Κίνδυνος πείνας...

Πέμ, 19/05/2022 - 07:09
Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις

Η παγκόσμια επισιτιστική κρίση λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, όπως συμπεραίνουν διεθνή δίκτυα, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ωθήσει ακόμη πιο πάνω τις τιμές βασικών ειδών διατροφής. Αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας αύξησης κατά 25% της διατροφικής ανασφάλειας της χρονιά που προηγήθηκε. Το συγκεκριμένο σχόλιο εκφράστηκε από τον επικεφαλής οικονομολόγο του παγκόσμιου προγράμματος τροφίμων.

Ο οποίος προειδοποίησε πως τα επισιτιστικά προβλήματα αναμένεται να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο το τρέχον έτος. Πολλές τιμές ειδών διατροφής παγκοσμίως έχουν ανέβει σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει διαταράξει τόσο τη διαδικασία της συγκομιδής όσο και τις εξαγωγές από μία χώρα που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιτηρών και φυτικού ελαίου.   

Ο κόσμος συνταράσσεται από επισιτιστική ανασφάλεια. Περίπου 193 εκατομμύρια άνθρωποι από 53 χώρες και περιοχές του κόσμου ήρθαν κατά τη διάρκεια του 2021 αντιμέτωποι σε τεράστιο βαθμό με το φαινόμενο της επισιτιστικής ανασφάλειας κάτι που σημαίνει πως η έλλειψη γευμάτων θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή τους και το βιοπορισμό τους. Πρόκειται για αύξηση από την προηγούμενη χρονιά οπότε ο αριθμός είχε ανέλθει στα 155 εκατομμύρια ανθρώπους σε 55 χώρες ενώ συνιστά ρεκόρ εξαετίας από τότε που άρχισε να δημοσιεύεται έκθεση στο διεθνές δίκτυο για την καταπολέμηση των επισιτιστικών κρίσεων.

Οι εχθροπραξίες, σε χώρες όπως η Αιθιοπία και το Αφγανιστάν, έχουν επιδεινώσει την κρίση ενώ τα οικονομικά σοκ λόγω της πανδημίας περιορίζουν την πρόσβαση σε 24 κράτη. Ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως η ξηρασία στη Μαδαγασκάρη, επέτειναν το πρόβλημα. Πολλές τιμές ειδών διατροφής σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αυξηθεί περίπου 75% από τα μέσα του 2020 ασκώντας πιέσεις σε κυβερνήσεις χωρών.

Με λίγα λόγια τα πράγματα είναι δύσκολα και ας ελπίσουμε πως δεν θα γίνουν δυσκολότερα…

Του Δημήτρη Φρεζούλη

Σχετικά Άρθρα