Χίος, Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου

Oι ιστορικές νίκες των Χιωτών Ολυμπιονικών στο ένθετο της Καθημερινής το 1936 στο Βερολίνο

Πέμ, 28/03/2019 - 06:14

Το ιστορικό της φύλλο της 6ης Αυγούστου 1936 ανατύπωσε η χθεσινή Καθημερινή.

Το ενδιαφέρον σ’ αυτό είναι ότι προβάλλονται και οι νίκες των δύο Χιωτών Ολυμπιονικών Σύλλας και Μάντικα στην Ολυμπιάδα του Βερολίνου.

Αναδημοσιεύομε χαρακτηριστικό απόσπασμα.

«Αι ελληνικαί ελπίδες αρχίζουν να λαμβάνουν μορφή πραγματικότητος.

Ο πρώτος έλλην εμποδιστής ο Χρήστος Μάντικας, κατώρθωσε εις τους απογευματινούς προκριματικούς αγώνας να καταλάβη την πρώτην θέσιν…

… Οι αθλητές μας επανηγύριζαν δια την επιτυχίαν αυτήν του Μάντικα. Μαζύ των επανηγύριζαν και όλοι οι Ελληνες που έχουν συρρεύσει εδώ δια να παρακολουθήσουν τους αγώνες, ακόμη δε και οι Γερμανοί φίλαθλοι, οι οποίοι υπεδέχθησαν με εκδηλώσεις ενθουσιασμού που συγκινούν την πρώτη επιτυχίαν μας.

Το στάδιον εσείετο με την αναγγελίαν του αποτελέσματος. Ενόμιζεν κανείς ότι ο ξανθός Χιώτης ήτο Βερολινέζος.»

 

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι λόγω τραυματισμού ο Χρ. Μάντικας κατέλαβε την 6η θέση.

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 18/09/2019 - 11:13

Στην  τελική ευθεία για το 5ο Τουρνουά Μπάσκετ Ανδρών "Θοδωρής Τριπολίτης" εισήλθε ο ΒΑΟΛ Χίου, που με τον τρόπο αυτό τιμά τη μνήμη του  αδικοχαμένου - σε τροχαίο ατύχημα - αθλητή του.

Το τουρνουά έχει γίνει πλέον θεσμός και πραγματοποιείται με την αρωγή των συνδιοργανωτών Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Δήμου Χίου και τη συμπαράσταση του ΝΠΔΔ Χίου και της ΤΕ Χίου.

Στο παρκέ   του Κλειστού θα βρεθούν σε μια πρόβα τζενεράλε εν όψει του ξεκινήματος της νέας αγωνιστικής περιόδου, η ισχυρή ΧΑΛΚΙΔΑ ΒΑSKETBALL ACADEMY (ΧΒΑ) (Γ΄Εθνική), η φιλόδοξη ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Μοσχάτου (Α΄ΕΣΚΑΝΑ) του "δικού μας" Γιώργου Κατσούρη,  ο Πρωταθλητής Χίου ΟΜΗΡΟΣ Καλλιμασιάς και φυσικά ο ΒΑΟΛ ΧΙΟΥ στο κατώφλι της 5ης συμμετοχής του (3η συνεχόμενη) στη Γ΄ Εθνική, στην πρώτη "επίσημη" παρουσίαση της ομάδας του Παντελή Βούλικα στο χιώτικο κοινό.

Την Παρασκευή 27, το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου όσοι επιλέξουν να βρεθούν στις κερκίδες του Κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου Χίου, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 6 συναρπαστικούς αγώνες αφιερωμένους στη μνήμη του 19χρονου αθλητή του Βούρειου που έφυγε για τη γειτονιά των αγγέλων εξ αιτίας τροχαίου 5 χρόνια πριν... Στο χώρο του Κλειστού θα λειτουργήσει, όπως κάθε χρόνο, έκθεση φωτογραφίας από τη σύντομη αλλά πολύπλευρη αθλητική και κοινωνική ζωή του Θοδωρή, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων θα πραγματοποιείται (προαιρετικά) συγκέντρωση χρημάτων (η είσοδος στους αγώνες είναι ελεύθερη) που θα δοθούν στην Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Νεοχώρι, Χίος).

"Με την ελπίδα ο Θοδωρής να αποτελέσει την αφορμή για περισσότερη προσοχή στους δρόμους και σεβασμό των κανόνων του ΚΟΚ από όλους ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα στην άσφαλτο, σας καλούμε να παρακολουθήσετε αγωνιζόμενες τις σπουδαίες ομάδες του φετινού τουρνουά, να συνδράμετε στην ενίσχυση των παιδιών της Στέγης και να κρατήσετε ζωντανή τη μνήμη του Θοδωρή μέσα από το 5ο Τουρνουά του και το φωτογραφικό ταξίδι της ζωής του", αναφέρει σχετική ανακοίνωση της ομάδας.