Στην οδό Παναγίας Ευρετής

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 26/03/2022 - 08:17

Ανάμεσα στα εκατοντάδες προσωνύμια της Παναγίας ας προσθέσουμε και αυτό, αφού η εικόνα της Ευρέθη σύμφωνα με την παράδοση σε θαλάσσια περιοχή στο Κοντάρι, αλλά οι Μοναχές που την βρήκαν έκτισαν τον Ναό της μέσα στα πανέμορφα περιβόλια, που υπήρχαν ως προέκταση του Κάμπου προς την πόλη, τότε που δεν υπήρχε ακόμα ο προσφυγικός Συνοικισμός του Βαρβασιού.

Το Ευρέθη βόλευε γλωσσικά να γίνει Ευρετή και έτσι Εκκλησιά και κεντρική οδός του Συνοικισμού πήραν την σημερινή τους ονομασία.

Στην οδό μπαίνουμε από το Βαρβάσι και ανηφορίζουμε για την Εκκλησία, με δύο χαρακτηριστικά, τα πανέμορφα σπίτια και τα περιβόλια, που αν εξαιρέσεις την είσοδο της οδού, μας ακολουθούν παντού από την μία της πλευρά.

Αριστερά λοιπόν τα σπίτια, δεξιά τα περιβόλια αφήνουμε το πρώτο σπίτι που έχει μεγαλύτερη αυλή από δωμάτια, δίνοντας βάρος στον περιβάλλοντα χώρο, ή το επόμενο με μια οβάλ σκάλα, που αντικρύζει απέναντι ένα χωράφι με ένα παλιό φορτηγό να παίζει ρόλο αποθήκης και τις κότες να πασχίζουν ολημερίς για τον επιούσιο και συνεχίζουμε προς τα πάνω σε ένα οδόστρωμα, που έχει να δεί νέο από… γενέσεως του.

Αυτό μας το επεσήμαναν όλοι οι κάτοικοι, αλλά εμείς επιμείναμε στις όμορφες αυλές ακόμα και από μωσαϊκό, τις Αροκάριες ακόμα και αυτές που λυγίζει ο Βοριάς, τις περιποιημένες γλάστρες, τα μαρμάρινα κάγκελα και το γούστο εν παρατάξει, πριν μέσω μεγάλων ελεύθερων εκτάσεων φτάσουμε στην Παιδική χαρά, που βρίσκεται πριν την Εκκλησία.

Δικό της δημιούργημα, στη σκιά μιας κουκουναριάς, στη θέα μιας Αροκάριας, στην απόλαυση του ήλιου του σκληρού φετινού χειμώνα, την δώρισε η Εκκλησιά στον Δήμο, που θα πρέπει να φροντίσει τουλάχιστον να φέρει σε φυσιολογικά μεγέθη την έξοδο, γιατί χωρίς… υπολογισμό, μια τουλάχιστον σύγκρουση την έχει κανείς σίγουρη.

Αριστερά αντικρύζει κανείς την όμορφη Εκκλησία της Παναγίας Ευρετής, δίπλα στο βασανισμένο καμπαναριό της, και τις επισκευές στα «Κλειδιά» της, που αποκαλύπτουν την πέτρινη ομορφιά της, που δυστυχώς την κρύβει ακόμα ο αντιαισθητικός σοβάς του νεωτερισμού μας, αφού ο ναός φτιάχτηκε το 1744.

Ο νεαρός Ιερέας του Ναού Αλέξανδρος Μπογής, γιός του παπά Γιάννη Μπογή της Παναγίας Τουρλωτής, μας υποδέχεται θερμά με μέλη της Ενοριακής Επιτροπής δίνοντας μας στοιχεία για τον ναό, που συνδέεται ιστορικά με την Μονή Πλακισιωτίσσης Καλλιμασιάς.

Ο Ναός, που όπως επισημαίνει ο Γιώργος Καϊτης, μέλος της Ενοριακής Επιτροπής χρίζει μεγάλης επισκευής, είναι το κέντρο στην ουσία και το σημείο αναφορά της γειτονιάς, όπως επισημαίνει και η Μαρία Χούλη, επίσης μέλος της Ενοριακής επιτροπής. Εδώ αναπτύσσονται και άλλες δράσεις της Ενορίας, αφού δίπλα βρίσκεται το κελί της Εκκλησίας καθώς και το Νεκροταφείο του Συνοικισμού.

Έξω από τον Ναό βρίσκεται και η πλατεία στην ουσία της οδού Παναγίας Ευρετής, όπου και το σπίτι, που γεννήθηκε το 1879 ο ποιητής Λάμπρος Πορφύρας, που μεγάλωσε στην Σύρο, φιλολογικό ψευδώνυμο του λυρικού της μεσοπολεμικής περιόδου Δημήτριου Σύψωμου, που έφυγε από την ζωή το 1932.

Εδώ αρχίζει και το ανηφορικό μέρος της οδού, εν μέσω μιας πανέμορφης οικίας με δεντρολίβανα και ελατάκια, απέναντι από τον δρόμο, που οδηγεί στον χωμάτινο χώρο στάθμευσης του Ναού, χώμα, που όπως θυμάται η Κούλα Πετράκη, ήταν παλιά το κυρίαρχο στοιχείο παντού.

Αφήνοντας την να περιποιείται τις γλάστρες της φτάνουμε στο τελευταίο σημείο της οδού, μιας πλατεία, που φιλοξενεί τους κάδους απορριμμάτων, πριν η τελευταία ανηφοριά μας οδηγήσει, έχοντας από την μια πλευρά μια προστατευτική κίτρινη μπάρα και από την άλλη ένα πέτρινο τοιχίο, που αγκαλιάζει έναν πεύκο, μπροστά σε ένα κόκκινο σπίτι, απ’ όπου φανερώνεται η θέα της περιοχής κάτι που επισημαίνει και ο κάτοικος Δημήτρης Τουρλιώτης.

Εδώ τελειώνει και ο δρόμος αποζημιώνοντας μας για την ανηφορική του πορεία αφού τα χαμηλά του Βαρβασιού ξεκινήσαμε και στα ψηλά… μπαλκόνια της οδού Παναγίας Ευρετής «Φτου και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Εικονοληψία και φωτογράφηση: Κώστας Μιλτ. Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

ftoy_kai_vgaino_stin_odo_panagias_eyretis

Σχετικά Άρθρα