«Αγγίζοντας την άβυσσο»

Τρί, 04/07/2023 - 07:18

Όταν μου έδωσε ο Γιάννης Παληός (εκδόσεις άλφα πι) το βιβλίο «Αγγίζοντας την άβυσσο» και βλέποντας δύο ξένους συγγραφείς (Simon Saad, Saleh Dadhdal) αναρωτήθηκα ποια σχέση θα μπορούσαν να έχουν με την ελληνική πραγματικότητα. Γυρίζοντας όμως στα «αυτάκια» του εξώφυλλου και του οπισθόφυλλου βρήκα την απάντηση. Ο πρώτος γεννήθηκε στο Λίβανο και ο δεύτερος στη Συρία, αλλά και οι δύο εγκατεστημένοι πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη με πανεπιστημιακές σπουδές και ήδη επιστήμονες.

Ένα συμπαθητικό, συγκινητικό, συναισθηματικό και τρυφερό μυθιστόρημα που αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές της καρδιάς σου και που αποδίδεται τέλεια και με ενδιαφέρον από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα. Ένα μυθιστόρημα ύμνος στην αγάπη, στην άδολη φιλία, στον έρωτα, στην αλληλεγγύη. Και οι δύο συγγραφείς καταφέρνουν να σε καθηλώσουν και μετά από πολλά στάδια που σε οδηγούν κοντά στην άβυσσο τελικά να επέρχεται η λύτρωση.

Πρωταγωνιστές τρία νέα παιδιά, ο θάνατος των γονιών των οποίων δημιουργεί πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να ξεπεράσουν και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες αναλαμβάνοντας υποχρεώσεις απέναντι στα μικρότερα αδέλφια τους. Η επιβίωση δύσκολη στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’50 και παρά τα εμπόδια και τα αγκάθια καταφέρνουν να απεγκλωβιστούν. Ο Κωστής οδεύοντας για τα ορυχεία και τις στοές του Βελγίου και η Σοφία με τις καταπληκτικές γαστρονομικές ικανότητές της σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο του Λονδίνου. Τα δύο παιδιά είχαν γνωριστεί τυχαία λίγο πριν την αναχώρησή τους και ο Κωστής φρόντισε να κρατήσει επαφή με το κορίτσι. Στο Βέλγιο το αγόρι έχει την τύχη να ανταμώσει έναν τούρκο συνάδελφό του, τον Σελίμ, και μεταξύ τους αναπτύσσεται μια αξιοθαύμαστη αγνή και άδολη φιλία. Ο ένας είναι έτοιμος να πέσει στη φωτιά για τον άλλο και είναι παρών σε κάθε δύσκολη κατάσταση. Και το κορίτσι όμως είναι τυχερό γιατί βρίσκει στο πρόσωπο της Κατίνας μια παρόμοια φιλενάδα.

Ο έρωτας έχει φουντώσει στην καρδιά του Κωστή και με επανειλημμένα γράμματα καταφέρνει και δελεάζει τη Σοφία δημιουργώντας μιαν άρρηκτη σχέση που καταλήγει εις γάμου κοινωνία και μάλιστα στην Ελλάδα.

Συμπερασματικά είναι εντυπωσιακή η σύνδεση και η φιλία του Έλληνα με τον Τούρκο, η μεταξύ τους αλληλεγγύη σε στιγμές οδυνηρές, ο αγνός όμορφος έρωτας του Κωστή με τη Σοφία, η ευτυχής κατάληξη για όλους με εξαίρεση τον άτυχο Σελίμ.

Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα