Σε κλοιό κινητοποιήσεων η Γαλλία

Πάνω από 130 προσαγωγές. Ενταση και δακρυγόνα σε Παρίσι, Λυών, Μασσαλία
Δείτε το Βίντεο
Σάβ, 24/10/2026 - 19:44

Στο Παρίσι,110.000 άνθρωποι διαδηλώνουν ειρηνικά, ενώ στη δεύτερη και την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, τη Μασαλία και τη Λυών ξέσπασαν επεισόδια. Δακρυγόνα χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις ασφαλείας στο Μπορντό, τη Λιλ, την Τουλούζη, τη Νάντη αλλά και το Κλερμόν Φεράν της κεντρικής Γαλλίας, «ενάντια σε όσους επιχείρησαν να παραβιάσουν τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας». Οι συλλήψεις μέχρι στιγμής, ξεπερνούν τις 130 ενώ το μήνυμα που δεν παύει να επαναλαβάνει ο Γάλλος Υπουργός Εσωτερικών είναι ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί η εικόνα βίας και βανδαλισμών της 17ης Οκτωβρίου. Βασικά συνθήματα οργής των διαδηλωτών παραμένουν κατά της αύξησης του κόστους διαβίωσης, ενώ φοιτητές ενώθηκαν με τα εργατικά συνδικάτα, όπως καταγράφουν η ανταποκρίτρια του ΕΡΤnews στο Παρίσι, Θωμαϊς Παπαϊωάννου και η απεσταλμένη του ΕΡΤnews, Έλλη Κασόλη.

To «στοίχημα» είναι η πορεία να καταλήξει στην Πλατεία του Έθνους στο Παρίσι και να διαλυθεί ειρηνικά, μεταδίδει από το σημείο η Θωμαϊς Παπαϊωάννου.

Όψη καραντίνας στο κέντρο του Παρισιού -‘Ενταση στα ΝΑ

Στο Παρίσι, οι αρχές περιόρισαν την κύρια πορεία στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης, κρατώντας την μακριά από το κέντρο, που με σφραγισμένα τα καταστήματα και κλειστά τα μουσεία παρέπεμψε σε ημέρες καραντίνας. Τουλάχιστον είκοσι σταθμοί του μετρό έκλεισαν.

Οι διαδηλωτές κρέμασαν  ένα πανό που έγραφε «Πράξη III»  στη γέφυρα Vincennes στο Παρίσι, καλώντας σε «γενική απεργία καταναλωτών» στις 28 Οκτωβρίου.

 

Τα «Κίτρινα Γιλέκα» ανακοίνωσαν νέα κινητοποίηση στις 31 Οκτωβρίου, ενώ συνδικάτα άσκησαν έφεση που απορρίφτηκε, σχετικά με την αιφνιδιαστική αλλαγή της αρχικής διαδρομής των διαδηλωτών που είχε ως αποτέλεσμα να είναι άδεια η Πλατεία της Βαστίλης, εκεί όπου πριν από μία εβδομάδα είχαν συγκεντρωθεί μισό εκατομμύριο άτομα.

Γαλλία: Δακρυγόνα από τη Μασαλία ως την Τουλούζη, ενώ ειρηνική παραμένει η διαδήλωση στο Παρίσι – Τι κατέγραψε η κάμερα του ΕΡΤnews

Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι οι αλλαγές στη διαδρομή έγιναν ως απάντηση στις «εξελισσόμενες απειλές» και επηρεάστηκαν από αυτό που ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε « τρομοκρατική» επίθεση σε προάστιο του Παρισιού.

Μπορντό: Πεδίο μάχης η Πύλη της Βουργουνδίας

Οι «Κένταυροι» της χωροφυλακής πρωταγωνίστησαν στη Μασαλία, ενώ στο Μπορντό οι κάτοικοι δηλώνουν ότι πνίγηκαν στα δακρυγόνα.

Τριάντα συλλήψεις έχουν γίνει στη Νίκαια, δήλωσε ο δήμαρχος Éric Ciotti καθώς οι δυνάμεις επιβολής του νόμου χρησιμοποίησαν κανόνια νερού και δακρυγόνα για να εμποδίσουν την κύρια πορεία να φτάσει στο Δημαρχείο της πόλης.

Στη Λιμόζ, σχεδόν 4.000 άνθρωποι κινητοποιήθηκαν παρά τις απαγορεύσεις. Συγκρούσεις ξέσπασαν μπροστά από το δημαρχείο που μία εβδομάδα πριν τυλίχθηκε στις φλόγες. Χρησιμοποιήθηκαν δακρυγόνα από την ειδική ομάδα ΜΑΤ «Κένταυρος».

 

 απαγόρευση «όλων των συγκεντρώσεων άνω των δέκα ατόμων» ισχύει από τις 7:00 π.μ. του Σαββάτου έως τις 5:00 π.μ. της Κυριακής.

Τον σοβαρό τραυματισμό 20χρονου ανακοίνωσαν οι αρχές στο τέλος της  διαδήλωσης στην Τουλούζη.

Γαλλία: Δακρυγόνα από τη Μασαλία ως την Τουλούζη, ενώ ειρηνική παραμένει η διαδήλωση στο Παρίσι – Τι κατέγραψε η κάμερα του ΕΡΤnews

Ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νούνιες δήλωσε ότι έως και 70.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν σε όλη τη χώρα, με την υποστήριξη ελικοπτέρων, τεθωρακισμένων οχημάτων και κανονιών νερού.

Γαλλία: Δακρυγόνα από τη Μασαλία ως την Τουλούζη, ενώ ειρηνική παραμένει η διαδήλωση στο Παρίσι – Τι κατέγραψε η κάμερα του ΕΡΤnews

Η Πλας ντ’Ιταλί, του Παρισιού έγινε αφετηρία της πορείας με εκατοντάδες διαδηλωτές, να δηλώνουν ότι έμαθαν την αλλαγή διαδρομής την τελευταία στιγμή, ενώ διαπίστωσαν ότι η διαδρομή συμπίπτει με γραμμές του τραμ τις οποίες και διέσχισαν.

Γαλλία: Δακρυγόνα από τη Μασαλία ως την Τουλούζη, ενώ ειρηνική παραμένει η διαδήλωση στο Παρίσι – Τι κατέγραψε η κάμερα του ΕΡΤnews

Το σύνθημα «siamo tutti antifascisti» ακούστηκε από την αριστερή πτέρυγα της πομπής, με τις πολλές μωβ σημαίες της «Ανυπότακτης Γαλλίας». Η ηθοποιός Τζούντιθ Γκοντρές βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, ανάμεσα στη Σαμπρίν Χάρμπαχ, εκπρόσωπο της Φοιτητικής Ένωσης, και τον Ριάντ Ράνι, πρόεδρο της Ένωσης Λυκείων.

Γαλλία: Δακρυγόνα από τη Μασαλία ως την Τουλούζη, ενώ ειρηνική παραμένει η διαδήλωση στο Παρίσι – Τι κατέγραψε η κάμερα του ΕΡΤnews

Ορλεάνη: Σαββατοκύριακο υψηλού κινδύνου

Στην Ορλεάνη, η πομπή, η οποία ξεκίνησε γύρω στις 10:30 π.μ., διαλύθηκε ειρηνικά γύρω στις 2:00 μ.μ. ενώ ο Ζορντάν Μπαρντελά και η Μαρίν Λε Πεν μιλούσαν στο συνέδριο της άκρας δεξιάς λίγα μέτρα μακριά. Για την περίσταση τέθηκαν σε επιφυλακή σχεδόν 3.000 «καλά εξοπλισμένοι» άνδρες με δύο τεθωρακισμένα οχήματα Centaure, οχήματα εκτόξευσης νερού, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι ο συναγερμός παραμένει καθώς αναμένονται « μη εξουσιοδοτημένες συγκεντρώσεις με κάλεσμα για συνάντηση στην περιοχή του Νότιου Λίγηρα, κοντά στο COMet (όπου πραγματοποιείται το συνέδριο του Εθνικού Συναγερμού.

Μελανσόν προς Μακρόν: Απομένει μόνο η πόρτα της εξόδου

Ο ηγέτης της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν-Λικ Μελανσόν, συμμετέχοντας στη διαδήλωση στο Παρίσι, προέτρεψε τον Εμανουέλ Μακρόν να «ενδώσει» στα αιτήματα που παρουσιάστηκαν υποστηρίζοντας ότι «δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να φύγει αφού θα καταλάβει ότι αυτό θα συμβαίνει κάθε εβδομάδα».

  • Ανταπόκριση από το Παρίσι: Θωμαϊς Παπαϊωάννου
  • Αποστολή ΕΡΤnews: Έλλη Κασόλη

gallia_apagoreyseis_kai_koinoniki_orgi

Σχετικά Άρθρα