Αλήθεια, τι μετράει πιο πολύ; Το χρόνιο που παραπέμπει στο χτες ή το παρόν που έχει σχέση με το σήμερα…; Το ερώτημα μου ήρθε στο μυαλό τούτες τις μέρες που έχουμε τη σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Παρακολουθείτε στις τηλεοπτικές οθόνες σας κάθε μέρα τον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ των δύο κομμάτων δια των εκπροσώπων τους. Με τον ένα να ρίχνει την ευθύνη, ούτε λίγο, ούτε πολύ στον άλλον…
Και με το φτωχό μυαλό μου αναρωτιέμαι: Δεν θα αρνηθώ ότι οι παραλείψεις ήταν χρόνιες. Μα γι' αυτό και μόνο το λόγο το πάθημα του παρελθόντος έπρεπε να γίνει μάθημα για το παρόν και το μέλλον. Οι προηγούμενοι δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Όμως οι σημερινοί δεν έπρεπε να φροντίσουν να το κάνουν; Και δεν είναι απλά σημερινοί… Είναι στη διακυβέρνηση της χώρας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Και μάλιστα έχουμε και παλιές δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού πως όλα έβαιναν καλώς στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Και είχαμε και άλλο παρόμοιο περιστατικό στις Σέρρες τον Μάιο του 2022, που αποφεύχθηκε στο παρά ένα και ακόμα ένα ευτυχώς χωρίς θύματα.
Καταλαβαίνω ότι η κυβέρνηση, και λόγω προεκλογικής περιόδου, θέλει να μεταθέσει τις ευθύνες στο παρελθόν για να ελαφρώσει το δικό της βάρος γιατί ούτε την εξυπηρετεί, ούτε τη συμφέρει και μάλιστα ενόψει εκλογών.
Και το ερώτημα είναι τι έκανε η παρούσα κυβέρνηση αφού ήξερε τις παθογένειες του παρελθόντος. Δεν έπρεπε να φροντίσει ώστε να τις φτιάξει; Εντάξει, οι προηγούμενοι δεν έκαμαν τίποτα. Οι σημερινοί τι έκαναν; Με την επίρριψη ευθυνών στους άλλους, έστω και αν παραδέχεται τι δικές της, ποιο είναι το συμπέρασμα; 57 νεκροί σήμερα. Τουλάχιστον να γίνει κάτι τώρα; Και να μην ξεχαστεί η τραγωδία…
Έτσι έχουμε μια σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των δύο με εκατέρωθεν βολές πιο πολύ για εντυπωσιασμό και επηρεασμό της κοινής γνώμης και των εν δυνάμει ψηφοφόρων τους. Και η αλήθεια είναι ότι μας έχουν κουράσει, αλλά αυτή είναι η πολιτική, τι τα θέτε τι τα γυρεύετε.
Του Δημήτρη Φρεζούλη
Τo σκίτσo του Δημήτρη Χαντζόπουλου από την Καθημερινή.