Λίγα λόγια για την “εμφάνιση” τού Ουκρανού προέδρου στη βουλή

Δευ, 11/04/2022 - 07:01

Επειδή δεν ανήκω στους εύπιστους, ακριβώς γιατί γνωρίζω πως ο εύπιστος είναι ευάλωτος στην προπαγάνδα, γι’αυτό είμαι οπαδός τής αμφιβολίας. Και με αυτόν τον τρόπο προσπαθώ να αποφύγω την πλάνη και τελικά την απογοήτευση. Όμως μη φανταστεί κανείς πως μιλάω “επί προσωπικού” αλλά αναφερόμενος γενικά  στην ευπιστία και έχοντας στο μυαλό μου το Σολωμικό, “πάντα ευκολόπιστος πάντα προδομένος” προσπαθώ να μην είμαι ή να μην αισθάνομαι προδομένος ακόμα και να μην πέφτω “θύμα”, που σύμφωνα με τον Βάρναλη (στην Μπαλάντα του κυρ Μέντιου) χαρακτηρίζεται “ψώνιο” αλλά και “σύμβολο αιώνιο”.

Επί του θέματος λοιπόν: Μάθαμε πως θα μιλήσει ο πρόεδρος της Ουκρανίας στην Ελληνική βουλή. Δεν γνωρίζω αν εγώ μόνο πίστεψα πως θα εμφανιστεί και θα μιλήσει “δια ζώσης”, ή και άλλοι σκέφτηκαν πως έτσι θα γίνει… Αυτό βέβαια έγινε αμέσως αντιληπτό όταν ο πρόεδρος καθόταν στη συνηθισμένη καρέκλα με την Ουκρανική σημαία δίπλα του. Η ομιλία λοιπόν του Ουκρανού προέδρου ήταν βιντεοσκοπημένη. Ωστόσο αυτό δεν είναι το μείζον.

Βλέπουμε λοιπόν στην ομιλία του να εγκωμιάζει ακόμα και να συγκρίνει τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων τού ‘21 αναφέροντας τίς λέξεις “Ελευθερία ή Θάνατος”, περί “Φιλικής Εταιρίας” και άλλα σχετικά, ενημερώνοντας μας για την κατάσταση στη χώρα του.… Και για να μη μακρηγορώ για κάτι που είδε όλος ο ελληνικός λαός και όχι μόνο, να αναφερθώ στις αντιδράσεις όχι μόνο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και κυβερνητικών (π.χ Σαμαράς) που χαρακτήρισαν “μεγάλο λάθος” αλλά και “εξοργιστική” την παρέμβαση τού μαχητή του “τάγματος του Αζόφ” στην ελληνική βουλή.

Ωστόσο, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν και παραδέχτηκε πως η επιλογή τού Ουκρανού προέδρου να συμπεριλάβει στην ομιλία του μήνυμα τού μαχητή τού τάγματος Αζόφ ήταν άστοχη και “λανθασμένη”, εντούτοις βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει  τα κόμματα της αντιπολίτευσης πως “προσπαθούν να δικαιολογήσουν για άλλη μιά φορά τη ρώσικη εισβολή”! ενώ γνωρίζει, πως ΚΑΝΕΙΣ από την αντιπολίτευση δεν είναι υπέρ της ρωσικής εισβολής.

Ακόμα και ο δικός τους Αντ. Σαμαράς και όχι μόνο, κατέκρινε την παρέμβαση τού εκπροσώπου του Ναζιστικού Αζόφ που δήλωσε και ομογενής(!) χωρίς βέβαια να ξέρει ούτε μια λέξη ελληνική… Μη ξεχνάμε πως ο ένας από τους δύο που εμφανίστηκαν με το πρόεδρο Ζελένσκι  ήταν με κουκούλα, πράγμα που, εκτός από παράλογο ήταν και προκλητικό και κατακριτέο τουλάχιστο για τις δυτικές δημοκρατίες.

Όμως με λίγο περισσότερη σκέψη ας θυμηθούμε πως ένα από τα προσχήματα τού Πούτιν προκειμένου να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία ήταν και η “αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας”. Δηλαδή με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση υπονόμευσε (ουσιαστικά δικαιολόγησε) την βάρβαρη ρώσικη εισβολή και την ηρωική αντίσταση τού Ουκρανικού λαού. Παρόλα αυτά θεωρώ αμφίβολο πιό συμφέρον υπηρετούν οι Ουκρανοί. Το δικό τους “εθνικό συμφέρον” ή των υποστηρικτών τους που κρύβεται στον μύθο της “νομιμότητας”.

Επί του προκειμένου όμως, να πούμε πως ο κ. Ζελένσκι δεν βρήκε να πει ούτε λέξη για τα παρόμοια βάσανα που υπέστη και υφίσταται η μαρτυρική Κύπρος και ο κυπριακός λαός κοντά 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή· αλλά ούτε και για τις διεκδικήσεις τής Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας. Φαίνεται λοιπόν πως ούτε και αυτό εξόργισε την κυβέρνηση. Αντίθετα το ΚΚΕ αιστάνθηκε δικαιωμένο· και πολλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης που έμειναν “μαγκωμένοι” και χειροκρότησαν “χλιαρά”. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός.

Άραγε δεν είχε δει το βίντεο πριν το προβάλλει στη βουλή; Όμως και στη μία και στην άλλη περίπτωση είναι υπόλογη, αφού δεν σκέφτηκε τα δημοκρατικά αισθήματα του λαού μας που δεν πίστεψε πως αυτό ήταν έστω και... “μεγάλο λάθος”.

Αυτό ήταν πρόκληση  και κατάντημα μιας κυβέρνησης όχι μόνο εξοργιστικά πρόθυμης και υπάκουης, αλλά και παράλογα ψευδόμενης στον ελληνικό λαό, που όχι μόνο συμφωνεί σε όλα με τα “αφεντικά της”, αλλά υπερθεματίζει... με τα χειροκροτήματά της, χωρίς να βρει ούτε λέξη να επισημάνει τις παραλήψεις;;; τού προσκεκλημένου.

Από τα παραπάνω φαίνεται πως η κυβέρνηση γνωρίζει ή και πιστεύει πως η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα. Γι’ αυτό και επιτέθηκε κατά της αντιπολίτευσης. Παραβλέποντας  πως γνώρισμα της αλήθειας είναι να κυριαρχεί αυτοδύναμα και όχι να εκβιάζει ή να δικαιολογείται για να την πιστέψουν, και έτσι να επιβληθεί. Και ας καμώνονται μερικοί πως όχι μόνο λένε την αλήθεια, αλλά υποφέρουν γι’ αυτήν, ενώ στην ουσία υποφέρουν από την αλήθεια. Έτσι λοιπόν ο εύπιστος καθώς είναι ευάλωτος στην προπαγάνδα, θα αισθάνεται πάντα προδομένος και θα τα ρίχνει όλα στην κακή του τύχη!

Ωστόσο είναι ανάγκη να προσέχουμε με την κυβέρνηση που έχουμε, γιατί ακριβώς δεν...  τυχαίνει να την έχουμε. Και γι’αυτό οι ευθύνες μας δεν είναι αμελητέες.

 

Άλλες απόψεις: Του Κ. Α. Ναυπλιώτη