Το νερό... νεράκι

Σάβ, 03/06/2023 - 08:59

Με αφορμή τα δικαιολογημένα παράπονα πολλών συμπολιτών μας για το κλείσιμο των υδρομέτρων άρδευσης μια Πανελλαδική πρωτοτυπία του Νησιού μας θέλω να επισημάνω τα παρακάτω μήπως και υπάρξει δεύτερη σκέψη.

1. Ξεκινώ από τις αψιμαχίες μεταξύ της ΕΜΧ και ΔΕΥΑΧ για το θέμα της άρδευσης των νεαρών μαστιχόδενδρων κυρίως από το φράγμα Κατράρη και όχι μόνο.                    

Υπενθυμίζω λοιπόν στους αρμόδιους ότι το φράγμα Κατράρη είναι κατασκευή και ιδιοκτησία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με κύριο στόχο την άρδευση και έπειτα από πολλές προσπάθειες και παρεμβάσεις έδωσε για ύδρευση ένα μικρό ποσοστό έως 20% αν λοιπόν η διαμάχη ΔΕΥΑΧ και ΕΜΧ πάρει διαστάσεις τότε χαμένη σίγουρα θα είναι η ΔΕΥΑΧ, επιβάλλεται λοιπόν νηφαλιότητα και Συνεννόηση.

2. Όπως παρουσιάσαμε γραπτώς στη συνάντηση των Προέδρων κοινοτήτων και ΔΕΥΑΧ στη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης που διατηρεί στοιχεία δεκαετιών βεβαιώνει κατηγορηματικά ότι η Χίος έχει περάσει πολύ χειρότερες χρονιές. Συγκεκριμένα  από τους ετήσιους πίνακες βροχοπτώσεων πού διαθέτει φαίνεται ξεκάθαρα ότι πλησιάζουμε φέτος τα  60 εκ ύψος βροχοπτώσεων ενώ στο παρελθόν έχουμε περάσει και με 30 και40 εκ ύψος βροχής  και χωρίς τις Αφαλατώσεις, με προβλήματα πιθανόν αλλά χωρίς πανικό και κλεισίματα υδρομέτρων.

3]Το νερό της Άρδευσης των ιδιωτικών γεωτρήσεων όχι μόνο θα συνεχίζει να αντλεί από την ίδια υδροφόρο λεκάνη και πιο εντατικά για να καλύψει τα κενά. Κανείς δεν θα αφήσει τα δένδρα του να ξεραθούν πιο λοιπόν το όφελος.

4. Ανήκουμε στο Β. Αιγαίο και έχουμε σχεδόν παραπλήσιες βροχοπτώσεις και ταυτόχρονα μόνο εμείς έχουμε υπερδιπλάσιες τιμές νερού και τις παραλίες γεμάτες αφαλατώσεις κάτι σαν την Σαουδική Αραβία για νερό στη ουσία μη πόσιμο. Εδώ νομίζω ότι υπερβαίναμε την υπερβολή που δημιουργεί ερωτηματικά για τα οφέλη και ταυτόχρονα δίνει το δικαίωμα σε μερικούς να λένε ότι γίνεται της... αφαλάτωσης.

5]Αύξηση της κατανάλωσης ΔΕΝ υπήρξε, ο πληθυσμός του Νησιού δυστυχώς μειώνεται, αν διαφωνείτε δώστε δημοσιότητα τις ετήσιες καταγραφές των υδρομέτρων πού διαθέτει η οικονομική υπηρεσία, όπως κάνατε και για τα υδρόμετρα άρδευσης για να μας διαψεύσετε. Οι παροχές στις υδροληψίες πού επικαλείσθε δεν αφορούν τους καταναλωτές, αν υπάρχουν διαφορές από τις υδροληψίες μέχρι τα υδρόμετρα  είναι καθαρά πρόβλημα της ΔΕΥΑΧ και μόνο αυτής.

6]Τέλος κυκλοφορεί και η άποψη ότι παράλληλος στόχος είναι και η αύξηση των εσόδων της ΔΕΥΑΧ διότι κανείς δεν θα αφήσει τον κηπάκο του ή τα δενδράκια του να ξεραθούν απλά θα τα ποτίζουν από την ύδρευση και θα πουν το Νερό, ΝΕΡΑΚΙ.

Τέλος νομίζω ότι πρέπει να επανεξετάσετε αυτά τα μέτρα διότι ναι μεν η χρονιά ξεκίνησε πολύ κακώς στη συνέχεια όμως εξελίχτηκε σε μια σχεδόν φυσιολογική και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Μ. Φυτούσης - Πρόεδρος Πιτυούς

Άλλες απόψεις: Του Μιχάλη Φυτούση