«Από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο»…

Σάβ, 11/07/2020 - 15:25
Εξετάσεις δίναμε πολλά χρόνια πριν για να μπούμε στο Γυμνάσιο

Πολλά χρόνια πριν, πριν λίγες μέρες άρχιζαν οι εξετάσεις για την εισαγωγή στο Γυμνάσιο… Ξέρετε, ήταν οι εποχές που ήταν μετρημένοι οι μαθητές που πήγαιναν στα Γυμνάσια (Αρρένων και Θηλέων) και στην Εμπορική και σε εκείνα του Βροντάδου, των Καρδαμύλων και της Βολισσού. Μετρημένοι οι μαθητές, μετρημένα και τα Γυμνάσια, και η εισαγωγή των πρώτων στα οποία γινόταν παρακαλώ με εξετάσεις.

   Τον καιρό εκείνο δεν ήταν υποχρεωτική η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και, ουσιαστικά, στα Γυμνάσια πήγαιναν οι καλοί, λεγόμενοι, μαθητές των δημοτικών σχολείων. Όμως, και αυτό το τελευταίο, δεν ήταν απόλυτο γιατί τότε η φοίτηση στο Γυμνάσιο εξαρτιόταν και από την οικονομική επιφάνεια και άνεση της οικογένειας. Βλέπετε οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών έπρεπε να πληρώνουν συνδρομή, μηνιαία, αν θυμάμαι καλά, και να αγοράζουν και τα βιβλία. Έτσι πολλές, κυρίως μαθήτριες των δημοτικών, παρά το ότι ήταν αριστούχες, δεν πήγαν  στο Γυμνάσιο που θα μπορούσαν να έχουν μια διαφορετική εξέλιξη. Μέχρι το 1964 (11 Απριλίου) όταν ο γέρο Παπανδρέου θέσπισε την υποχρεωτική εκπαίδευση και τη δωρεάν χορήγηση βιβλίων.

   Άλλο όμως ξεκίνησα να γράψω… Για τις εξετάσεις που δίναμε τότε για να μπούμε στο Γυμνάσιο. Θυμάμαι, υπήρχε ένα βιβλίο που ονομαζόταν «Από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο»… Χωριζόταν με μια διαγώνια γραμμή στη μέση και αριστερά, στο κάτω μέρος, εμφανιζόταν  ένα ταπεινό δημοτικό σχολείο και δεξιά, στο πάνω μέρος, ένα μεγαλοπρεπές Γυμνάσιο… Σ’ αυτό το βιβλίο περιλαμβανόταν η ύλη των θεμάτων πάνω στην οποία θα δίναμε εξετάσεις και θα έπρεπε να το ξέρουμε απέξω για να έχουμε τις ανάλογες απαντήσεις. Θυμάμαι με τι άγχος και αγωνία αλλά και φόβο, εμείς τα χωριατόπαιδα, βρεθήκαμε στην αυλή του Γυμνασίου Αρρένων για τις εξετάσεις. Και με τι χαρά και αγαλλίαση, λίγες μέρες μετά, πανηγυρίζαμε την επιτυχία και την είσοδό μας στο Γυμνάσιο. 

   Τώρα και οι εξετάσεις για τα πανεπιστήμια, είναι τυπικές, τρόπος του λέγειν, αφού μπαίνουν σχεδόν όλοι και γελάει το χειλάκι των περισσότερων… Άλλες εποχές, άλλες εισαγωγές και εξετάσεις.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα