Με εντολή λαού

Πέμ, 30/03/2023 - 19:03

Σίγουρα αυτά τα σχεδόν τέσσερα τελευταία χρόνια, ως κοινωνία πήραμε ένα γερό μάθημα. Νιώσαμε στο πετσί μας, ίσως με τον πιο οδυνηρό τρόπο, τι σημαίνει η φράση ότι λάμπει δεν είναι χρυσός. 

Το καλοκαίρι του 2019 ήρθε να μας σώσει από την ‘καταστροφή’ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Νεοφιλελεύθερος, με τα κολλέγια του, πάντα καλοντυμένος, με Αγγλικά να τα παίζει στα δάχτυλα καλύτερα και από μητρική του γλώσσα, στυγνός ορθολογιστής φυσικά, δίχως ιδεολογίες, αξίες και άλλα τέτοια ντεμοντέ, που δημιουργούν αλλεργίες σε κάθε σοβαρό Δεξιό πολιτευτή που σέβεται τον εαυτό του. 

Όλο το σύστημα και φυσικά τα κανάλια που είχαν να κερδίσουν, και κέρδισαν πολλά απ’ αυτόν, προσπάθησαν να παρουσιάσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως έναν ηγέτη σοβαρό, δυναμικό, που μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε δύσκολή κρίση, έναν πολιτικό σύγχρονο, μπολιασμένο με Δυτική κουλτούρα, και περγαμηνές ιδανικές για να φωτίσουν τον βηματισμό αυτού του ταλαίπωρου λαού. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε λοιπόν πρωθυπουργός, και μέσα στη τετραετία που ακολούθησε, όλη αυτή η εικόνα του ηγέτη κατέρρευσε. 

Ο τρομερός Μωυσής που άνοιγε θάλασσες και νέους δρόμους, έγινε ξαφνικά ο πρωθυπουργός που δεν γνώριζε ποτέ τίποτα. Δεν είχε καμία ενημέρωση για κανένα σοβαρό θέμα, άγνοια σε όλα. 

Ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε ούτε για τους χιλιάδες θανάτους εκτός ΜΕΘ, ούτε για τα αεροπλάνα που δεν πέταξαν στις φωτιές, ούτε για την ανυπαρξία του ‘επιτελικού’ κράτους μετά από κάθε νεροποντή και χιονιά, ούτε για τις υποκλοπές που υπονόμευσαν το δημοκρατικό πολίτευμα, ούτε για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, ούτε για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, ούτε για την επανεμφάνιση της ακραίας φτώχειας και την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, ούτε για τις απευθείας αναθέσεις πάνω από 9 δισεκατομμύρια ευρώ, ούτε φυσικά γνώριζε για την εγκατάλειψη του σιδηροδρομικού δικτύου που προκάλεσε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη. 

Μιλάμε δηλαδή για έναν πρωθυπουργό εκτός τόπου και χρόνου. Πάντως, είτε γνώριζε και είχε την ευθύνη για τα εγκληματικά λάθη της δικής του κυβέρνησης, είτε δεν γνώριζε και άρα είναι εκτός τόπου και χρόνου, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι το ίδιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι εντελώς ακατάλληλος για να βρίσκεται στην θέση του πρωθυπουργού. 

Τα διαγγέλματα, που στην αρχή της θητείας του πέφτανε βροχή στην οθόνη της τηλεόρασης, το σκηνοθετημένο αυτοκρατορικό ύφος, η φωνή με κύρος, οι βαρύγδουπες εκφράσεις, και το βλέμμα του ‘Πατερούλη’ στην αρχή ίσως είχαν κάποια επικοινωνιακή πέραση στη κοινωνία, ίσως να υπήρχε κάποια ανταπόκριση, κάποια αποδοχή από τους πολίτες. 

Αργότερα όμως αυτά τα διαγγέλματα κούρασαν, τρόμαξαν, έφεραν δυσφορία και πανικό. Η εικόνα του πρωθυπουργού πλέον έπαψε να γίνεται ανεκτή, οι πολίτες σταμάτησαν ν ακούν τις αδιανόητες δικαιολογίες της κυβέρνησης, και πιο πολύ απ’ όλα σιχάθηκαν ν ακούν τα περί ατομικής ευθύνης, αρνούνται να επιτρέψουν άλλο στην αποτυχημένη κυβέρνηση Μητσοτάκη να σκεπάζει την ανικανότητα της και την εγκληματική της αδιαφορία σε μια σειρά από ζητήματα, και να ρίχνει τις ευθύνες στους πολίτες, στον ελληνικό λαό. 

Η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας κουράστηκε πια, δεν αντέχει άλλο ούτε τους ‘άριστους μεσσίες’, ούτε τον επιφανειακό ορθολογισμό τους που μυρίζει κοινωνιοπάθεια από χιλιόμετρα μακριά, ούτε έχει το κουράγιο πια να ακούει για το κάθε τι την φράση ‘με εντολή πρωθυπουργού’. Με εντολή πρωθυπουργού το ένα, με εντολή πρωθυπουργού το άλλο, φτάνει πια, αυτή η τόσο αγαπημένη για το Μαξίμου φράση, κατάντησε εφιάλτης για τον λαό. 

Νομίζω είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση για την πατρίδα μας και τους πολίτες, έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο. Τα περιθώρια στένεψαν, η υπομονή τελείωσε. Η θλιβερή παρένθεση με τις ψευδαισθήσεις που άνοιξε το καλοκαίρι του 2019 επιτέλους κλείνει, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετράει ελάχιστες εβδομάδες, και οι εντολές αυτού του πρωθυπουργού σβήνουν. Πλέον οδεύουμε προς τις εκλογές και αναλαμβάνει ο λαός. 

Με εντολή λαού η χώρα θ αλλάξει σελίδα, η αληθινή πολιτική αλλαγή θα συμβεί. 

Με εντολή λαού θα λειτουργήσουν ξανά οι θεσμοί, θα πρωταγωνιστήσουν όχι τα παρασκήνια αλλά η συνταγματική νομιμότητα, οι κανόνες, οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, το δημοκρατικό πολίτευμα. Η χώρα χρειάζεται επανεκκίνηση για να μπορέσει και πάλι να λειτουργήσει ως κανονική χώρα. 

Με εντολή λαού θα επιστρέψουμε στις αξίες, να πρωταγωνιστήσει η κοινωνία, να μπουν τα νοικοκυριά και οι ανάγκες των ανθρώπων πάνω από τα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα και τα funds, να θυμηθούμε την αλληλεγγύη, την ανοικοδόμηση των κρατικών δομών, την υποστήριξη της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων, να δουλέψουμε για την αλλαγή που θα φέρει ανάπτυξη και δικαιοσύνη παντού. 

Με εντολή λαού θα αφήσουμε πίσω μας την τοξικότητα, τον νοσηρό ατομικισμό, τις κραυγές, την λάσπη, τους ακραίους πολιτευτές που καμουφλάρονται για άριστοι. 

Με εντολή λαού αφήνουμε πίσω αυτή τη καταστροφική τετραετία, και γεμάτοι πείσμα και όραμα, με μια καινούργια κυβέρνηση, μια Προοδευτική κυβέρνηση, πραγματικά δημοκρατική αφού θα είναι αποτέλεσμα της Απλής Αναλογικής, με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, θα προχωρήσουμε μπροστά, με σιγουριά, νομιμότητα, και το βασικότερο, με την κοινωνία όρθια. 

   

Ισίδωρος Λως Μέλος - ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Προοφευτική Συμμαχία Χίου

Άλλες απόψεις: Του Ισίδωρου Λω