Περαστικά μας…

Δευ, 12/02/2024 - 09:45
Εκείνο που απασχολεί και ανησυχεί όλους μας τους τελευταίους μήνες είναι η ακρίβεια

Τι είναι εκείνο που απασχολεί και ανησυχεί όλους μας τους τελευταίους μήνες; Πολλά είναι αλλά είναι και ένα που αποτελεί προτεραιότητα και το αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση. Μη μου πείτε πως δεν καταλάβατε ότι αναφέρομαι στην ακρίβεια... Και ναι μεν προς το παρόν, κουτσά - στραβά, τα φέρνουμε βόλτα οι περισσότεροι αλλά το ερώτημα είναι για πόσο.

Κόρη καλού φίλου μετακόμισε πρόσφατα στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, καθώς προσλήφθηκε σε υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως μου είπε ο καλός φίλος δεν πρόλαβε να πατήσει το πόδι της, που λέει λόγος, στο πρώην κρατίδιο της Γιουγκοσλαβίας  και διαπίστωσε τις μεγάλες διαφορές σε σύγκριση με τη χώρα μας. Σε ποιον τομέα; Στον τομέα της ακρίβειας. Πήγε, λέει, στο σούπερ μάρκετ και έδωσε 25 ευρώ και γέμισε μια σακούλα, ενώ στην Ελλάδα για τα ίδια σχεδόν τρόφιμα δεν θα την έφταναν 75. Μεγάλη η διαφορά, έτσι; Τριπλάσια! Ενας καφές σε κεντρικές καφετέριες πόσο κοστίζει; Μόλις 1,25 ευρώ. Και σε περιφερειακές; Μόνο 70-80 λεπτά. Και φαντάζεστε και πόσες άλλες μεγάλες διαφορές θα υπάρχουν σε άλλους τομείς της οικονομικής ζωής...

Εδώ το διαπιστώνουμε και μόνοι μας… Σχεδόν τα ίδια πράγματα αγοράζουμε σήμερα, όπως και πιο παλιά, και όταν φτάσουμε στο ταμείο μας περιλούζει κρύος ιδρώτας για το πόσα πρέπει να πληρώσουμε. Και τις τελευταίες μέρες από τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ στα μπλόκα των αγροτών μαθαίνουμε ότι η τιμή από τον παραγωγό μέχρι το ράφι έχει τριπλασιαστεί!

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την περίοδο που έγινε ένας -δικαιολογημένος- χαμός με τις τιμές του βρεφικού γάλακτος στην Ελλάδα. Η οργή έγινε ακόμα μεγαλύτερη, όταν έγιναν γνωστές οι τιμές στα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν περιμέναμε εκείνη την ημέρα για να μάθουμε πως έχουμε από τα ακριβότερα σούπερ μάρκετ της Ευρώπης, για λόγους που δεν δικαιολογούνται πάντα. Περισσότερο γιατί αυτοί που κάνουν τις ανατιμήσεις, μπορούν και τις κάνουν, ενώ έχουμε έναν πολύ υψηλό ΦΠΑ -που η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει διαχρονικά. Εμείς έχουμε 13% Φόρο Προστιθέμενης Αξίας στα τρόφιμα και στα ποτά. Οι Ισπανοί, του κατώτατου μισθού των 1.259 ευρώ, έχουν 10% και 4%, αντίστοιχα. Για να αντιμετωπιστεί εν τω μεταξύ, πέρυσι, το υψηλό κόστος διαβίωσης εξαφάνισε τον ΦΠΑ σε πολλά είδη διατροφής πρώτης ανάγκης (ψωμί, γάλα, φρούτα, λαχανικά) και σε όλα τα άλλα τρόφιμα πήγε στο 4%. Το μέτρο επεκτάθηκε και στο 2024.

Του Δημήτρη Φρεζούλη

dimfre@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα