
Οι μεγάλες επιτυχίες του Ολυμπιακού τις τελευταίες ημέρες μας έκαναν να θυμηθούμε μια θρυλική… τρομπέτα, που έκανε τη διαφορά σε όλα τα παιχνίδια. Την τρομπέτα του Αττίλιο να παιανίζει τον ύμνο της ομάδας. Με την τρομπέτα του ένωνε χιλιάδες χέρια και φωνές στην εξέδρα για χρόνια.
Το όνομά του ήταν Βασίλης Δουρίδας και ήταν φοιτητής της Ιατρικής, αλλά παράτησε τις σπουδές του στο 4ο έτος, για να αφοσιωθεί στον Ολυμπιακό. Όταν ο «Αττίλιο» ξεκινούσε να φυσάει την τρομπέτα, τα πάντα στο «Καραϊσκάκη» σταματούσαν, τα χέρια σηκώνονταν ψηλά, ενώ στο τέλος όλοι φώναζαν τη λέξη «Ολυμπιακός, Ολυμπιακός, Ολυμπιακός»! Μια ζωή αφιερωμένη στη μεγάλη του αγάπη, τον Ολυμπιακό. Ακόμα και η οικογένειάα του, τον είχε κατά κάποιον τρόπο «επικηρύξει», καθώς τα μόνα σπίτια που ήξερε ήταν το Στάδιο Καραϊσκάκη, το Παπαστράτειο και αργότερα το ΣΕΦ. Ακολουθούσε τον Ολυμπιακό εντός κι εκτός έδρας. Εντός κι εκτός Ελλάδας. Σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, παντού. Οι ήχοι της τρομπέτας του, σε συνδυασμό με τον δυναμικό κόκκινο παλμό της εξέδρας, έδιναν μια αίσθηση υπεροχής του ολυμπιακού κόσμου έναντι των υπολοίπων.
Κοντούλης, παχουλός, με στρογγυλά μάτια και πάντα αναψοκοκκινισμένα μάγουλα, καθόταν μόνος του ψηλά στο πέταλο και σάλπιζε για την αγαπημένη του ομάδα. Ήταν ξεχωριστός στη γραφή του, όπως ξεχωριστός ήταν και ως παρουσία στις κερκίδες: το πρότυπο του παθιασμένου αλλά υγιούς φιλάθλου που όλοι θα θέλαμε να κάθεται στο διπλανό κάθισμα. Το προσωνύμιο βγήκε κατά σύμπτωση από έναν άλλον οπαδό του Ολυμπιακού. Αττίλιο ονομαζόταν ένας παλαιστής της εποχής. Μια φορά ο Βασίλης Δουρίδας καθυστέρησε να φτάσει στο «Καραϊσκάκη» και ο αγώνας είχε αρχίσει. Προκειμένου να πάρει τη γνωστή του θέση στην κερκίδα, αναγκάστηκε να σπρώχνει άλλους οπαδούς. Τότε, ένας από αυτούς του είπε. «Σιγά ρε φίλε. Ποιος είσαι; O Αττίλιο;». Από τότε, το όνομα αυτό έμελλε να γίνει «δικό» του και να τον κάνει γνωστό σε όλη τη φίλαθλη Ελλάδα.
Ο Βασίλης Δουρίδας, άφησε την τελευταία του πνοή στις 11 Νοεμβρίου του 1994 και θάφτηκε, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει, μέσα σε ένα ολοκόκκινο φέρετρο, συνοδεία χιλιάδων οπαδών της πλέον θρυλικής ομάδας της Ελλάδας. Η τρομπέτα του Αττίλιο βρίσκεται σε περίοπτη θέση στο μουσείο του Ολυμπιακού, στο Στάδιο Καραϊσκάκη.
Του Δημήτρη Φρεζούλη