

Τι λέτε υπάρχει σημειολογικά ένας χώρος για μια πόλη, δεν γράφω νησί, διότι για πολλούς ιστορικούς και οικονομικούς λόγους η Χίος έχει την κατάντια να είναι στην ουσία μια υδροκέφαλη πόλη, που να λές αυτό είναι τοπόσημο;
Βεβαίως υπάρχει. Η Απλωταριά είναι για παράδειγμα τοπόσημο εμπορίου. Η πλατεία Νικολάου Πλαστήρα, εκδηλώσεων – συγκεντρώσεων, ο Δημοτικός κήπος καχεξίας πρασίνου και δείγμα βραδύτητας δημοσίων έργων.
Αν όμως αναζητεί κάποιος τοπόσημο… σιχάματος, δεν έχει παρά να προχωρήσει λίγες δεκάδες μέτρα από το Δημαρχείο προς το Λιμάνι! Εκεί λοιπόν που θα μπορούσε κανείς να βλέπει την βιτρίνα του νησιού, βλέπει την εξής εικόνα και μάλιστα στην είσοδο του ιστορικού Κάστρου της Χίου.
Ένα τσιμεντοκυτίο, που το μόνο που κάνει είναι να τρώει λεφτά για μελέτες στον γάμο του Καραγκιόζη. Δεν στέκει μόνο άχρηστο και ακαλαίσθητο κουφάρι, μοναδικό κτίσμα της οδού Λάδης, έχει και δίπλα του ένα κάδο συμπίεσης σκουπιδιών, που δρά ως χαίνουσα πηγή βρώμας. Τελευταία δε, στα πλαίσια του μαδήματος του λεφτόδενδρου, έγιναν εκεί δοκιμαστικές γεωτρήσεις. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να έχει χτυπηθεί «φλέβα» που μόνο αντί για χρυσό, μάλλον έχει «σκατά» μετά συγχωρήσεως. Άρα στην σκουπιδίλα, θα πρέπει κανείς να προσθέσει κανείς και την βοθρίλα.
Δίπλα υπάρχει ένας χωμάτινος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, όπου όποιος τυχερός αφήσει εκεί το Ι.Χ. του μετά πρέπει να φορέσει και «ποδήματα» εκτός αν έχει αποφασίσει να τσαλαβουτήσει στα σκ… ας μην το περιγράφουμε ξανά.
Απέναντι ακριβώς υπάρχει μια άχρηστη αποθήκη του Τελωνείου, μόνιμος ποντικότοπος και τώρα τελευταία περιφραγμένος, για να δείχνει προφανώς το υπουργείο Οικονομικών, όπου ανήκουν τα κτίσματα αυτά τα κάλη του (η λέξη με ένα λ, για ευνόητους λόγους).
Βορείως τώρα των άχρηστων αποθηκών, υπάρχει το άλλο τσιμεντοκυτίο, μνημείο αρχιτεκτονικής ατσουμπαλοσύνης, που φιλοξενούσε μέχρι τον σεισμό της Σάμου που έγινε στις 30 Οκτωβρίου 2020, το Τελωνείο – Χημείο του νησιού.
Από τότε και εδώ και 5… μόνο χρόνια, το κτίριο έχει εγκαταλειφθεί και μελετάται αν είναι πλέον λειτουργικό ή όχι.
Για όλη αυτή λοιπόν την κατάσταση δεν κάνει κανείς ΤΙΠΟΤΑ και δεν αναφέρομαι μόνο στις αρχές, διότι ως γνωστόν κατά την σάλα πάνε και τα έπιπλα.
Ανεχόμαστε ΟΛΟΙ μια πλατεία σιχάματος, δίπλα στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Κανείς μας, επαναλαμβάνω δεν αφορά αυτό μόνο τις αρχές, δεν μπορεί να κάνει εικόνα, τα τρία αυτά άχρηστα, ακαλαίσθητα κουφάρια να φύγουν.
Αυτό που θα μείνει ως αποτέλεσμα, είναι ένας τεράστιος ελεύθερος χώρος για το λιμάνι που ασφυκτιά, χώρος που ταυτόχρονα θα αναδείξει το Κάστρο μας και που θα κάνει την αρχή οι επόμενες γενιές να προχωρήσουν στο άνοιγμα μιας στεγανής τάφρου, που θα περικυκλώσει με θάλασσα, όπως η αρχική του κατασκευή, το Κάστρο και θα απογειώσει την πόλη αισθητικά και το νησί τουριστικά.
Υ.Γ: Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη μας, άλλα 6 εκατομμύρια εγκρίθηκαν για να τελειώσει το Φράγμα Κόρης γεφύρι. Κρατάει κανείς τεμπεσίρι, πόσα λεφτά έχουν μέχρι στιγμής πεταχτεί στον άλλο γάμο, της… γυναίκας του Καραγκιόζη εδώ; Διότι υπάρχει μια λεπτομέρεια. Μόλις και όποτε και αν τελειώσει το Φράγμα, κάποιος πρέπει να βάλει την υπογραφή του, δίνοντας άδεια περιβαλλοντικών όρων. Και δεν θα βρεθεί κανείς να πάει Φυλακή… οικειοθελώς.