
Ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες στα Μεστά τα αυτοσχέδια γλέντια με αφορμή το ενεμπικάρισμα της σούμας.
Στη φωτογραφία ένα από αυτά με τους αδελφούς Αυγουστίδη.
Η σούμα είναι το παραδοσιακό ποτό των Μεστών, που παρασκευάζεται από σύκα.
Όπως προκύπτει και από ρεπορτάζ του Κωστή Αναγνώστου, πρόκειται για καθημερινότητα για τους κατοίκους του χωριού.
Μπαίνοντας σε κάθε Μεστούσικο σπίτι θα βρεις πάνω στο τραπέζι το καραφάκι με τη σούμα και ένα πιάτο με αμύγδαλα, στραγάλια και ξερά σύκα φουρνισμένα.
Σε κάθε εορτή, χαρά ή λύπη η σούμα ρέει άφθονη και μοσχοβολάει στα Μεστά. Μια διαδικασία αιώνων συνδεδεμένη με την παράδοση και την παραγωγή σύκων αναβιώνει κάθε χρόνο τον Οκτώβριο και Νοέμβριο στο χωριό, όπου με τις απαραίτητες άδειες λειτουργούν ανεμπικαριά για την απόσταξη σούμας, με την αρχαία μέθοδο του άμβικα είτε με ξύλα είτε με υγραέριο.
Όπως προναφέραμε η διαδικασία της απόσταξης συνοδεύεται συνήθως με αυτοσχέδιο τσιμπούσι και γλέντι με αμανέδες.







































