότομη κατηφόρα για την Αγία Άννα Καπέλα, η οδός συνεχίζεται ανηφορικά πλέον, με νέες και παλιές οικίες, για να φτάσει εκεί που συναντιέται με τον οδό Ιερωνύμου Γοργία, εκεί που από το 1970 βρίσκεται ο εμβληματικός Φούρνος Σιδεριδάκη. Μικρασιάτης ο ιδρυτής παππούς, άφησε τον Φούρνο στα παιδιά του Μιχάλη και Γιάννη, του γνωστού ποδοσφαιρικού παράγοντα, για να συνεχίζουν σήμερα ο γιός του Αντώνης και ο γαμπρός τους Γιώργης Φεγγουδάκης.

Στον παραδοσιακό Φούρνο, κάτι και σαν… παρατηρητήριο της γειτονιάς η Ευαγγελία Δημητρίου, την θυμάται πάντα ήρεμη και με αργούς ρυθμούς, με το παντοπωλείο του Γιάννη Κοντούδη στην μία πλευρά και την Εκκλησία των Αγίων Αποστόλων από την άλλη, που μεταξύ άλλων έδωσε και στην οδό το… όνομα της.

Στην Εκκλησιά, που δεν έχουμε ακριβή ημερομηνία κτίσεως, και είναι παρεκκλήσιο της Αγίας Άννας Καπέλας, μας ξεναγεί ο πατέρας Αντώνιος Πρελιάς.

Η οδός μετά την Εκκλησιά αρχίζει να κατηφορίζει και να αλλάζει… επίπεδο προς την Ράμνης, αφού τα σπίτια εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων γίνονται φτωχότερα, αριστερά αρχίζει η ανηφόρα της οδού Αγίας Ερμιόνης προς τον Κοφινά και απέναντι βρίσκεται ο χώρος στάθμευσης της Ράμνης, με το χαρακτηριστικό πηγάδι σε πλήρη εγκατάλειψη και τρία παγκάκια ξεχασμένα από την εποχή που μπήκαν. Ο περίοικος πάντως Παντ. Παπαμώρος ακόμα περιμένει να αξιοποιηθεί πρόταση του, για εκμετάλλευση του νερού για άρδευση.

Η οδός ολοκληρώνεται στην κάθοδο της στην Ράμνης, με μια παλιά οικία από την μία και τον ιδιωτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, από την άλλη, που στην ουσία κλείνει την οδό Αγίων Αποστόλων, που από τα… ψηλά της γειτνιάζουσας με το Κάστρο οδό μπήκαμε και στα… χαμηλά της οδού Ράμνης «Φτού και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - Φωτογραφίες: Κωστής Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

 

 

Συμπληρωματικά στοιχεία για οικήματα στην οδό Αγίων Αποστόλων και περί  Αγίας  Άννας  Καπέλας.  

                                                                                    Του Ιακ. Γ. Μπριλή

                                               Συν/χου Μαθ/κού-Προέδρου «ΔΕΣΜΟΥ ΦΡΑΓΚΟΜΑΧΑΛΑ»

     Ο Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων Καπέλλας, κτίστηκε με φροντίδα του Μητροπολίτου Χίου Ιερώνυμου Γοργία που ήταν ενορίτης της περιοχής, φυσικά με συνδρομή πολλών ευσεβών Χριστιανών. Ο Ναός αυτός εγκαινιάστηκε στις 6-6-1926 , τελετουργούντος του  βοηθού επισκόπου της Μητροπόλεως Χίου Γρηγορίου Σπανούδη , παρόντος και του Μητροπολίτου Χίου Ιερωνύμου .   ( «ΝΕΑ ΧΙΟΣ» 12-6-1926).

 Στην οδό Αγίων Αποστόλων κατοικούσαν εργοστασιάρχες (κυρίως βυρσοδέψες) αλλά και τεχνίτες και άλλοι πλούσιοι ευγενείς της Χίου. Ονομαζόταν δε η περιοχή «Παλαιόκαστρο».

Στην πόλη της Χίου , στην περιοχή Παλαιοκάστρου νυν Καπέλλα υπήρχε το Μονύδριο του Ζωοδότου και Σωτήρος Χριστού το οποίο έκτισε η Οσία Ματρώνα Βολισσιανή,  που ήταν και ηγουμένη του και απεβίωσε 20-10-1462. Σήμερα , στη θέση αυτή βρίσκεται ο γνωστός μας Ι.Ν. Αγ. Ματρώνης επί της οδού Αγ. Αποστόλων  που ανήκει στο παλαιό ημερολόγιο. (Πηγή:  "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΝ ΧΙΩ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ" ΙΩ.Μ. ΑΝΔΡΕΑΔΟΥ, ΑΡΧ/ΤΗ, 1997 Τομ. α σελ. 193, 336). 

    Τα 3ο και 8ο δημοτικά σχολεία Βουνακίου στεγάζονται σε κτίριο που θεμελιώθηκε τον Αύγουστο 1934 και εγκαινιάσθηκε στις 2-2-1936. το 2003-2005 έγινε αντισεισμική στήριξη . Είχε προηγηθεί η  προσθήκη αιθουσών (2001). Παλαιότερα από το 1881 υπήρχε σε λειτουργία Δημοτικό σχολείο Αρρένων και στεγάζονταν σε κτίριο από πλίνθους και ξύλα νοτινά της σημερινής αυλής. Υπήρξε στο ίδιο μέρος από το 1881 και σχολείο Θηλέων Παλαιοκάστρου.

       Ως προς τα Νηπιαγωγεία 3ο και 8ο . Το 3ο λειτούργησε το 1968 και το 8ο το 1987. Αρχικά στεγάστηκαν στο ισόγειο τριώροφου κτιρίου στην οδό Σκαραμαγκά. Όμως από το 1994 στεγάζονται σε νέο δικό τους κτίριο που βρίσκεται στη δυτική αυλή των αντίστοιχων Δημοτικών σχολείων Βουνακίου επί της οδού Αγίων Αποστόλων.   

 

Περί Αγίας Άννας Καπέλας.

Τα εγκαίνια του σημερινού Ι.Ν. Αγ. Άννας Καπέλας έγιναν στις 13-7-1958. ( Περιοδικό: "ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΣ Ο ΠΛΑΤΩΝ" φ.68/ Ιούνιος 1959).  (Μεγάλοι ευεργέτες οικογένεια Δ. Καραμαούνα).

 

Το κωδωνοστάσιο του Ι.Ν. Αγ. Άννας Καπέλας φέρει την επιγραφή: "Αναικενίσθη δαπάναις Αποδήμων και Χίων Ενοριττών .15 Απριλίου 1949".

Τον Μάιο του 1957 έγιναν τα εγκαίνια της  Ενοριακής Αιθούσης του  Ι.Ν. Αγ. ‘Αννης Καπέλας.( Περιοδικό : "ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΣ Ο ΠΛΑΤΩΝ" φ.55/ Μάιος 57).

 

 

Πέραν του Ενοριακού Ι.Ν. Αγ. Άννης Καπέλας, στην ενορία βρίσκονται τα παρεκκλήσια  1) Αγίων Αποστόλων.  2) Αγίας Παρασκευής όπου κάθε Παρασκευή τελείται Θεία Λειτουργία.  3) Αγίου Δημητρίου.  4) Ταξιάρχου Μιχαήλ, 5) Αγίου Ισιδώρου (Σωματείου Αρτοποιών). 6) Αγίας Ερμιόνης (Ιδιωτικό οικογένειας Ζαφειράκη).  Ακόμη έναντι του Αγ. Ισιδώρου υπάρχει το υπόλειμμα της Κόγχης του Ιερού Βήματος Αγ. Μαρίνας( Σπανούδηδων). Στην οδό Αγ. Αποστόλων υπάρχει όπως προαναφέρθηκε  και ο Ι.Ν. Αγ. Ματρώνης.

 

ftoy_vgaino_-_stin_odo_agion_apostolon

Σχετικά Άρθρα