Μπορεί οι παραβιάσεις τον Απρίλιο να ήταν μηδενικές, γεγονός πρωτοφανές από το 1974 … Μπορεί ο Ερντογάν στην προεκλογική περίοδο να απέφυγε την επωδό - απειλή «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ»… Μπορεί να λησμόνησε τις απαξιωτικές φράσεις του στυλ «θα τους ρίξουμε πάλι στη θάλασσα»… Όμως: Κατ΄ουσίαν, η Τουρκία παραβίασε το άτυπο μορατόριουμ.
Διότι η έννοια της μετασεισμικής εκεχειρίας ευλόγως περιλαμβάνει όχι μόνο τις επιχειρησιακές ενέργειες -αν μπορούμε να ονομάσουμε έτσι την παραβίαση των εθνικού εναερίου χώρου μας με οπλισμένα πολεμικά αεροσκάφη- αλλά και τις ανάλογες πολιτικές δηλώσεις.
Και ενώ η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε την παραδοσιακή «στρατηγική ψυχραιμία» της μη απάντησης, τα πρωτοπαλίκαρα του Τούρκου Προέδρου Καλίν - Ακάρ - Τσαβούσογλου:
• Πρόβαλαν την τουρκο- λίστα διεκδικήσεων, που συνιστά αναθεώρηση της Συνθήκη της Λωζάννης, απαιτώντας διάλογο για… το μισό πλούτο του Αιγαίου.
• Επεξέτειναν την μέχρι τώρα τουρκική θέση για «απροσδιόριστης κυριαρχίας νησίδες- βραχονησίδες», θέτοντας θέμα «τουρκικών βραχονησίδων».
• Λάνσαραν επίσημο βίντεο της τουρκικής προεδρίας με την ελληνική Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίο υπό την ερυθρά ημισέληνο!
Ευστόχως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «γελοίο» τον χάρτη. Όμως, η ενέργεια αυτή της τουρκικής Προεδρίας σήκωνε κλήση του Τούρκου πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών για υποβολή διαβήματος και αίτημα την απόσυρσή του χάρτη και παράλληλη απεύθυνση προς Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον να πάρουν επιτέλους θέση καταδίκης .
Ιδού το ημερολόγιο μιας «κάλπικης», από πλευράς της Άγκυρας, ειρήνης… Με τους Τούρκους αξιωματούχους να συνεχίζουν με ήπιο, μειλίχιο και γλυκό το ιμπεριαλιστικό τους όνειρο…
(9/3)
Η ερντογανική Γενί Σαφάκ έγραψε ότι η πρώτη αποστολή του νέου αεροπλανοφόρου αμφίβιων επιχειρήσεων «Αναντολού» θα ήταν στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Το πλοίο ξεκίνησε με αποβατική άσκηση στη θάλασσα του Μαρμαρά, παραπέμποντας σε στρατιωτική δράση κατά των ελληνικών νησιών.
Φιλοξενούμενος σε εκπομπή του CNN Turk, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ,ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε : «Έχουμε θετικές και εποικοδομητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Τους είπαμε ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου. Έγινε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα και εκφράσαμε τα συλλυπητήρια μας. Ελπίζουμε ότι τα προβλήματα μας θα επιλυθούν. Εκφράζουμε διαρκώς ότι είμαστε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού του πλούτου στο Αιγαίο».
(20/3)
Τα τουρκικά μίντια επανήλθαν στην κινδυνολογία για στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, αναδεικνύοντας την έγκριση του κογκρέσου πώλησης στην Ελλάδα 60 αμφίβιων τεθωρακισμένων ύψους 263 εκατομμυρίων δολαρίων, μιλώντας την «παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης».
Η Τουρκία εξέδωσε τρεις ΝΟΤΑΜ με τις οποίες κατηγόρησε την Ελλάδα ότι με τις δεσμεύσεις περιοχών στο Αιγαίο παραβίαζε το καθεστώς «αποστρατικοποίησης» των νησιών τα οποία ανέφερε και με το ελληνικό αλλά και με το τουρκικό τους όνομα!
(23/3)
Η κεμαλική εφημερίδα Σοτζού πρόβαλε επίσκεψη του υφυπουργού Άμυνας Νίκου Χαρδαλιά στις Οινούσες , ισχυριζόμενη πως στη διάρκεια της μετασεισμικής περιόδου η Ελλάδα είχε επεκτείνει ηλεκτρικό καλώδιο στο νησί και ότι τα Αντίψαρα, που… ανήκαν στην περιφέρεια Σμύρνης, η Ελλάδα τα είχε εντάξει στην περιφέρεια της Χίου.
(31/3)
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε θετική την προσέγγιση Ελλάδας Τουρκίας. Όμως, διακήρυξε ότι θα συνέχιζε την υπεράσπιση των συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
(6/4)
Ο πρώτος προεδρικός σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν , αφού δήλωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις βρίσκονταν σε διαδικασία αναζήτησης διεξόδων, επεσήμανε πως επιθυμία της Άγκυρας θα ήταν να βρεθούν λύσεις χωρίς την ανάμειξη τρίτων: «Υπάρχουν θέματα. Υπάρχει η ασφάλεια των συνόρων. Υπάρχει ο εναέριος χώρος. Υπάρχουν θέματα θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει το Λιμενικό. Υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις. Έχουμε πολλά θέματα με την Ελλάδα. Όταν υπάρχει απειλή για την κυριαρχία μας, τη ζωή μας, την πολιτική μας ενότητα, το πιο φυσικό μας δικαίωμα είναι να απαντήσουμε σε αυτήν την απειλή».
(7/4)
Ο επικεφαλής της τουρκικής Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας , Ισμαήλ Ντεμίρ, ανακοίνωσε ότι υπογράφτηκε η σύμβαση με τουρκικά ναυπηγεία για την κατασκευή τριών φρεγατών που θα παραδίδονταν σε τρία χρόνια, τονίζοντας ότι θα υπηρετούσαν στη Γαλάζια Πατρίδα, όπου η Τουρκία έπρεπε να ήταν ισχυρή στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
(10/4)
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A HABER: «Όσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου, υπάρχουν νησιά με αδιευκρίνιστο καθεστώς, υπάρχουν οι παραβιάσεις, υπάρχει το θέμα του εναέριου χώρου, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις (στην Ελλάδα) για αύξηση των χωρικών υδάτων από τα 6 μίλια στα 12 μίλια κατά καιρούς. Όλα αυτά είναι θέματα διαφωνίας, θέματα που δεν έχουν λυθεί εδώ και χρόνια. Τώρα εν μέσω αυτής της θετικής ατμόσφαιρας, πρέπει να τα διαπραγματευτούμε».
(11/4)
Στην τελετή καθέλκυσης του αεροπλανοφόρου Αναντολού στα ναυπηγεία Τούζλα, ο Ερντογάν διακήρυξε ότι η Τουρκία αποτελούσε πια ηγετική δύναμη της περιοχής και το νέο πλοίο και τρείς νέες φρεγάτες προορίζονταν για τη Γαλάζια Πατρίδα. Διατράνωσε ότι το αεροπλανοφόρο μπορούσε να μεταφέρει τάχιστα ένα τάγμα στις περιοχές κρίσης στη Μαύρη Θάλασσα , στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία σεβόταν τα σύνορα και τα δικαιώματα των γειτόνων, αλλά με τους εξοπλισμούς προστατευόταν η κυριαρχία και τα δικαιώματα της ισχυρής Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι «το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι!».
(12/4)
Οι κινήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστούσαν απειλή για την Τουρκία, αναφερόταν σε προεκλογική διακήρυξη του κόμματος Ερντογάν, που την παρουσίασε ο ίδιος σε κομματική συγκέντρωση. Επίσης, στο κείμενο υπογραμμιζόταν ότι τα ελληνικά νησιά δεν είχαν δικαίωμα υφαλοκρηπίδας πέραν των 6 μιλίων.
(17/4)
Ο Καλίν, συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι TV 100 : Αν θέλω την ασφάλεια της πόλης Ούρφα, του Χατάι και του Άντεπ, τότε είμαι υποχρεωμένος να εξασφαλίσω το να υπάρχει ασφάλεια των περιοχών που βρίσκονται 30 ή 40 ίσως και 150 χιλιομέτρων πέραν των συνόρων. Αν επιθυμώ την ασφάλεια της Αδριανούπολης και της Θράκης τότε πρέπει να κοιτάξω στα Βαλκάνια και στη νότια Ευρώπη. Άρα την γραμμή της ασφάλειας μας πρέπει να την χαράξουμε πιο πέρα, πιο μπροστά! Πρέπει να υπάρχει μια προοπτική 360 μοιρών. Το τι συμβαίνει σε Δαμασκό, Βαγδάτη, Αθήνα, Τεχεράνη, Σόφια και Τιφλίδα, είναι ο πρώτος κύκλος. Υπάρχουν και άλλοι. Το ενδιαφέρον φτάνει μέχρι και τις Βρυξέλλες, την Ουάσιγκτον και το Τόκιο»!
Ο τούρκος Δημόσιας Τάξης, μιλώντας σε εκδήλωση ιφτάρ (θρησκευτικός δείπνος ) στο Κέντρο Πολιτισμού και Τέχνης δήλωσε ότι «η Ρουμελία είναι δική μας, Γιατί η Δυτική Θράκη είναι δική μας !».
(19/4)
Ο Ακάρ, σε προεκλογική συγκέντρωση στην νοτιοανατολική Τουρκία, έγινε δεκτός με το σύνθημα «πες μας να πυροβολήσουμε και θα πυροβολήσουμε!.. Πες μας να πεθάνουμε και θα πεθάνουμε!..». Η απάντησή του ήταν: «Περιμένετε και θα έρθει εκείνη η ώρα!».
(24/4)
Ο Ερντογάν, μιλώντας σε εκδήλωση για την επέτειο ίδρυσης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ανήγγειλε την αποστολή του αποβατικού αεροπλανοφόρου Αναντολού στη Σμύρνη «για να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα».
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Τσαβούσογλου προχώρησε πέρα από τα συνηθισμένα λέγοντας: «Υπάρχουν τουρκικές νησίδες στο Αιγαίο που δεν έχει καθορισθεί η κυριαρχία τους με Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων και τις διεκδικούμε και επιπλέον οι Έλληνες από αυτές τις νησίδες διεκδικούν εναέριο χώρο από τα 6 στα 10 μίλια».
Σε σποτ στο πλαίσιο προεδρικής εκδήλωσης προς τιμήν της ίδρυσης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και των παιδιών της Τουρκίας, προβλήθηκε χάρτης που περιλάμβανε κάτω από την τουρκική σημαία την Δυτική Θράκη και τα μισά ελληνικά νησιά! Στο βίντεο ακουγόταν τραγούδι που τα λόγια του αναφέρουν: «Πατρίδα μου, ζωή μου, περηφάνια κάθε γωνία της πατρίδας μου και οι άνθρωποι της αγαπημένης πατρίδας μου».
(28/4)
«Oύτε στα 6, 01 μίλια δεν θα δεχόταν η Τουρκία την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας», είπε ο δημοσιογράφος Μετεχάν Ντεμίρ, σε τηλεοπτική εκπομπή, επικαλούμενος συζήτηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
(3/5)
Ανάμεσα στα επιτεύγματα της περιόδου Ερντογάν, που προβλήθηκαν σε προεκλογικό βίντεο, ήταν το τουρκολιβυκό μνημόνιο και η συμφωνία ΑΟΖ με την παράνομη «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».
Προφανώς, η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας πικράν πείρα από την επιτήδεια ουδετερότητα των ΗΠΑ και την χάρτινη υποστήριξη της Ε.Ε,, απέφυγε να σπάσει το μορατόριουμ…
Αλλά, αργά ή γρήγορα, η τουρκική επιθετικότητα θα επανέλθει επί του πεδίου… Ειδικά μετά τον πιθανολογούμενο θρίαμβο του Ερντογάν την 28 Μαϊου… Μια μέρα πριν την Άλωση της Πόλης…
Εκτός και αν ο Λευκός Οίκος έχει κάποια πρόταση - πακέτο…