Η ανομία και ο δήθεν πατριωτισμός στον αντίποδα της εξόδου από τα Μνημόνια

Δευ, 18/06/2018 - 16:47
Ευαγγελία Μανιτσούδη

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε να έχουν επανέλθει στην καθημερινή θεματολογία των δελτίων ειδήσεων και όχι μόνο θέματα προσφιλή και αγαπημένα της αντιπολίτευσης και μερίδας ΜΜΕ.

Με πρόσχημα το Μακεδονικό-Σκοπιανό επανήλθε το αγαπημένο θέμα του πατριωτισμού, του λίγο ή πολύ πατριώτη ή ακόμα του δήθεν πατριώτη των συλλαλητηρίων. Άποψη μου είναι ότι ο πατριώτης δεν έχει ανάγκη να το φωνάζει, να καυχιέται αλλά ο τρόπος και η στάση της ζωής του είναι αρκετά. Δεν είναι καινούργιο το αφήγημα του πατριωτισμού που χρησιμοποιείται από την αντιπολίτευση και όχι μόνο με σκοπό να αυτοπροβληθούν ως ιδιοκτήτες του πατριωτισμού έναντι των Συριζαίων εντελώς αυθαίρετα και εμμονικά. Δεν είναι το μόνο βέβαια αλλά καταντά φαιδρό και κενό περιεχομένου σε μια κοινωνία που δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα, να χρησιμοποιείται για να παίζονται παιχνίδια.

Παλιό επεισόδιο ,το οποίο μαζί με το έτερο και πολύ αγαπημένο της ανομίας φτιάχνουν την μεγάλη εικόνα που θέλουν οι εκπρόσωποι του παλιού και διεφθαρμένου παρελθόντος της χώρας μας. Μια εικόνα της διαταραγμένης, της ανασφαλούς χώρας που θα σωθεί μόνο αν έλθουν εκείνοι στην εξουσία για να μας ξανανοικοκυρέψουν.

Μέχρι ενός σημείου οι ορατές αντιδράσεις τους είναι κατανοητές, αλλά το βασικό εκτός από το επιφανειακό είναι ότι κυριαρχεί ο πανικός επειδή αυτή η Κυβέρνηση κλείνει το ένα θέμα μετά το άλλο, αυτή η Κυβέρνηση βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια και στο τέλος θα μείνουν με την άρνηση σε όλα και τον διχασμό στο εσωτερικό των κομμάτων τους. Επιπλέον θα μείνουν χωρίς αφήγημα και γι αυτό χρησιμοποιείται η ανομία,ο πατριωτισμός και από την άλλη οι σοβαροί και υπεύθυνοι γνώστες της χώρας μας.

Μάλλον όμως ξεχνούν ή αγνοούν σκόπιμα ότι οι συμπολίτες μας καταλαβαίνουν ότι αυτοί είναι που δεν θέλουν η χώρα να φύγει από τα μνημόνια που μας φόρτωσαν ,για να καλύπτουν τις αμαρτίες τους και να κινούν τα πιόνια όπως αυτοί νομίζουν, αυτοί που όποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα τους βρεις από κάτω να κρύβουν και κάτι.Αυτοί που δυστυχώς επενδύουν στην αναταραχή ,που δεν θέλουν με τίποτα να προχωρήσουμε μπροστά,που μηδενίζουν τα πάντα.

Έχοντας βάλει ως πρώτο στόχο της προπαγάνδας τους τα θέματα της ασφάλειας επενδύουν στην κινδυνολογία, προσπαθούν να χαϊδέψουν τα αυτιά των συντηρητικών κύκλων, αλλά και να φοβίσουν τον απλό πολίτη, που πάντα θα ζητάει περισσότερη ασφάλεια και είναι λογικό.

Όλα αυτά βέβαια με την βοήθεια μερίδας των ΜΜΕ που βλέπουν και ακούν ότι θέλουν,μεγενθύνουν ή ελαχιστοποιούν τα γεγονότα ανάλογα με τι τους βολεύει και δημιουργώντας κάποιες φορές θέματα εκ του μηδενός.

Είναι φανερό ότι η ΝΔ, ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ και μερίδα των ΜΜΕ επενδύουν σε ένα ακροατήριο που δεν είναι απαραίτητα ακροδεξιό αλλά ενισχύοντας του τον φόβο και την ανασφάλεια, τον στρέφουν σε αυτά τα επικίνδυνα μονοπάτια.

Ευαγγελία Μανιτσούδη-Εκπαιδευτικός

Μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Χίου

 

Άλλες απόψεις: Της Ευαγγελίας Μανιτσούδη