Δεν έχουν τον Θεό τους. Ζητούν 1εκ. ευρώ φόρο για το Κτήμα Χωρέμη!

Παρ, 02/12/2016 - 09:07

Δεν έχουν τον Θεό τους. Ζητούν πάνω από 1εκ. ευρώ φόρο για το Κτήμα Χωρέμη!

 Κάντε το οικόπεδα να το πουλήσετε. Αυτό λένε απ' την Κυβέρνηση στην οικογένεια Χωρέμη, που διατηρεί με θρησκευτική ευλάβεια το μοναδικό κτήμα στο κέντρο της Πόλης, που στην ουσία αποτελεί μαζί με το Δημοτικό Κήπο τον δεύτερο πνεύμονα πρασίνου της.

Το κτήμα του οποίου ένα τμήμα ανήκει στο Γιάννη Χωρέμη και άλλα δύο στα παιδιά του, έχει έκταση 31,4 στρεμμάτων, ήταν δηλωμένο ως αγροτική έκταση κι ως τέτοια ήθελε να το διατηρήσει η οικογένεια. Το ένα από τα παιδιά τους άλλωστε έχει επενδύσει επαγγελματικά στη συγκεκριμένη γη, αποφασίζοντας συνειδητά να επιστρέψει στη Χίο, αφήνοντας πίσω Ακαδημαϊκή καριέρα στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνουν οι ιδιοκτήτες, το κτήμα βρίσκεται εκτός σχεδίου και εκτός εγκεκριμένου περιγράμματος οικισμού, επομένως καλώς δηλωνόταν ως αγροτική έκταση. Αξίζει να αναφερθεί ότι  το 1996 όταν είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με την απαίτηση της εφορίας να καταβάλλουν 193 εκ. δραχμές σε φόρους για την τακτοποίηση των ετών από 1982 – 1992 είχαν καταφύγει μέχρι το υπουργείο Οικονομικών για να έρθει με έγγραφό του ο τότε υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, να επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη έκταση κακώς υπολογιστηκε ως οικοπεδική γιατί είναι αγροτική και μάλιστα συνεχάρη την οικογένεια για το ότι επιμένει να διατηρεί το κτήμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο φόρος που καλούνται να καταβάλλουν σήμερα τα μέλη της οικογένειας υπερβαίνει, όπως προαναφέρθηκε, το 1 εκ. ευρώ (συμπεριλαμβάνομένου προστίμου 120%!) και μάλιστα στην ειδοποίηση που έλαβαν στις 28 Νοεμβρίου τους δηλώνεται ότι πρέπει να πληρώσουν εντός 20 ημερών για το φόρο ακίνητης περιουσίας που αφορά τα έτη από 2010 έως και 2015.

«Μας ζητείται ένα ποσό χωρίς να υπάρχει αναλυτική ενημέρωση για το πως αυτό υπολογίστηκε, με ποιους συντελεστές κ.ο.κ και μας δίνεται ένα χρονικό περιθώριο περιορισμένο για να μπορέσουμε να κάνουμε τον έλεγχο και όλες τις ενέργειες που κρίνουμε σκόπιμες », λέει προβληματισμένη η κα Μαρία Χωρέμη, η οποία σημειώνει ότι «μια ζωή πληρώνουμε για να το διατηρήσουμε κτήμα».

Με τέτοιου είδους φορολογικές λογικές ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του συγκεκριμένου κτήματος; Κι αν εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα κτήμα σημείο αναφοράς – εκτός των άλλων και ιστορικά-  στο κατά τ’ άλλα πυκνοδομημένο κέντρο της πόλης, τι γίνεται με τους άλλους μικρότερους πνεύμονες πρασίνου της πόλης επειδή υπάρχουν ακόμη ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας που διατηρούν τα περιβολάκια τους σε περιοχές όπως η Λίμνη, το Λατόμι, τα Λειβάδια; Μ’ αυτές τις πολιτικές που οδηγούμαστε και ποια σε τελική ανάλυση είναι η πρόβλεψη για τη διατήρηση του όποιου πράσινου έχει μείνει μέσα στην πόλη;

Η πολιτεία οφείλει άμεσα να δώσει λύσεις. Ο Δήμος Χίου πρέπει να δώσει το πολτικό του στίγμα, άλλωστε για την πόλη μας μιλάμε, γι’αυτήν που παραδίδουμε στα παιδιά μας. Ποια η σχετική πρόβλεψη και από το υπό κατάρτιση σχέδιο πόλης;

Πρόκειται για ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις και κυρίως πολιτικές λύσεις. Γιατί τελικά αν θα παραμείνει Κτήμα το Χωρέμικο δεν αρκεί να το θέλει μόνο ο ιδιοκτήτης του αλλά να έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

Σχετικά Άρθρα