Έγκλημα εργάτη στο Πέραμα - Ξύνουν τον απόπατο των αξιών της πολιτικής τους

Τρί, 06/06/2023 - 11:05

Κάθε φορά, εκτίθενται δημόσια και αποδεικνύουν πόσο μέσα στο πετσί τους βρίσκεται ο κυνισμός, η αλαζονεία, που πηγάζει από την εναντίωσή τους στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από τον Υπουργό της βίας και των ΜΑΤ κ. Μηταράκη, που με αφορμή το νέο προδιαγεγραμμένο έγκλημα ενός εργάτη στο Πέραμα, δήλωσε:

"Δεν υπάρχει ανεργία στο Πέραμα, πάρα πολλές θέσεις εργασίας, με αυξημένους μισθούς σε σχέση με εκείνους του 2015, 2016, 2017, 2018. Το Πέραμα ψήφισε ΝΔ επειδή πάει καλά η αγορά. Είμαστε Ευρώπη και για αυτό ψήφισαν ΝΔ στο Πέραμα".

Το πολιτικό θράσος το δικό του και του Κόμματός του είναι τέτοιο που δεν ντράπηκε πάνω από τον νεκρό εργάτη να μετράει τα εκλογικά κουκιά της ΝΔ. Να του θυμίσουμε όμως ότι το Πέραμα είναι στην ευρωπαϊκή ήπειρο (Ευρώπη), όπως και η Ελλάδα. Όμως το διπλανό ναυπηγείο της Ελευσίνας, όπως και της Σύρου (το ένα το πούλησε η κυβέρνηση ΝΔ με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις ψήφους τη ΝΔ), ανήκει στην αμερικάνικη ONEX, με καθεστώς απροσπέλαστο για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (επιθεώρηση εργασίας, λιμεναρχείο κλπ).

Η αθλιότητα όμως συνεχίστηκε δηλώνοντας «Θέλετε να δείτε το μέσο μισθό σήμερα στο Πέραμα, σε σχέση με το 2018, 2017, 2018, που πλέον υπάρχουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας με αυξημένο μέσο μισθό, λόγω της πολύ δυνατής αγοράς που υπάρχει στο Πέραμα, το οποίο Πέραμα ψήφισε ΝΔ επειδή πάει καλά η αγορά»…

Όμως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία του Περάματος μετά από πολύμηνους αγώνες κέρδισαν το 2017 την υπογραφή σύμβασης την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν την έκανε υποχρεωτική. Την ίδια στάση κράτησε και η κυβέρνηση ΝΔ, όταν και πάλι οι εργαζόμενοι την είχαν κερδίσει και μάλιστα με αυξήσεις. Και τώρα, μετά από μεγάλη κινητοποίηση, ήρθε για τους μεταλλεργάτες μια πρώτη νίκη αφού βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο για να αποκτήσει ισχύ νόμου για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για να γίνονται έλεγχοι από τις πενταμελείς Επιτροπές όλες τις μέρες της εβδομάδας και σε όλες τις βάρδιες.

 

Καμία κυβέρνηση λοιπόν δεν χάρισε τίποτα στους εργάτες. Μόνοι τους τα κέρδισαν. Με τον ανυποχώρητο αγώνα τους και την ακλόνητη στάση τους απέναντι στα αφεντικά και τους πολιτικούς υπηρέτες τους. Και σε όλες αυτές τις μάχες οι κομμουνιστές ήταν και θα είναι μπροστάρηδες μέσα κι έξω από τα Σωματεία.

Που να νιώσει όμως από ντροπή ο Υπουργός των ΜΑΤ, όταν όλο αυτό το διάστημα περιφέρεται μιλώντας για τα "έργα της γενιάς μας", τα εγκαινιάζει μάλιστα με χαμόγελα και φωτογραφίες στη Χίο, ενώ το καλοκαίρι θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα νερού στο νησί, ενώ το νοσοκομείο λειτουργεί διαχρονικά στα όριά του, ενώ το ΕΚΑΒ συνεχίζει να υπολειτουργεί, ενώ εκατοντάδες εργαζόμενοι δουλεύουν ανασφάλιστοι, ενώ ακόμα σέρνουν σε δίκες τους δαρμένους από τους πραιτοριανούς της κυβέρνησης της ΝΔ και πολλά πολλά άλλα.

Για αυτό και στη Χίο λέμε, όσοι ψήφισαν το ΚΚΕ, είναι αναγκαίο να το επαναλάβουν και το ίδιο να κάνουν κι ακόμα περισσότεροι, που δεν έκαναν το βήμα την προηγούμενη φορά. Ένα μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ και επέστρεψε, κατά τη γνώμη μας χρειάζεται να το ξανασκεφτούν, αφού το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αλλάξει από εκείνο που κάποτε εγκατέλειψαν, που ψήφιζε και εφάρμοζε τα βάρβαρα μνημόνια, «τσάκιζε» εργασιακά και άλλα δικαιώματα για να υπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα.

Το «ψευτοδίλλημμα» που έθετε τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, περί «κυβερνητικής αστάθειας», «να φύγει ο ένας και να έρθει ο άλλος», δεν υπάρχει πια. Απέναντί μας, θα υπάρχει μια -μάλλον αυτοδύναμη- κυβέρνηση της ΝΔ και το ουσιώδες ερώτημα για το λαό, είναι ποιος μπορεί να σταθεί απέναντί της, στο δρόμο της ανακούφισης στην πορεία για τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη.

Ειδικά τώρα που η νέα εκλογική μάχη θα γίνει με το νέο καλπονοθευτικό νόμο, που θα δώσει μπόνους έδρες στο πρώτο κόμμα, μπορούμε να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο το Κόμμα, που θα είναι και η μόνη γνήσια, 100% λαϊκή αντιπολίτευση.

Καμιά κυβέρνηση δεν θα είναι παντοδύναμη αν είναι δυνατός ο λαός με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ μέσα κι έξω από τη Βουλή. Η 25η Ιούνη είναι η ευκαιρία μας να κάνουμε πράξη το σύνθημα που επιβεβαιώνει η ίδια η ζωή: μόνο ο λαός σώζει το λαό, με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό.

Άλλες απόψεις: Του Άρη Μιχαλάκη