Το υγρό πυρ και το πάθος της ανθρωπότητας για τις χαντρούλες και τα καθρεπτάκια.

Παρ, 17/05/2019 - 21:54
Γεωργούλης Θανάσης

 

         Το πετρέλαιο το γνώρισαν οι άνθρωποι επειδή κατά το παρελθόν έβγαινε στην επιφάνεια της γης από μόνο του και σχημάτιζε μικρές λιμνούλες σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Κασπίας, της Αμερικανικής Ηπείρου και αλλού.

            Βέβαια δεν κυλούσαν ποταμοί πετρελαίου, όμως η δυσωδία και η εμφάνισή του από μόνες τους έκαναν τους ανθρώπους να ψάχνουν τρόπους για να το χρησιμοποιήσουν. Προφανώς το υγρό πυρ των Βυζαντινών ήταν ένας από αυτούς. Στις μέρες μας το υγρό πυρ έγινε τόσο περιζήτητο που οι άνθρωποι κάνουν πολέμους και σκοτώνονται για χάρη του, έστω και αν η άντλησή του από τα έγκατα της γης απαιτεί σήμερα την κάθοδο του σωλήνα σε χιλιόμετρα θαλασσινού νερού και τρύπημα του πυθμένα των θαλασσών για άλλα τόσα χιλιόμετρα.

            Η εξάντληση των επιφανειακών κοιτασμάτων και η αναζήτηση του πετρελαίου όλο και πιο βαθιά και με κάθε κόστος με βάζει σε υποψίες και αναρωτιέμαι, τι στο καλό τους έχει πιάσει τους ανθρώπους; Είναι τρελοί;

            Γνωρίζω βέβαια ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία υπολογίζει το κόστος της εξόρυξης και καταλήγει στην τιμή που πρέπει να πουληθεί το προϊόν, προσθέτοντας βέβαια το κέρδος που επιθυμεί για τον εαυτό της. Όμως συνειδητά ή ασυνείδητα αποφεύγει να υπολογίσει το περιβαντολογικό κόστος από την καύση των υδρογονανθράκων και το μη αναστρέψιμο της εξάντλησης των αποθεμάτων «πριν την ώρα τους», επειδή έχει πλέον αποδειχθεί επιστημονικά ότι τα αποθέματα δεν είναι ανεξάντλητα.

            Η βιομηχανική επανάσταση ξεκίνησε με το κάρβουνο και τον ατμό και άρχισε να κατασκευάζει προϊόντα με μηχανικό τρόπο και με πρωτόγνωρους ρυθμούς σε σχέση με την χειροτεχνία του παρελθόντος, η οποία κάλυπτε τσίμα – τσίμα τις έτσι κι αλλιώς περιορισμένες ανάγκες των ανθρώπων. Έτσι κατά τη διάρκεια του δέκατου ένατου αιώνα που οι ανάγκες των ανθρώπων ήταν απλές και περιορισμένες, παρουσιάστηκε το φαινόμενο του πληθωρισμού των αγαθών μέσα σε μια αγορά που δεν είχε τη δυνατότητα, ούτε την ανάγκη να τα καταναλώσει. Ο πληθωρισμός είναι η δυσαρμονία μεταξύ των μεγάλων δυνατοτήτων παραγωγής και της αδυναμίας της αγοράς να απορροφήσει αυτή την παραγωγή. Έτσι έχουμε Πληθωρισμό αγαθών. Αυτό είχε κάνει τον Καρλ Μαρξ να προβλέψει ότι ο καπιταλισμός θα καταρρεύσει λόγω των φυγόκεντρων πληθωριστικών τάσεων του καταπιεστικού του συστήματος παραγωγής και ότι έτσι ο κομουνισμός θα θριαμβεύσει αναγκαστικά, δηλαδή νομοτελειακά, σαν να λέμε ότι αυτό είναι θέλημα του Θεού… Παρόλα αυτά όλες οι προβλέψεις διαψεύστηκαν και είναι να αναρωτιέται κανείς, πως σήμερα τα καταφέρνει ο καπιταλισμός και διεισδύει  μέσα σε χώρες που θεωρούσαν τον εαυτό τους κομουνιστικό όπως η Ρωσία και η Κίνα;Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δυστυχώς για τους κομμουνιστές και τους καπιταλιστές δεν είναι ευχάριστη, άσχετα με το τι σκαρφίζονται οι ίδιοι για να δικαιολογηθούν ή να κοκορευτούν… Πάντως η νίκη του καπιταλισμού επί του κομμουνισμού αποδείχτηκε πύρρειος.

            Είπαμε ότι η βιομηχανική επανάσταση ξεκίνησε με το κάρβουνο και την δύναμη του ατμού και αύξησε την παραγωγή προϊόντων σε βαθμό τέτοιο ώστε να εμφανιστούν οι πληθωριστικές τάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευση της καπιταλιστικής οικονομίας. Οι άνθρωποι τότε είχαν απλές, περιορισμένες και αυτονόητες ανάγκες και τους φαινόταν αδιανόητο να καταναλώνουν πράγματα που δεν τους ήταν πραγματικά αναγκαία. Έτσι θα έπρεπε κανονικά να περιοριστεί η παραγωγή και η ανάπτυξη της οικονομίας και να προσαρμοστεί στις υπάρχουσες ανάγκες των καταναλωτών. Όμως όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά εμφανίστηκε και το πετρέλαιο και οι μηχανές εσωτερικής καύσης που εκτόξευσαν την παραγωγή σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, μαζί βέβαια με την μόλυνση του περιβάλλοντος και την κατασπατάληση των φυσικών πόρων της Γης. Έτσι σήμερα παράγονται πράγματα που είναι ήδη σκουπίδια πριν καν φτάσουν στην αγορά, απλά και μόνο για να μετρηθεί η επένδυση και να συνυπολογιστεί στους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, οι οποίοι «όσο πιο ψηλά βρίσκονται, τόσο πιο υγιής θεωρείται η οικονομία», δηλαδή θεοποίηση.

            Ο ξέφρενος τρόπος παραγωγής όμως απαιτεί και ξέφρενο τρόπο κατανάλωσης. Έτσι  επιστρατεύθηκαν ψυχολόγοι και ψυχαναλυτές, συγγενείς μάλιστα του Φρόιντ, για να κάνουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν, να καταναλώνουν και συνεχώς να καταναλώνουν, πείθοντας τους ότι αυτό είναι τάχα  δημοκρατικό δικαίωμα, ενώ στην πραγματικότητα ήθελαν να εξαφανίσουν το κυριότερο καπιταλιστικό ελάττωμα δηλαδή τον πληθωρισμό.

Αυτά συνέβαιναν στην αρχή του εικοστού αιώνα με τον ανιψιό του Φρόιντ, τον Έντουαρντ Μπερνέζ, δημιουργό του Marketing, του product / placement, του life – styleκαι των διαφημιστικών μηνυμάτων «νέας γενιάς» που δεν απευθύνονται πια σε ανθρώπους, αλλά σε περιοχές του εγκεφάλου και στο υποσυνείδητο, παρακάμπτοντας τις όποιες αντιστάσεις των καταναλωτών, προκειμένου να ρυθμίζεται ο πληθωρισμός και να συνεχίζεται η υπερκερδοφορία με την υπερκατανάλωση.

Ετσι στον ‘αγώνα’ μεταξύ Μαρξ και Μπερνέζ σημειώσατε δυο. Δυστυχώς.

         Ο Μπερνέζ γεννήθηκε το 1891 στην Βιέννη από Εβραίους γονείς και πέθανε το 1995 σε ηλικία 104 ετών. Οι ιδέες του αποτέλεσαν το εργαλείο για τη χειραγώγηση των μαζών και την υποδούλωση του σημερινού ανθρώπου. Έχει επινοήσει τον όρο «δημόσιες σχέσεις» και το 1919 άνοιξε στην Νέα Υόρκη, το πρώτο γραφείο δημοσίων σχέσεων στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο Γκέμπελς δήλωνε ανοιχτά για το πόσο είχε επηρεαστεί από τα κείμενα του Μπερνέζ.

Αν μετά από όλα αυτά υποπτεύεσθε όλοι ότι ο Μπερνέζ υπήρξε μέντορας του Σόρος, καλά κάνετε… Πάντως, αν και ο Μπερνέζ είναι λιγότερο γνωστός από τους διάφορους Εφιάλτες  και τους διάφορους Χίτλερ της ιστορίας, είναι όμως αυτός που έκανε την μεγαλύτερη ζημιά στην ανθρωπότητα και το φυσικό μας περιβάλλον με τον οικοφασιστικό του τρόπο υπερπαραγωγής και υπερκατανάλωσης.

Τώρα αν δεν νοιώθετε καλά μπορείτε να πάτε για shoppingtherapy (όρος που και αυτός προέρχεται από την ψυχανάλυση και συγκεκριμένα από μελέτες της κόρης του Φρόιντ, Άννας). Για περισσότερα επί του θέματος, διαβάσετε το «Η γέννηση και η κυριαρχία του καπιταλισμού» και το «Σκοτεινό Θέατρο» του Χρήστου Ελμάζη.

      Εκείνο που με ενδιαφέρει εμένα είναι οι επιπτώσεις αυτής της ξέφρενης παραγωγικό – καταναλωτικής πορείας πάνω στο περιβάλλον μας, διότι εμείς μπορούμε να είμαστε άπληστοι, το περιβάλλον όμως βασίζεται στην αρμονία και θα προβεί σε διορθώσεις… τα εξαπτέρυγα, τα σεραφείμ και νεφελείμ είναι εδώ Μάρκο, στο νερό που πίνεις, στον αέρα που αναπνέεις , στο φαί που τρως και το χειρότερο απ’ όλα δε στο χω πει ακόμα …

Κανείς από αυτούς που πλήρωναν τον Μπερνέζ για να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, της ξέφρενης δηλαδή παραγωγικής διαδικασίας, με το marketing και την υπερκατανάλωση με τα υπερκέρδη, κανείς τους, ούτε αυτός ο παμπόνηρος άνθρωπος ο Μπερνέζ, δεν υπολόγιζαν την μόλυνση του περιβάλλοντος, τη κλιματική αλλαγή, και την εξάντληση των φυσικών πόρων της Γης. Ακόμα και τώρα που ο λογαριασμός πια έχει έρθει σε εμάς και στις μελλοντικές γενιές, υπάρχουν άνθρωποι που την κλιματική αλλαγή την θεωρούν συνωμοσιολογία και τους πολέμους για το πετρέλαιο άσχετους με την παρανοϊκή παραγωγή και κατανάλωση άσχετων και άχρηστων στην πλειοψηφία τους προϊόντων, όπως κάνει π.χ. ο κ. Τράμπ και κάποιοι … κομμουνιστές στους οποίους ο Μαρξ παρέλειψε να πει ότι οι πόροι της γης είναι θνητοί. Ο Σωκράτης πάντως το ήξερε από τότε.

Όμως τέτοια προϊόντα πρόκειται να κατασκευαστούν και να καταναλωθούν χωρίς ντροπή, με το πετρέλαιο που πρόκειται να αντληθεί από βάθος χιλιομέτρων μέσα στη Μεσόγειο, γύρω από την Κύπρο, πριν ή μετά τον επικείμενο πόλεμο που θα γίνει για χάρη του. Πρέπει να ακολουθήσουμε τον ΔΡΟΜΟ της περιορισμένης και καλύτερης παραγωγής και κατανάλωσης με περισσότερη φρόνηση και περισσότερο ελεύθερο χρόνο, τον οποίο θα περνάμε χωρίς να καταναλώνουμε τα διάφορα πακέτα διακοπών που τον εμπορευματοποιούν, τον εξαφανίζουν και τον μετατρέπουν τον σε καταναλωτικό προϊόν. Πρέπει ν’ αντισταθούμε στη χειραγώγηση των μαζών του Ε. Μπερνέζ και των διαδόχων του (Σόρος κλπ). Μπορούμε και χωρίς χειραγώγηση! Θέλουμε...; Ιδού η απορία.

Άλλες απόψεις:   Του Θανάση Γεωργούλη