Χίος, Τρίτη 7 Απριλίου

H αλήθεια πονάει τους... συντρόφους!

Παρ, 27/10/2017 - 15:46

“Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες• δίκαιοι κ’ ίσιοι σ’ όλες των τες πράξεις, αλλά με λύπη κιόλας κ’ ευσπλαχνία• γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι, κι όταν είναι πτωχοί, πάλ’ εις μικρόν γενναίοι, πάλι συντρέχοντες όσο μπορούνε• πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες, πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους.
Και περισσότερη τιμή τούς πρέπει όταν προβλέπουν (και πολλοί προβλέπουν) πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος, κ’ οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε.”
(Κ. Π. Καβάφης, Από τα Ποιήματα 1897-1933)
            Φίλε Μάρκο (Σκούφαλε),
            Για μια ακόμη φορά έσπευσες, αυτόκλητος υπασπιστής της αριστερόστροφης πλάνης, να υπερασπίσεις πράγματα που η λαϊκή συνείδηση έχει κατατάξει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και γνωρίζει ότι τα πικρά δεν μπορεί να γίνουν γλυκά ούτε τα άσπρα μαύρα. Μόνο ο Χριστός και οι Άγιοι έχουν την ιδιότητα του θαυματουργείν.
            Στο χωριό μου λένε “Όποιος δε θε σφυριές, δεν ‘πα στ’ ατσιγγαναρία”. Αλλά, ως φαίνεται, εσύ τις γυρεύεις, στριφογυρνώντας στην γκλίτσα του τσοπάνου…
            Έγραψες, πάλι, ένα άρθρο μακροσκελές, όπου μας λες για τα κατορθώματα των ΕΛΑΣιτών και των ΕΠΟΝιτών. Ξέχασες να μας πεις τι έκαναν όλοι αυτοί την περίοδο του Εμφυλίου, όταν έσφαζαν, έκλεβαν και λεηλατούσαν χωριά ολόκληρα. Όταν έβαλαν γυναίκες ακόμη και μέσα στο Άγιον Όρος για να κατακλέψουν τα μοναστήρια οι αντάρτες! Μας μιλάς για την αντρειοσύνη τους, αλλά δεν μας μιλάς για τα εγκλήματά τους. Μας μιλάς για την οργάνωσή τους, αλλά δεν μας λες από πού και από ποιον έπαιρναν εντολές. Δεν λες ότι έπαιρναν εντολές από τους εχθρούς της Ελλάδας, από τους αρνητές της δημοκρατίας και από τους φασίστες του Σοβιέτ, που ως άλλη Αρεία φυλή επιζητούσαν να καθυποτάξουν τους λαούς της γης στα νοσηρά και ανώμαλα παραληρήματά τους. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι, ούτε εσύ θα αλλάξεις άποψη, αλλά ούτε κι εγώ. Υπάρχει, μόνο, μια σημαντική διαφορά: Εσύ μιλάς κομματικά, κομματικός ων, εγώ μιλώ ευρύτερα, μη όντας κομματικό στέλεχος κανενός κόμματος.
            Δεν μου λύνεις, Μάρκο, κάποιες απορίες;
            Σε ποιο κράτος της γης, που επικράτησε ή διοίκησε ο κομμουνισμός υπήρχε ευημερία και ελευθερία, σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων και δημοκρατία;
            Στη Ρωσία, στην Αλβανία, στη Βουλγαρία, στην Κούβα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Κίνα; Πες μας μια χώρα. Παντού φασίστες, λύκοι με ένδυμα προβάτου.
            Αλλά και στα καθ’ημάς; Ποιοι ήσαν, Μάρκο μου, οι πατριώτες; Αυτοί που κυνήγησαν τον Ελληνικό Στρατό; Ποιος πολέμησε για την Ελλάδα; Ο γείτονας; Δεν πολέμησε ο Ελληνικός Στρατός; Στον Στρατό, Μάρκο μου, ήταν όλοι οι Έλληνες, δεν ήταν οι κομμουνιστές αυτοτελώς. Μην παραποιείς την ιστορία και μην βλασφημείς τους πραγματικούς ήρωες της Ελλάδας, αντικαθιστώντας τους με τα όργανα του Σοβιέτ. Πρώτος ήρωας ήταν ο Ελληνικός Στρατός και οι υπόλοιποι στις παράπλευρες δυνάμεις. Εδώ φθάσαμε να επαινούμε τις παράπλευρες δυνάμεις και να ξεχνάμε την ουσία.
            Αλλά και μεταξύ των ΚΚΕδων δεν νομίζω να υπήρχε ομόνοια και αλληλεγγύη;
            Μπορείς να μας θυμίσεις τι έκανε ο Στάλιν στον Λένιν για να τον βγάλει απ’ τη μέση;
            Μπορείς να μας θυμίσεις ποιος πρόδωσε την ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη;
            Μπορείς να μας θυμίσεις τι έγινε στο Μελιγαλά; Μπορείς, εδώ στη Χίο, να μας θυμίσεις τι έγινε στα Σκλαβιά;
            Μπορείς να μας θυμίσεις ποιος ήταν ο ρόλος του Πλουμπίδη; Ποια η συμπεριφορά του δικτάτορα Ζαχαριάδη;
            Μπορείς να μας πεις ποιος κάρφωσε τον Άρη Βελουχιώτη; Ποια η στάση των ΚΚΕδων στη σύλληψη Μπελογιάννη;
            Μπορείς να μας πεις σε τι διέφεραν τα παιδομαζώματα του Μεταξά και της Φρειδερίκης από τα παιδομαζώματα του κομμουνισμού που κατέληξαν μια στρατιά παιδιών στην ΕΣΣΔ και τον Καύκασο;
            Μπορείς να μας πεις σε τι διέφερε η φασιστικού τύπου ΕΟΝ από την φασιστικού τύπου ΕΠΟΝ;
            Μπορείς να μας πεις ποιος έδωσε το δικαίωμα στα εν Ελλάδι όργανα των Μπολσεβίκων να δικάζουν και καταδικάζουν αυτόβουλα, καταλύοντας κάθε έννοια δικαίου και ανθρωπιάς;
            Μπορείς να μας εξηγήσεις πως γίνεται μετά από λίγες εβδομάδες, μετά την κήρυξη του πολέμου το 1940, το ΚΚΕ να προτρέπει τους ‘‘συντρόφους’’ του να μην πολεμήσουν για την Ελλάδα; Μήπως επειδή ο Στάλιν με τον Χίτλερ τα είχαν βρει μεταξύ τους και η “μαμά Ρωσία” δεν ήθελε να αγγίξει τον τύραννο;
            Άσε τα, Μάρκο μου, και μην τα σκαλίζεις. Από όπου πιάσεις το ΚΚΕ βρωμιά και χολέρα! Μιλάτε για κομμουνισμό, δημοκρατία και δικαιώματα, αλλά είστε από εκείνους που “λέγουσι αλλ’ ου ποιούσι”. Ή καλύτερα “άλλα λέγουσι και άλλα ποιούσι”!
            Είσαι δάσκαλος και κοινωνιολόγος. Μάθε στα παιδιά να αγαπούν την Ελλάδα και όχι το ΚΚΕ. Μάθε τους ότι η αγάπη για την πατρίδα είναι προσωπική υπόθεση, μα χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. Προδότες υπήρξαν παντού και πάντα. Μάθαινε στα παιδιά τον Κανόνα και όχι την εξαίρεση. Έχουμε 28η Οκτωβρίου. Μάθε τους, λοιπόν, ότι η αγάπη για την πατρίδα εκδηλώθηκε από το σύνολο του λαού, από πολλές σκοπιές και πολλά μετερίζια, από άνδρες, γυναίκες και παιδιά, από μεγάλους και μικρούς, από μορφωμένους και αγράμματους, από ανθρώπους κάθε ιδεολογίας και πεποίθησης. Μην τους μαθαίνεις το μίσος και την απομόνωση. Μην τους μαθαίνεις την πλάνη και την αρρώστια του κομμουνισμού. Κράτα την για τον εαυτό σου, δικαίωμά σου, δεν θα σου το στερήσει κανείς. Συνέλθετε γιατί το μόνο που κάνετε με τις ανοησίες σας είναι να στέλνετε τον απελπισμένο κόσμο στην άκρα δεξιά! Είστε υπεύθυνοι εσείς για το κατάντημα αυτό!
            Κατανοώ το άγχος σου να επιδεικνύεις διαρκώς έντονη δράση προς τον Περισσό!  
            Άλλο, όμως, ιστορία και άλλο διαστροφή της ιστορίας!
            Εάν δε η αλήθεια σου προκαλεί εμετό (όπως λες), μην την πλησιάζεις ή παίρνε αντιεμετικά πριν την ακούσεις!
 
           

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου