Από τους πρωτοπόρους

Παρ, 06/11/2026 - 09:11
Ο Γιώργος Πάχος στο κέντρο με την ομάδα του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου "Απόλλων"

Πού τον θυμήθηκα; Έλα ντε… Κάποιες φορές το μυαλό κάνει περίεργα παιχνίδια και σε γυρίζει στο παρελθόν. Και ποιον θυμήθηκα, που έχω και πολλά χρόνια να τον δω, εγώ προσωπικά τουλάχιστον; Τον Γιώργο Πάχο που ήταν από τους πρωτοπόρους που έβαλαν θεατρικά θεμέλια στη Χίο. Μαζί με άλλους φυσικά και έδωσαν ώθηση στην θεατρική τέχνη. Και σήμερα έχουμε πολλές ομάδες που ασχολούνται με το θέατρο τις οποίες υπηρετούν ουκ ολίγοι συμπατριώτες μας και μάλιστα με επιτυχία. Αψευδής μάρτυρας η κοσμοπλημμύρα που παρατηρείται στο Ομήρειο αλλά και σε άλλες θεατρικές σκηνές. Και ποια ομάδα έκαμε ουσιαστικά την αρχή για το μετέπειτα «τσουνάμι»; Μα η Θεατρική Ομάδα Χίου αλλά και του Ομηρείου, με ανθρώπους που έδωσαν την ψυχή τους. Η Τίνα, ο Κωνσταντίνος, ο Γαλάντης, ο Μπάμπης, ο Στέλιος και αμέτρητοι άλλοι φορτωμένοι  με πολλές αναμνήσεις.

   Ο λόγος για τον Γιώργο Πάχο, λοιπόν, που ναι μεν ξεκίνησε να ξετυλίγει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του από το νησί μας, όμως η επαγγελματική μετάθεσή του στην Ερμούπολη, είχε ως αποτέλεσμα να τον κερδίσει η Σύρος… Και δεν ήταν ο μοναδικός, καθώς είχε προηγηθεί η μετανάστευση εκατοντάδων Χιωτών στο κυκλαδίτικο νησί, με τη σφαγή του 1822, με συνέπεια να διαπρέψουν επιχειρηματικά και να χαράξουν το δικό τους ανεξίτηλο στίγμα.

   Γιώργος Πάχος, με το ίδιο πάθος, λατρεία και αγάπη για τη θεατρική τέχνη… Με τα αρχικά, πρώτα, βήματά του στη Θεατρική Ομάδα Χίου, παρέα με την Τίνα Παπαδοπούλου και τους άλλους πρωτοπόρους για την εποχή εκείνη, που έδειχναν ότι γεννιέται ένας θεατράνθρωπος, καθώς οι επιτυχίες διαδεχόταν η μία την άλλη.

   Μέχρι που ο Γιώργος πήρε μετάθεση για τράπεζα της Ερμούπολης και φρόντισε να αναπτύξει και εκεί περαιτέρω το τάλαντο και το ταλέντο του στη θεατρική τέχνη. Και βέβαια οι Συριανοί τον «εκμεταλλεύθηκαν» και έτσι ο Πάχος έγινε μία από τις ψυχές του «Απόλλωνα» που έχει μεγάλη ιστορική διαδρομή, που ξεκινά από το 1864!

   Έτσι, ταίριαξε απόλυτα ο Πάχος με τους ανήσυχους Συριανούς, εντάχθηκε στο ιστορικό «Θέατρο Απόλλων», ξεδίπλωσε το ταλέντο του και όπως ήταν λογικό, συνέχισε αυτό που ήξερε καλά να κάνει από τη Χίο, κάτι που εκτιμήθηκε και στη Σύρο. Και η λαμπρή θεατρική καριέρα του συνεχίστηκε με αποτέλεσμα πολλές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια.

 

Του Δημήτρη Φρεζούλη

dimfre@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα