Για τον Ισίδωρο

Παρ, 13/05/2022 - 07:34
Το Ιωνικό Κέντρο στην Πλάκα

Για την προσφορά του Ισίδωρου Κιολέογλου στα πολιτιστικά πράγματα της Χίου, μέσω του Ιωνικού Κέντρου έγραφα τις προάλλες. Και για την αποχώρησή του εξ αιτίας κάποιων που δεν είχαν εκτιμήσει την προσφορά του. Να δούμε ενδεικτικά και τρεις άλλες απόψεις από τις πολλές που τον υπερασπίστηκαν.

Δέσποινα Τομαζάνη: «Χαίρομαι, Δημήτρη που τον θυμήθηκες. Το ουδείς προφήτης στον τόπο του ταιριάζει στην περίπτωση του Ισίδωρου. Ήρθε στον τόπο του, όπου κανείς δεν αγκαλιάζει αυτούς που έρχονται από άλλη γη κι άλλα μέρη.

Αναφέρω μόνο ότι όταν ήταν καλεσμένος στο Ιωνικό ο διάσημος ψυχίατρος Λάινγκ, παγκοσμίως αναγνωρισμένος ως αντιψυχίατρος, για να μιλήσει σε σεμινάριο, ήμασταν παρόντες τρεις κι ο κούκος, προς μεγάλη αμηχανία και ντροπή μου. Τον Λάινγκ, το προηγούμενο βράδυ, τον είχε τσιμπήσει στο στόμα μια σφίγγα και ήταν πρησμένος στα χείλη. Πόσοι ήμασταν να ακούσουμε τον Λάινγκ στο Ιωνικό Κέντρο; Ένα ζευγάρι τουρίστες, που το θεώρησαν μεγάλη τύχη να τον ακούσουν, κι εγώ! Ένα ή δύο ακόμα που δεν θυμάμαι καθώς η παρουσία του Λάινγκ με είχε απορροφήσει.

Μίλησε για την Σφίγγα και το αίνιγμα που έθεσε στον Οιδίποδα. Η τρίτη σφίγγα ήταν το έμβλημα της νήσου ΧΙΟΥ, από την αρχαιότητα, όπου η απουσία του ακροατηρίου ήταν εκκωφαντική! Μιας κοινωνίας άκρως συντηρητικής και αφιλόξενης σε ό,τι υπερβαίνει το δικό της βεληνεκές.

Τον Ισίδωρο είχα φιλοξενήσει στο σπίτι μου στην Αθήνα επί μακρόν πριν έρθει στη Χίο.

Θα τον θυμάμαι πάντα. Ήμασταν φίλοι. Τον ήξερα από το δημοτικό και στο γυμνάσιο παίξαμε μαζί σε 'κείνη την παράσταση που άλλαξε τη ζωή μου!».

Δημήτρης Χαβιάρας: «Ο Ισίδωρος ήταν μοναδικός... Η Χίος τον αδίκησε και τον στενοχώρησε... Δεν άξιζε τέτοια συμπεριφορά από λίγους που όμως ήταν αρκετοί για άλλη μια φορά! Αιωνία του η μνήμη! Δεν έπαψε ποτέ να την τιμά και να την αγαπά ακόμη κι όταν μετακόμισε στη Λυσίου στην Πλάκα».

Μανώλης Φύσσας: «Ο κόσμος μας είναι ένας Νάρκισσος που βλέπει μόνο το ωραιοποιημένο είδωλό του σε ένα σύμπαν μοναξιάς... Και οι έμποροι των εθνών έτσι τον θέλουν, γιατί τους βολεύει».

 

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα