Οι 7 παχιές και 7 ισχνές αγελάδες και οι 7 πληγές του Φαραώ ως σημεία των καιρών

Σάβ, 26/12/2020 - 06:54
Τρέμης Οθων

Ολοι γνωρίζουμε από τη παλαιά διαθήκη την εξήγηση του ονείρου που είδε ο Φαραώ από τον Μωϋσή όταν του είπε ότι είδε επτά παχιές αγελάδες και μετά επτά ισχνές δηλαδή αδύνατες.

Η εξήγηση λοιπόν ήταν ότι θα έλθουν επτά χρόνια ευφορίας της γής με πλούσια παραγωγή απ΄όλες τις απόψεις και μετά θα ακολουθούσαν επτά χρόνια μη γόνιμης γής με αποτέλεσμα να πέσει πείνα.

Έτσι τον συμβούλεψε ο Μωϋσής τα πρώτα επτά χρόνια ευφορίας που θα έλθουν να αποθηκεύσει ότι μπορεί γιατί θα ακολουθούσαν επτά μη γόνιμα έτη και δεν θα είχε προϊόντα για το λαό του και αν δεν το έκανε θα πεινούσαν. Ετσι ο Φαραώ επειδή εμπιστευόταν τον Μωϋσή άκουσε τη συμβουλή του γέμισε της αποθήκες του με σιτηρά και άλλα προϊόντα, με αποτέλεσμα να μη πεινάσει ο λαός του.

Αν ελθουμε στην εποχή μας θα μπορούσαμε κατά τη γνώμη μου να παρομοιάσουμε τα εφτά γόνιμα χρόνια (επτά παχιές αγελάδες) με την περίοδο που όλοι ξέρουμε της φούσκας. Δεκαετία 1990-2000. Τότε όπως όλοι θυμόμαστε πλέαμε από λίγο ως πολύ σε πελάγη ευτυχίας, ευδαιμονίας και το χρήμα έρεε είτε ζεστό είτε δανεικό.

Πάρε δάνειο να κάνεις σπίτι, πάρε δάνειο να πάς διακοπές, εορτοδάνειο, γαμοδάνειο, δάνειο για να πάς στη Μύκονο, να πάρεις αυτοκίνητο, μηχανάκι μέχρι και ποδήλατο. Πάρε κάρτες να χεις, παρακαλούσαν οι τράπεζες να πάρεις μια πιστωτική κάρτα (τώρα αντε να πάρεις..σου ζητάνε χίλιες εγγυήσεις για να σου δώσουν).  Ετσι ανθούσε κατά βάση η οικονομία συν και τα μεγάλα δημόσια έργα βέβαια, σύν  οι ολυμπιακοί αγώνες μη ξεχνάμε που όλοι χειροκροτούσαμε. ‘Ολοι δούλευαν σχεδόν και όλα ήταν ωραία και όλα ανθηρά..και το χρέος…; Και το ετήσιο έλλειμμα...;

 Ποιός ήξερε τότε τι σημαίνει χρέος..και τι σημαίνει έλλειμμα... ούτε ξέραμε ούτε σημασία δίναμε… τα μάθαμε αργότερα.. όταν ήλθαν τα χειρότερα. Ο μόνος που έβγαινε στα μπαλκόνια και έλεγε, μη παίρνετε δάνεια χωρίς σοβαρό λόγο, μη παίρνετε πιστωτικές κάρτες, μη ακούτε τους τραπεζίτες ήταν ο συγχωρεμένος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αλλά ποιος τον άκουγε; 

Φρόντισαν όμως οι καλοθελητές να φύγει λίγο ποιο μπροστά από αυτό τον κόσμο διότι ενοχλούσαν αυτά που έλεγε για το κλίμα της εποχής που έπρεπε να διαμορφωθεί όπως ήθελαν κάποιοι, το λέω αυτό επικαλούμενος μαρτυρία του συμμαθητή μου και σύμβουλό του Σωτήρη Τζούμα, ο οποίος σε συνέντευξή του είχε πει ότι στην Αμερική που πήγε για θεραπεία καρκίνου του βρήκαν δύο  πρωτογενής καρκίνους  και ότι αυτό συμβαίνει μόνο σε πράκτορες…

Η νοοτροπία που ακολουθούσαμε οι περισσότεροι τότε δεν ήταν να γεμίζουμε τις αποθήκες με σιτηρά όπως ο Φαραώ γιατί διανύαμε την εποχή των παχαίων αγελάδων παρ΄όλο που υπήρχε και ένας Χρίστοδουλος (Μωϋσής) να μας το θυμίζει, αλλά αδειάζαμε τις αποθήκες των σιτηρών, χτίζοντας παλάτια στην άμμο και υπερκαταναλόνοντας όλα τα αγαθά, και πρωτίστως πώς θα είμαστε πιο ψηλά από τον άλλον σε σπίτια, αυτοκίνητα, τηλεοράσεις κλπ. Η αλληλεγγύη για τον διπλανό, η ολιγαρχία στη ζωή, η ταπεινότητα, η ανιδιοτέλεια και όλες η σχετικές αρετές αντιμετωπίζονταν με φαιδρότητα, εν αντιθέσει με το, «ο μεγαλύτερος κλέφτης του χωριού ήταν ο καλύτερος γαμπρός» όπως έλεγαν σε μια ελληνική ταινία.

Φθάσαμε λοιπόν στο 2008-10 στην αρχή της περιόδου της οικονομικής κρίσης (επτά ισχνές αγελάδες) και άρχισαν και πέφταν οι σφαλιάρες. Ο νεοεκλεγής πρωθυπουργός των «λεφτά υπάρχουν»  πήγε στο Καστελόριζο να μας ανακοινώσει ότι ξαφνικά είμαστε χρεωμένοι μέχρι τα μπούνια και πρέπει να έλθει το ΔΝΤ και η τρόϊκα  να μας σώσει, που τέτοιο σώσιμο ούτε ο Τιτανικός δεν το είχε, και ακολούθησαν τα γνωστά που μας ταλανίζουν έως τώρα.

Τα πρώτα χρόνια της κρίσεις διάβαζα 2000 αυτοκτονίες το χρόνο λόγω της κρίσης, ανεργία στο φούλ, 500 χιλιάδες νέοι μετανάστες στο εξωτερικό, κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων, κ.λπ.

Πού ήταν τότε το επιτελείο των σοφών (όπως Τσιόρδα-Χαρδαλιά) να μας σώσει; Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν πως θα πληρωθεί η κάθε δόση... των δανεικών... και το αίμα έρεε στο δρόμο… τα ξεχάσαμε; Θυμάμαι τελευταία για να πληρωθεί μια δόση αν θυμάμαι καλά περίπου 2 δις έδωσαν εντολή και έπαιρναν από τα αποθεματικά του στρατού, των Δήμων, των ασφαλιστικών Ταμείων και από τα Νοσοκομεία παρακαλώ...και τώρα λεν δεν έχει αρκετές ΜΕΘ για το κορωνοϊό.

Κατά τη περίοδο της οικονομικής κρίσης, και με τη πάροδο του χρόνου, κατά τη γνώμη μου όλοι μας κάναμε σε ένα βαθμό την αυτογνωσία μας και την αυτοκριτική μας, τις πταίει τελικα; Φταίει ο ένας ,φταίει ο άλλος, κ.λπ., Μα φυσικά φταίει το κακό μας το κεφάλι που ήλθαμε έως εδώ. Και σε ένα βαθμό ξεθάψαμε ορισμένες λέξεις και έννοιες που ήταν θαμμένες και περιφρονημένες στο παρελθόν, και τις έχουμε συνεχώς τώρα με τη κρίση του Κορωνοϊου ως καραμέλα, όπως αλληλεγγύη, συμπαράσταση στον διπλανό μας, ολιγαρκία, ταπεινότητα, και τι ωραία που είναι η φύση αν τη δούμε τώρα διαφορετικά… που δεν τη βλέπαμε πρίν... μακάρι να είναι έτσι, αλλά δεν ξέρω αν είναι πλέον αργά.

Κατά τη περίοδο των παχιών αγελάδων βρέθηκε κάποιος Μωυσής έστω και σε λίγο βαθμό να μας προειδοποιήσει αλλά δεν τον ακούσαμε.

Κατά τη περίοδο των ισχνών αγελάδων υπεστήκαμε τις συνέπειες των προηγούμενων επιλογών μας.

Τώρα μήπως ξεκίνησε και η πρώτη από τις επτά πληγές του Φαραώ; Και δεν ξέρω αν βρεθεί κάποιος για να μας κάνει την ΕΞΟΔΟ προς την ΓΗ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΙΑΣ.

                                      

Άλλες απόψεις: Του Οθωνος Τρέμη