

Με στόχο να γνωρίσουμε τους επισκέπτες της Χίου και στη συνέχεια να “χτίσουμε” την ταξιδιωτική τουριστική εμπειρία που θα τους προσφέρουμε, ο Δήμος Χίου σε συνεργασία με το iTED Lab (Εργαστήριο Καινοτόμου Τουριστικής Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού) του Τμήματος Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου διεξάγουν 12μήνη έρευνα αποτύπωσης του προφίλ και της ταξιδιωτικής συμπεριφοράς των επισκεπτών-τουριστών της Χίου.
Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής του συγκεκριμένου τμήματος και διευθυντής του εν λόγω εργαστηρίου Θοδωρής Σταυρινούδης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι όταν γίνεται τουριστικός σχεδιασμός σ’ ένα τόπο πρέπει να γνωρίζουμε πάνω απ’ όλα την ζήτηση, δηλ. ποιός είναι αυτός που έρχεται, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του.
“Το χρειαζόμαστε αυτό για να αντιληφθούμε τις ανάγκες του και ανάλογα με αυτές τις ανάγκες να χτίσουμε την ταξιδιωτική τουριστική εμπειρία που θα του προσφέρουμε”, σημείωσε ο καθηγητής.
Στην παρούσα φάση διεξάγεται μια ποσοτική έρευνα, με online ερωτηματολόγιο (γίνεται με ένα σκανάρισμα qr code από τους επισκέπτες του νησιού), το οποίο είναι σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά).
“Από τις απαντήσεις εμείς θα συγκεντρώσουμε ποσοτικά κυρίως και εν μέρει ποιοτικά χαρακτηριστικά για τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των τουριστών (ηλικία, εθνικότητα και λοιπά). Το πιο χρήσιμο απ’ όλα είναι να δούμε την ταξιδιωτική του, δηλαδή γιατί ήρθε στη Χίο, πως ήρθε, με ποια ταξιδιωτικά κανάλια έκανε την κράτηση του, τι του αρέσει στη Χίο, πόσα ξόδεψε στις διακοπές, πόσες διανυκτερεύσεις έκανε και αρκετά αλλά ακόμα. Τα πρώτα αποτελέσματα θα τα έχουμε σε ένα εξάμηνο και τα συνολικά αποτελέσματα σε περίπου ένα χρόνο που θα ολοκληρωθεί η έρευνα”, ανέφερε ο κος Σταυρινούδης.
Ενδιαφέρον έχει ότι δεδομένα θα καταγραφούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μιας και διαφορετικά μπορεί να είναι τα “θέλω” του επισκέπτη του Αυγούστου, από εκείνον του χειμώνα ή της πασχαλινής περιόδου.
Όλα αυτά θα αναλυθούν, θα κωδικοποιηθούν και θα δοθούν στο Δήμο Χίου προκειμένου να τα αξιοποιήσει.
Η έρευνα έχει ξεκινήσει ήδη στις πύλες εξόδου (αεροδρόμιο, τελωνείο, γραφείο τουρισμού) και τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί σε διαμένοντες σε ξενοδοχεία, σε πρακτορεία και άλλα σημεία επίσκεψης τουριστών.