Το γινάτι

Τρί, 08/06/2021 - 07:30
apobasi_mat_athinas_limani_mestwn_25_02_20_4

Στην τρέχουσα επικαιρότητα, (ξανα)ήρθε το θέμα του προσφυγικού μεταναστευτικού και της σχεδιαζόμενης νέας δομής στην περιοχή του Θόλου την περασμένη βδομάδα… 

Παρά το ότι εκκρεμεί η προσφυγή του Δήμου Χίου στη Δικαιοσύνη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Θόλο, τον οποίο το Δημόσιο θεωρεί ιδιοκτησία του και ο Δήμος δική του. Και ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού από το υπουργείο Μετανάστευσης, για την κατασκευή κλειστής μεταναστευτικής δομής στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου, ανακοίνωσε ότι ξεκινάει συμβολικά την περιφρούρηση του χώρου, διά της καταλήψεως, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «έφτασε η ώρα του ξεσηκωμού».

Και το ερώτημα είναι «τι θα γίνει», αφού το Υπουργείο δεν υποχωρεί και προκήρυξε και διεθνή διαγωνισμό για τη δομή και οι κάτοικοι ξεκινούν περιφρούρηση της περιοχής. Πώς θα αρχίσουν οι εργασίες αν η περιφρούρηση συνεχιστεί; Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί η περιφρούρηση που υποτίθεται πως δεν θα είναι «για τα μάτια»; Για να ξαναέρθουν τα ΜΑΤ στη Χίο δεν το πιστεύω, γιατί το «δις εξαμαρτείν», αν και τίποτα δεν αποκλείεται… Θα βάλουν δικούς μας αστυνομικούς, δηλαδή της Χίου να ξηλώσουν την περιφρούρηση;

Η επιμονή τόσο από τη μία πλευρά να κάνει τη δομή και η ίδια από την άλλη να την αποτρέψει ξέρετε τι μου θυμίζει…; Την παλιά παροιμία ότι το «γινάτι βγάζει μάτι»… Και όποιο «μάτι» και να βγει θα είναι απώλεια.

Για να δούμε, λοιπόν, πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα με μια τέτοια επιμονή του Υπουργείου το οποίο, μάλιστα, αγνοεί ακόμα και τις ενστάσεις του Δήμου Χίου που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Θα μου πείτε Υπουργείο είναι ό,τι θέλει κάνει. Από την άλλη οι αντίθετοι, όπως φαίνεται, είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω. Έτσι καταλήγει και η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα: «Έφτασε η ώρα του ξεσηκωμού». 

Στη φωτό η άφιξη των ΜΑΤ στο λιμάνι Μεστών στις 28 Φεβρουαρίου 2020…

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα