Ανταποδοτικά τέλη... Μόνο κατ όνομα.

Παρ, 01/12/2023 - 05:48

Τοποθέτηση του Προέδρου, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου, Άρη Μιχαλάκη στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 11 Νοεμβρίου 2023.

Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με μερικές ερωτήσεις:

Πόσα αλήθεια από αυτά τα «ανταποδοτικά τέλη» ανταποδίδονται στο λαό; και δεν εννοούμε βέβαια μόνο τον φωτισμό και την καθαριότητα. 

Τι ποσοστό των χρημάτων αποδίδονται από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τι από τα λαϊκά νοικοκυριά; 

Τι λεφτά έχει πάρει από αυτά ο δήμος και πόσα ακόμα χρωστάει το κράτος; 

Τρεις ερωτήσεις που δεν είναι ρητορικές, αλλά χρειάζονται απάντηση για να ξέρουν και οι εργαζόμενοι της Χίου, τι εμπαιγμός υπάρχει από την πλευρά των δημοτικών αρχών διαχρονικά και ειδικότερα της σημερινής. 

Στη δύσκολη κατάσταση που περνάνε τα λαϊκά νοικοκυριά, με τον πληθωρισμό στα ύψη που αυξάνουν προς τα πάνω καθημερινά τις τιμές των προϊόντων, με τον κατώτατο μισθό να είναι στα επίπεδα του 2009, με το μέσο μισθό να έχει μειωθεί σε σχέση με την αύξηση του πληθωρισμού... Πρόσφατο άλλωστε είναι το παράδειγμα του νόμου για τις 13 ώρες δουλειάς, που η κυβέρνηση ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι ένας μισθός δεν φτάνει και γι αυτό χρειάζεται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι και σε δεύτερο εργοδότη.  

Να μην μιλήσουμε για τους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν χάσει τρεις και τέσσερις μισθούς τα τελευταία 10 χρόνια.

Να μην μιλήσουμε για τους συνταξιούχους που έχουν χάσει αντίστοιχες συντάξεις. 

Να μη μιλήσουμε για τους φόρους που πληρώνουμε σαν μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες κάθε χρόνο και συνεισφέρουμε στον κρατικό προϋπολογισμό. 

Τα στοιχεία μάλιστα του νέου κρατικού προϋπολογισμού είναι αποκαλυπτικά για το τι θα κληθούν οι εργαζόμενοι να πληρώσουν: 6.2δις επιπλέον νέους φόρους. 

Το νομοσχέδιο δε που βάζει στο στόχαστρο τους αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες, μικρούς εμπόρους, μικροβιοτέχνες έφερε στο προσκήνιο το τι  συμβαίνει πραγματικά με τη φοροδιαφυγή, 85δις χρωστάνε μόλις 0.2% των ΑΦΜ δηλαδή 10000 επιχειρήσεις και η κυβέρνηση κυνηγάει περισσότερους από 700000 αυτοαπασχολούμενους για 3.2δις φοροδιαφυγής όπως την ονομάζει. 

Και σε όλα αυτά να προσθέσουμε τον ΕΝΦΙΑ και πάει λέγοντας…

Για μας έχετε τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα λαϊκά νοικοκυριά, επειδή το κόμμα που μας έχει φέρει σ αυτήν την κατάσταση είναι το κόμμα που σας στήριξε στις εκλογές. Έχετε τεράστιες ευθύνες γιατί ακολουθείτε πιστά όλα αυτά τα χρόνια τη λογική της ανταποδοτικότητας που το μόνο τελικά που αποδίδει είναι τα βαρύ στους εργαζόμενους. 

Ζητάμε λοιπόν την ουσιαστική μείωση των τελών αυτών, αν όχι την κατάργηση τους κάτι το οποίο βέβαια το διεκδικούμε στο κίνημα και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να βγουν μπροστά συνολικά για όσα τους μαυρίζουν τη ζωή. Όπως τα προβλήματα στην υγεία που από σήμερα οι γιατροί όλοι της χώρας δίνουν απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης της ΝΔ. Και αύριο το πρωί θα είναι και οι εργαζόμενοι του νησιού μας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μαζί με τους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία στο δρόμο για τις ελλείψεις στη δημόσια υγεία, διεκδικώντας προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών μας, για να μην βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρούμε την υγεία μας. 

Άλλες απόψεις: Του Άρη Μιχαλάκη