Ποιο είναι το «μυστικό» μιας κοινότητας ώστε να καταφέρει μέσα σε μια δεκαετία και ενώ ο γενικός κανόνας είναι η μείωση του πληθυσμού, να αποτελεί την εξαίρεση και όχι μόνο να παρουσιάζει αύξηση του αριθμού διαμενόντων αλλά αυτή να είναι της τάξεως του 26%;
Αναφερόμαστε στο Χαλκειός στο οποία η τελευταία απογραφή καταγράφει 1.155 κατοίκους, έναντι 915 που παρουσίαζε η απογραφή του 2011.
Προς άρση παρεξηγήσεων να διευκρινίσουμε ότι στον πληθυσμό του δεν περιλαμβάνονται οι διαμένοντες στην ΒΙΑΛ.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του χωριού, Βασίλης Βίγκας, το γεγονός ότι η απόσταση από την πόλη δεν είναι μεγάλη έχει συμβάλλει τα τελευταία χρόνια ώστε αρκετοί να επιστρέψουν στο Χαλκειός, ενώ καθοριστική είναι και η συμβολή των εργατικών κατοικιών που κατασκευάστηκαν στην περιοχή, αν και όπως είπε, αυτές υπήρχαν και στην προηγούμενη απογραφή.
Το ότι στην περιοχή τους υπάρχει αύξηση φαίνεται κάθε χρόνο και από τα δεδομένα του μαθητικού πληθυσμού , παράμετρος ιδιαίτερα σημαντική, αφού και ηλικιακά αρκετοί είναι οι νέοι κάτοικοι.
Μάλιστα σήμερα, για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες που δημιουργούνται εξαιτίας αυτής της πληθυσμιακής άνθισης, κυρίως στην προσχολική και σχολική εκπαίδευση, λειτουργεί ΚΔΑΠ, ενώ υπάρχει και βρεφονηπιακός σταθμός καθώς και το σχολικό κέντρο Καμποχώρων.
Στην περιοχή τους, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούνται 5 επιχειρήσεις τυποποίηση γλυκών, επιχείρηση αρωματικών φυτών, είναι η βιοτεχνία μελιού, αλλά και ποτοποιίες, ενώ γενικότερα υπάρχει θετικό κλίμα στην ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων συνδεδεμένων με τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση προϊόντων του, με τον Β. Βίγκα να οραματίζεται στο Χαλκειός να «μεταφερθεί» η γιορτή αγροτουρισμού που τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιούνταν στη Χίο.
Πάντως στα βασικά ζητούμενα - ειδικά φέτος- είναι η αντιμετώπιση του υδρευτικού, με τον Πρόεδρο και παράλληλα επαγγελματία αγρότη, να προτρέπει στη χρήση του με φειδώ,επισημαίνοντας ότι καλό θα ήταν κάποιοι να πειραματιστούν φέτος και με τις άνυδρες καλλιέργειες.