Πώς οδηγούμε…

Πέμ, 07/08/2025 - 07:28
Για ένα ακόμα καλοκαίρι βιώνουμε οδηγικές συμπεριφορές που μας βγάζουν από τα ρούχα μας.

Για ένα ακόμα καλοκαίρι βιώνουμε οδηγικές συμπεριφορές που μας βγάζουν από τα ρούχα μας. Και από δικούς μας Χιώτες και από εισαγόμενους. Πάρε τον ένα χτύπα τον πάνω στον άλλο. Οι περισσότεροι σημερινοί οδηγοί έχουν το χαρακτήρα του ανάγωγου, του μάγκα και τσαμπουκά. Κάποιοι οδηγοί είναι εντελώς ζαμάν φου, κινούνται με μεγάλη ταχύτητα κρατώντας κινητό, τσιγάρο και φραπέ.  Έχουν την ψευδαίσθηση ότι επειδή πήραν το δίπλωμα με σταμάτημα - ξεκίνημα και οπισθογωνία ότι είναι οδηγοί. Νομίζουν ότι μπορεί να κάνουν πολλά πράγματα που ένας αναγνωρισμένος οδηγός αγώνων δεν τολμά ποτέ να κάνει.

   Όπως είπε σε συνέντευξή του ο γνωστός οδηγός αγώνων, Ιαβέρης, στην Ελλάδα μπερδεύουμε τα συμπτώματα με την αιτία. «Αιτία είναι η έλλειψη νου, δεν μιλάω για τον γονιδιακά βλάκα, μιλάω γι’ αυτόν που δεν έχει το νου του, γι’ αυτόν που δεν φροντίζει, που δεν προσέχει τα πιο ανεκτίμητα πράγματα που έχει στη ζωή. Τη σωματική του ακεραιότητα, την οικογένειά του, την προσωπική του ευτυχία. Η επαναλαμβανόμενη ανοησία οδηγεί σε μία χρόνια, αήττητη ηλιθιότητα».

   Και συνέχισε: «Η Πολιτεία δεν μπορεί να δράσει γιατί είναι ο ίδιος ο πολίτης. Η Πολιτεία τι είναι; Η στρεβλή επιλογή του ανάγωγου πολίτη που ψηφίζει με ιδιοτέλεια για βόλεμα και τακτοποίηση χωρίς κοινωνική κατανόηση και χωρίς ήθος. Ποιο είναι το προϊόν μίας τέτοιας ψήφου; Ενας αντίστοιχος κουτοπόνηρος βλαμμένος ο οποίος ανταποδίδει στον ψηφοφόρο του μαλακίες και αθλιότητες. Όταν πάω να ψηφίσω δεν ζητάω πορτοφόλι και ξεροκόμματα, ζητάω αξιοπρέπεια».

   Και καταλήγει: «Πολιτικό είναι ένα θέμα που αφορά άμεσα την κοινωνία. Το μεγάλο πρόβλημα στην κοινωνία των πολιτών είναι αυτό. Νεκροφιλάμε τα παιδιά μας. Όταν λοιπόν πολλοί από τους δημοσιογράφους συμπεριφέρονται σαν άθλια υποκείμενα καθ’ οδόν, δεν τολμούν να πουν τίποτα. Είναι οι ίδιοι που κάθε μέρα με τις πράξεις τους δεν μπορούν να πείσουν. Το ίδιο και με τους πολιτικούς. Φορά κανείς κράνος ή ζώνη; Φορά ζώνη κανείς αστυνομικός; Ωραία παραδείγματα αυτά για τα παιδιά. Και λέμε μετά για αλητάκους… Αλήτης είναι ο μπαμπάς του, ο δάσκαλός του, ο πολιτικός του, ο δημοσιογράφος του.»

Του Δημήτρη Φρεζούλη

dimfre@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα