Η μελαγχολία της Δευτέρας…

Δευ, 24/08/2020 - 11:19
Η μελαγχολία της Δευτέρας…

Το διάβασα, δεν θυμάμαι πού, ότι το συναίσθημα είναι πάντα το ίδιο: μετά το μεσημεριανό φαγητό και τον κυριακάτικο απογευματινό καφέ, αρχίζει η ανησυχία ότι το σαββατοκύριακο τελειώνει και ξημερώνει η Δευτέρα, όπως καλή ώρα σήμερα... Ένα σαββατοκύριακο που περιμέναμε πώς και πώς έφτασε και πάλι στο τέλος του και ξημέρωσε μια καινούργια ημέρα ή για να είμαστε πιο σωστοί, εβδομάδα…   

   Μόλις αρχίσει και μουχρώνει την Κυριακή, τους περισσότερους αρχίζουν και τους τριβελίζουν οι σκέψεις για τις εκκρεμότητες… Είτε αυτά που περιμένουν στο γραφείο, είτε στο μαγαζί, είτε όπου αλλού δουλεύουν. Η διάθεσή τους, από χαλαρή και ανέμελη ολόκληρο το Σάββατο και το πρωινό της Κυριακής, μετατρέπεται αυτόματα, πολλές φορές, σε στρες, άγχος, αγωνία ανησυχία.

   «Ωχ, βράδιασε πάλι;»… Η πρώτη σκέψη για να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες. Μπορεί το φαινόμενο να μην παρουσιάζεται κάθε βράδυ Κυριακής και σε όλους, αλλά έτσι και σκεφτούν ότι η επόμενη ημέρα είναι Δευτέρα κάποιοι τη ζωή τους δεν την θέλουν, που λέει ο λόγος. Και μάλιστα η ίδια κατάσταση εξακολουθεί και τη Δευτέρα το πρωί. Το άγχος πολλές φορές χτυπά κόκκινο, αφού δεν ξέρεις πώς θα σου έρθουν τα πράματα.

   Λοιπόν, το φαινόμενο αυτό οι επιστήμονες αποκαλούν «μελαγχολία της Δευτέρας». Όπως διάβασα η κα Λίζα Βάρβογλη, ψυχολόγος - νευροψυχολόγος, καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου, λέει ότι πρόκειται για μία ψυχική κατάσταση που χαρακτηρίζει πολλούς εργαζόμενους το βράδυ της Κυριακής και τη Δευτέρα το πρωί.

   Εκνευρισμός και μελαγχολική διάθεση είναι τα πιο συχνά συμπτώματα. Κι όλα αυτά σε αντίθεση με το πώς αισθάνεται κανείς την Παρασκευή αργά το μεσημέρι ή το Σάββατο, όταν κλείνει πίσω του την πόρτα του γραφείου ή του μαγαζιού, έτσι; Χαρούμενος, ευδιάθετος, αισιόδοξος, κεφάτος, έτοιμος να απολαύσει τις χαρές του σαββατοκύριακου. Μόνο που και το σαββατοκύριακο είναι συγκεκριμένο και έχει  μια αρχή κι ένα τέλος. Αυτή είναι όμως η ζωή και πώς να την αλλάξεις…

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα