Στην οδό Μπέν Ζαχαρίου, στο Κάστρο, όπως θα λέγαμε στην οδό… Δράμαλη

Από τηλεοπτικό ένθετο "Φτού και βγαίνω" στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV το Σάββατο και την Κυριακή
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 02/07/2022 - 10:45

Φαντάζεστε να είχαμε στην χώρα μας οδό… Δράμαλη; Ομέρ Βρυώνη; Ιμραήμ Πασά, που έσφαξε την μισή Πελοπόννησο;

Ε, και εδώ η Χίος αποτελεί την εξαίρεση. Εδώ αφιερώσαμε οδό στον σφαγέα της Χίου, τον κατακτητή της Βενέδικτο Ζαχαρία, ένα μούτρο που κατέλαβε το νησί στο όνομα της Γένοβας το 1346 και στη συνέχεια μας πούλησε στην Μαόνα.

Το μόνο καλό είναι ότι τον Βενέδικτο Ζαχαρία τον εκ…Χιωτίσαμε σε Μπέν Ζαχαρίου και έτσι ονομάζεται εν τέλει η οδός, που αρχίζει αμέσως μετά τον Άγιο Γεώργιο Φρουρίου, με στροφή προς το Κέντρο του Κάστρου.

Στροφή μάλιστα επεισοδιακή αφού στην μία πλευρά βρίσκεται ένα παραδοσιακό σπίτι με κιοσέ, αλλά στην άλλη ένα που έχει μετατραπεί σε… φρούριο, με περίφραξη μάλιστα τύπου ΝΑΤΟ! Αυτό βέβαια με την ανοχή των αρχών αφού η επικίνδυνη αυτή περίφραξη βρίσκεται επί του πεζοδρομίου και είναι απορίας άξιο πως ειδικά κάποιο παιδί δεν έχει τραυματιστεί στα σύρματα, που κόβουν σαν ξυράφι.

Η οδός χαρακτηρίζεται από ησυχία και λίγα πλέον κατοικημένα σπίτια, όπως επισημαίνει η κάτοικος της Πόπη Βροχάρη.

Η ησυχία πάντως ευνοεί την λειτουργία επιχειρήσεων ενοικιαζόμενων δωματίων, όπως αυτή της Γεωργίας Σιταρά, που διατηρεί τρία διαμερίσματα.

Η οδός Μπέν Ζαχαρίου, συνεχίζεται με ένα υπέρθυρο με ημερομηνία 1995 και τα αρχικά Ν.Μ. σε ένα σπίτι με ξύλινα παράθυρα, αντικρυστά με την αυλή του απέναντι σπιτιού, που έχει διαμορφωθεί σε κήπο μαζί και χώρο στάθμευσης Ι.Χ.

Αριστερά το στενό που υπάρχει οδηγεί πίσω από το REX ενώ ένας Πυροσβεστικός κρουνός, ευχόμαστε όλοι να λειτουργεί.

Τα σπίτια εδώ σε διάφορα επίπεδα, που παλιά έσφυζαν από ζωή, όπως επισημαίνει και η Ιωάννα Χειλά, νέα και παλιά όπως αυτό με τα σιδερένια κολωνάκια και το παραδοσιακό μπαλκόνι, ενώ αριστερά ένα αδιέξοδο στενό ευτυχώς χρησιμεύει ως χώρος… στάθμευσης μόνο για… γλάστρες.

Ένα κάγκελο προστασίας σε ένα κόκκινο παράθυρο και στη μέση ακριβώς της οδού το Τεχνικό γραφείο του Γιάννη Καραβασίλη και της κόρης του Κορίνας, ενώ εδώ κυριαρχούν σπίτια με ήπια χρώματα, νεόκτιστα αλλά και με πρασινάδες που έντεχνα κρύβουν τα κλιματιστικά, που στο Κάστρο κυρίως δεν είναι και τόσο επιθυμητά, τουλάχιστον… επισήμως, μέχρι που η οδός συναντάται με την συνάδελφο της οδό Πλαταιών.

Εδώ η Μπέν Ζαχαρίου αλλάζει μορφή, και γίνεται μάλλον φτωχότερη και έρημη.

Παλιές οικίες, πρώην σιδηρουργεία ή βιοτεχνικές δραστηριότητες, μπλεγμένες με εγκαταλελειμμένα οικόπεδα, γεμάτα με υπερμεγέθης συκιές, το Κελί της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου και τα παλιά γραφεία της Κιβωτού, συνυπάρχουν με την πλαϊνή πλευρά του πρώην ξενοδοχείου «Απόλλων» το κατάστημα χρωμάτων του Ζυμαράκη και τα Ενοικαζόμενα δωμάτια Porta D. Marina.

Εδώ ολοκληρώνεται και η μικρή σε μήκος, πλην όμως κεντρική για το Κάστρο οδός Μπέν Ζαχαρίου, που από την Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου την ξεκινήσαμε και στην Πλατεία του Κάστρου «Φτου και βγήκαμε».

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - φωτογραφίες: Κώστας Μιλτ. Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

 

ftoy_vgaino_-_stin_odo_mpen_zaharioy

Σχετικά Άρθρα