Η "Φιλουμένα" του ΜΕΟΘ

Πέμ, 03/01/2019 - 19:48
Η Ξένη Φύλλα

Ήταν η τρίτη φορά που είδα το Φιλουμένα Μαρτουράνο του Εντουάρντο ντε Φιλίππο.

Η πρώτη ήταν στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννη και τη Σοφία Λώρεν. Η δεύτερη στο θέατρο .

Αλλά αυτή , η τρίτη, ήταν η φαρμακερή....

Φαρμακερή για μένα βεβαίως... βεβαίως .

Γιατί πήγα στην παράσταση του ΜΕΟΘ όχι με τη διάθεση να δω πάλι, μια εξαιρετική παράσταση, αλλά γιατί εκτιμώ τόσο την ποιοτική δουλειά που κάνει ο Μ.Ε.Ο.Θ , (ένας από τους πιο δραστήριους πολιτιστικούς συλλόγους του Νησιού μας) όσο και τους συντελεστές της παράστασης..

Όμως από τα πρώτα κιόλας λεπτά της παράστασης, κατάλαβα πως η αρχική μου πρόθεση , ήταν άδικη και κακομίζερη και γιαυτό ..φαρμακερή

Γιατί βρέθηκα να παρακολουθώ μια παράσταση , που χωρίς να έχει τον πλούτο και τον εντυπωσιασμό της “υπερπαραγωγής” είχε να καταθέσει μια αληθινή και συγκινητική από κάθε άποψη, ερμηνεία των ρόλων που ανατρέπουν την συμβατική αντίληψη για το “ηθικό” και το “ανήθικο”, για το “αρμόζων” και το “ανάρμοστο” για το “είναι” και το “φαίνεσθαι”.

Των δύο ανθρώπινων συμπεριφορών που βρίσκονται στα εκ' διαμέτρου αντίθετα σημεία .

Το ένα στη θέση της ενσωμάτωσης της αξίας της αγάπης και της θυσίας και του άλλου, του χωρίς καμιά αναστολή , που έχει παραδοθεί στην ελαφρότητα του ‘“φαίνεσθαι”.

Το ένα στην εμβάθυνση και αποδοχή του νήματος της ζωής και το άλλο στην περιπλάνηση του “φτερού στον άνεμο” και των ευκαιριακών από-λαβών της.

Έτσι αυτή η τρίτη Συμμετοχή (γιατί δεν είμαστε απλοί θεατές της παράστασης, αλλά συμμέτοχοι της εξέλιξης των γεγονότων) με δίδαξε πως εκείνο που καθορίζει την αξία ενός γεγονότος δεν είναι το κόστος σε χρήματα αλλά σε κατάθεση ψυχής.

Και ο Μ.Ε.Ο.Θ ξέρει να δημιουργεί εκκλησία , που σημαίνει το σύνολο των “εκκλήτων” δηλαδή αυτών που κλήθηκαν (φωνάχθηκαν) έξω από τα σπίτια τους επειδή χρησιμεύουν ως δάσκαλοι σε δραστηριότητες που πάνε την κοινωνία έστω και μερικα βήματα μπροστά.

Άλλες απόψεις: Της Ξένης Φύλλα