
Αγαπητή Αλήθεια,
Επέστρεψα στη Χίο τον Ιανουάριο 2022 ως μόνιμος κάτοικος για οικογενειακούς λόγους πιστεύοντας πως το περίφημο brain (re)gain μπορεί να γινει πραγματικότητα για την "απρόβλεπτη σφήνα" της υποψηφιότητάς μου στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου την άνοιξη 2022, έπειτα από 17 χρόνια επιτυχούς καριέρας στο εξωτερικό.
Σημειώνεται πως η συζήτηση με μέλη ΔΕΠ τότε δεν είχε οδηγήσει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Οπότε, βασιζόμενος στο γεγονός πως η θέση που εξακολουθώ να διεκδικώ είναι περισσότερο συναφής στο επιστημονικό μου πεδίο, στην ερευνητική κι επαγγελματική μου δραστηριότητα στη βιομηχανία, ακαδημαϊκή μου απασχόληση, στελεχική μου εξειδίκευση και συγγραφικό μου έργο, με βάση την περιγραφή και τα χαρακτηριστικά της προκηρυχθείσας θέσης, υπέβαλα υποψηφιότητα σε θέση που είχε προκηρυχθεί τότε για καλή μου τύχη.
Συνειδητοποιώντας πως υπήρχαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη διαδικασία, ξεκίνησα συνεχόμενη ηλεκτρονική επικοινωνία διαμαρτυρίας με την Ελληνική Κυβέρνηση (και των αρμόδιων Υπουργείων) το Φεβρουάριο 2023 όπου κι έλαβα απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας έπειτα από ένα έτος, με κοινοποίηση των μηνυμάτων διαμαρτυρίας στον Πρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου από το Υπουργείο Παιδείας.
Η ιλαροτραγική παρωδία της διαδικασίας ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο 2024 όπου και το Υπουργείο Παιδείας με ενημέρωσε για να προσφύγω, όπου κι έγινε. Ο έλεγχος νομιμότητας διαπίστωσε πλημμέλειες (αναμενόμενο) και ανάπεμψε το φάκελο για επανάληψη της διαδικασίας τον Ιανουάριο 2025, η οποία ουδέποτε ξεκίνησε. Ταυτόχρονα όμως με την προσφυγή μου και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το Υπουργείο Παιδείας όφειλε να ολοκληρώσει τον αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας στη θέση που εσκεμμένα είχε διοριστεί ο "εκλεκτός" και "ημέτερος" από τον Πρύτανη, αφού εκκρεμούσε η προσφυγή μου, για λόγους ορθότητας και διαφάνειας (μία θέση με τρεις κωδικούς).
Αντιλαμβάνοντας πως κάτι ύποπτο συμβαίνει, κατέθεσα αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη, καθώς και καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας σχετικά με τα "ιπτάμενα" μέλη ΔΕΠ και με άλλα ερωτήματα, η οποία και κοινοποιήθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση. Μια εβδομάδα αργότερα, τα στοιχεία που αποδείκνυαν πως τα μέλη ΔΕΠ στο Τμήμα Ναυτιλίας είναι "ιπτάμενα" άρχισαν κατά περίεργο τρόπο να εξαφανίζονται όπου και ενημερώθηκε η Ελληνική Κυβέρνηση για την ενδεχόμενη απομάκρυνση της στοιχειοθέτησης. Τα συμπεράσματα είναι δικά σας.
Με σεβασμό κι εκτίμηση,
Δρ. Γεώργιος Αδ. Ψαρρός, MEng, CEng, PhD, MBA
Διπλ. Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. (1997 - 2003)
Δρ. Ναυπηγικής, Ναυτιλιακής Ασφάλειας και Διαχείρισης Διακινδύνευσης Πανεπιστημίων Glasgow & Strathclyde (2005 - 2008)
Κάτοχος ΜΒΑ Ναυτιλιακών και Μεταφορών Πανεπιστημίου Middlesex (σε συνεργασία με Lloyd’s Maritime Academy) (2013 - 2015)
Αρ. Μητρώου Τ.Ε.Ε.: 95347