Χίος, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου

Διέξοδοι μέσω της Δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Ενημερωτική εκδήλωση στο Ομήρειο
Τρί, 14/05/2019 - 14:24

 

Διέξοδοι μέσω της Δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, είναι το θέμα ενημερωτικής συνάντησης που θα γίνει την Πέμπτη στις 7 μ.μ.  στο Ομήρειο με πρωτοβουλία της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου και σε συνεργασία με το ΚΕΣΥ (Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Χίου) και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού.

Η  συγκεκριμένη εκδήλωση – ενημέρωση, όπως είπε μιλώντας στο Ράδιο «Α» η Μαλβίνα Λουκάκη από το ΚΕΣΥ  στοχεύει να καλύψει ερωτήματα που έχουν γονείς μαθητών που σήμερα φοιτούν στην Γ’ Γυμνασίου και βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ αλλά και γονείς μαθητών των Α’ και Β’ τάξεων των ΕΠΑΛ που καταλήγουν σε τομείς και ειδικότητες.

Όπως σημείωσε  η εκδήλωση είναι ανοιχτή και για τους μαθητές, οι οποίοι ωστόσο ενημερώνονται και στις σχολικές μονάδες.

Η ίδια αναφέρθηκε στις προοπτικές – εκπαιδευτικές και επαγγελματικές – που προσφέρει η Επαγγελματική Εκπαίδευση η οποία, κυρίως λόγω ταμπού δεν είναι προτιμητέα από την πλειοψηφία, σε αντίθεση με το τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη Γερμανία το 70% ακολουθεί την επαγγελματική εκπαίδευση και το 30% την γενική, στη χώρα μας τα ποσοστά αυτά είναι αντίστροφα, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην εκδήλωση θα είναι και οι διευθυντές των ημερήσιων ΕΠΑΛ Χίου αλλά και του Εσπερινού που θα ενημερώσουν αναλυτικά για τους τομείς και τις ειδικότητες που λειτουργούν στα σχολεία τους.

 

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 18/09/2019 - 15:52
φωτο αρχείου

Από σήμερα έως και τις 27 Σεπτεμβρίου θα γίνει η εγγραφή των επιτυχόντων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας  και Θρησκευμάτων.

Για την εγγραφή θα λειτουργήσει και φέτος το σύστημα της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής εγγραφής, χωρίς την αναγκαιότητα κατάθεσης δικαιολογητικών και χωρίς να απαιτείται η μετάβαση των επιτυχόντων στις Σχολές και τα Τμήματα επιτυχίας τους. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο, οι επιτυχόντες δεν επιβαρύνονται με το πρόσθετο κόστος της μετακίνησης για την εγγραφή τους και με την επιπλέον διαδικασία της συλλογής κι αποστολής δικαιολογητικών.

Η διαδικασία εγγραφής θα πραγματοποιείται το διάστημα αυτό με αίτηση των επιτυχόντων για τη Σχολή ή το Τμήμα επιτυχίας τους μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr, όπου θα εισάγουν τον 8ψηψιο κωδικό εξετάσεων υποψηφίου και τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποίησαν για την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου. Η εφαρμογή θα βρίσκεται σε λειτουργία από την Τετάρτη 18  Σεπτεμβρίου.

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική εφαρμογή οι σχολικές μονάδες θα παρέχουν υποστήριξη στους επιτυχόντες όσον αφορά τους κωδικούς πρόσβασης, ενώ μετά την είσοδο στην εφαρμογή θα υπάρχει διαθέσιμο αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης για τη διευκόλυνσή τους, καθώς και συνοπτικές οδηγίες σε κάθε βήμα.

Μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή οι επιτυχόντες, στην περίπτωση που έχουν εγγραφεί από προηγούμενο έτος σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα δηλώνουν τη Σχολή ή το Τμήμα στο οποίο είναι ήδη εγγεγραμμένοι και θα αιτούνται ταυτόχρονα τη διαγραφή τους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή στη νέα Σχολή ή στο νέο Τμήμα. Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές σε Τμήματα καταργηθέντων ΤΕΙ θα αιτούνται τη διαγραφή τους αναζητώντας αρχικά το Ίδρυμα (Πανεπιστήμιο) στο οποίο εντάχθηκε το οικείο Τμήμα και εν συνεχεία το (σε μεταβατική ακαδημαϊκή λειτουργία) Τμήμα του ΤΕΙ, από το οποίο επιθυμούν να διαγραφούν. Προς διευκόλυνση των αιτούντων, στο μενού Στοιχεία Τμημάτων παρέχεται αναλυτική λίστα  με την αντιστοίχιση των Τμημάτων των πρώην ΤΕΙ, με τα Πανεπιστήμια  στα οποία έχουν ενταχθεί μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβατικής λειτουργία τους.

Η αίτηση εγγραφής των επιτυχόντων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του υπουργείου Παιδείας ενέχει χαρακτήρα υπεύθυνης δήλωσης. Οι επιτυχόντες, μετά την είσοδό τους στην εφαρμογή, θα καλούνται να συμπληρώσουν τον προσωπικό τους Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής (ΑΜΚΑ), ο οποίος θα επιβεβαιώνεται μέσω διαλειτουργικότητας με το Εθνικό Μητρώο ΑΜΚΑ. Οι εγγραφέντες, για να έχουν πρόσβαση στις ακαδημαϊκές υπηρεσίες της κάθε Σχολής και Τμήματος, θα πρέπει να επιδείξουν στη Γραμματεία του Τμήματος ή της Σχολής αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, προκειμένου να γίνει η ταυτοπροσωπία τους. Σε κάθε περίπτωση, η Γραμματεία μπορεί να ζητήσει συμπληρωματικά δικαιολογητικά από τους εγγραφέντες.

 

πηγή: naftemporiki.gr