Χίος, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου

Σφουγγάρι... για το ΕΣΠΑ η Περιφέρεια

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία και το αποτέλεσμα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Βορείου Αιγαίου 2007-2013
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 20/01/2016 - 15:57

Στο ποσοστό του 119% έφτασε η απορρόφηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου  2007 - 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, εκφράζοντας την ικανοποίησή της κατ’ αρχήν γι’ αυτό το γεγονός καθώς και γιατί μ’ αυτά τα έργα, ανεξάρτητα από το αντικείμενό τους (οδοποιία, παιδείας, λιμάνια κ.ο.κ.) αναβαθμίζεται συνολικά η Περιφέρεια και μπαίνει σε ένα δρόμο βελτίωσης των συνθηκών και της ζωής των ανθρώπων της.

Πρόκειται συνολικά για 254 έργα και ενώ το αρχικά διαθέσιμο ποσό ήταν 223.969.999 ευρώ το ποσό που απορροφήθηκε ανήλθε στα 266.735.592.

Από τη συγκεκριμένη πίτα η Χίος επωφελήθηκε σε έργα που αντιστοιχούν στο 17,4% του προγράμματος (38% η Λέσβος, 14% η Σάμος και ακολουθούν τα υπόλοιπα νησιά), με την Περιφερειάρχη να τονίζει ότι κινήθηκαν ισόρροπα και με μοναδικό κριτήριο τη δυνατότητα εκτέλεσης των έργων.

Άλλωστε, όπως είπε και ο Γιώργος Πλακωτάρης, Διευθυντής της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος, “ο ωριμότερος και σκοπιμότερος είναι εκείνος που μπαίνει”.

Ειδικότερα για τα έργα που είναι σε εκκρεμότητα στο Νομό μας, σημείωσε ότι εκείνο στο λιμάνι της Λαγκάδας εκτελείται και θα πρέπει να πληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ η γέφυρα του Παντουκιούς θα ολοκληρωθεί με πιστώσεις της Περιφέρειας.

“Το πήραμε πάνω μας, το αντιμετωπίσαμε, χωρίς να κλαίμε για το χυμένο γάλα”, σχολίασε η Χριστιάνα Καλογήρου αναφερόμενη στα δύο αυτά έργα.

Αρκετές φορές η ίδια θύμισε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο είχε σχεδιαστεί από άλλες διοικήσεις και υπογράμμισε ότι παραλαμβάνοντας πριν από 14 μήνες η απορρόφηση ήταν στο 68%, ενώ εξήρε το έργο των στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής για την αξιέπαινη δράση τους που οδήγησε στο ρεκόρ απορρόφησης της τάξεως του 119%.

Επιγραμματικά η Περιφερειάρχης έκανε μνεία στο νέο ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι το όραμά τους είναι να αναδειχθεί η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των νησιών και δεν απάντησε σε ερώτηση της “Α” για το πόσο έτοιμη σε επίπεδο μελετών είναι η Περιφέρεια για να μπορέσουν να προχωρήσουν έργα, παραπέμποντας σε εξειδίκευση προσεχώς, μιας και η σημερινή συνέντευξη αφορούσε το πρόγραμμα της προηγούμενης περιόδου.

Πάντως για όσους προσδοκούν χρηματοδότηση έργων στο αεροδρόμιο από το ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, ο Γ. Πλακωτάρης ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι τέτοια έργα δεν έχουν επιλεξιμότητα, με την Περιφερειάρχη να σημειώνει ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια ένταξής τους σε τομεακό πρόγραμμα.

 

Σχετικά Άρθρα

ΣΕΣΝΟΧ: Το ακτινολογικό της Χίου σε αποδιοργάνωση!
Δευ, 27/01/2020 - 00:11

Στα προβλήματα του Ακτινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου αναφερθήκαμε σε προχθεσινό μας σημείωμα.

Ως επιβεβαίωση του ακολουθεί η παρακάτω ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ.

"Επτά μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της Ν.Δ και κανένα από τα τρέχοντα υπαρκτά προβλήματα των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν έχει επιλυθεί.

Ομιχλώδες το τοπίο που  συντηρείται μέσω των αλλεπάλληλων  συνεντεύξεων και δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγεία, για προσλήψεις που ανακοινώνονται αλλά δεν προκηρύσσονται.

Η κατάσταση στην Υγεία σήμερα και στο Νησί μας είναι πολύ δύσκολη για ασθενείς και εργαζόμενους!!!

Τα έργα αποκατάστασης των κτηρίων της παλιάς παθολογικής και  χειρουργικής κλινικής προχωρούν με ρυθμούς χελώνας ή πιο σωστά έχουν διακοπεί άγνωστο για πόσο. 

Το Νοσοκομείο της Χίου, σήμερα λειτουργεί με ελλείψεις νοσηλευτικού, ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού που ξεπερνούν το 40%.  Όλες οι κλινικές και τα τμήματα του Νοσοκομείου είναι υποστελεχωμένα  και οι βάρδιες γίνονται με ελλιπή σύνθεση.  Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία που βιώνουν σήμερα οι συμπολίτες μας από τις ατελείωτες ώρες αναμονής στα Επείγοντα και Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, λόγω της υπολειτουργίας της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.  

Χαρακτηριστικότερο  παράδειγμα της τραγικής καταστάσεις που επικρατεί στο Νοσοκομείο μας εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης  είναι η εικόνα όπως παρουσιάζεται σήμερα στο ακτινολογικό τμήμα, όπου οι δύο εν’ απομείναντες ιατροί αδυνατούν  να καλύψουν τις αυξημένες καθημερινές ανάγκες ολόκληρου του Νησιού οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί και με το προσφυγικό.    Έτσι, φτάσαμε στο σημείο στο ακτινολογικό να μην υπάρχει εφημερεύων ακτινολόγος και η λειτουργία του  να στηρίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες. 

Τι και αν το Σωματείο έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και χρόνια με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις, διαμαρτυρίες και συνεντεύξεις για την  επικρατούσα κατάσταση, αποδείχτηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι απευθυνόταν σε «ώτα μη ακουόντων». Όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι έγιναν όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία για την πρόσληψη γιατρών, δεν μας πείθουν και τους απαντάμε ότι δεν προσπάθησαν αρκετά. Αν δεν δοθούν κίνητρα, πχ εξασφάλιση   στέγης, υπό τις παρούσες συνθήκες  κανένας γιατρός δεν θα ενδιαφερθεί να πληρώσει θέση σε ένα επαρχιακό - ακριτικό Νοσοκομείο.

Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος διαχρονικά όλων ως τώρα των κυβερνήσεων, η αποψίλωση των δημόσιων νοσοκομείων από μόνιμο προσωπικό, με στόχο την λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, «ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Εμείς ως εργαζόμενοι που βιώνουμε, την εντατικοποίηση της εργασίας, το άγχος να βρεθεί κρεβάτι για τις νέες εισαγωγές, αλλά και ως πολίτες αυτού του Νησιού, δεν ανεχόμαστε άνθρωποι να κινδυνεύουν να πεθάνουν αβοήθητοι επειδή οι κυβερνώντες «υπολογίζουν» την υγεία του λαού όχι ως κοινωνικό αγαθό, αλλά ως  ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Η περίθαλψη των πολιτών είναι υποχρέωση του κράτους!

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για τη πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας, πρόνοιας και ΕΚΑΒ. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Πλήρης και επαρκή κρατική χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας".

Ο Πρόεδρος                                                                      Η Γραμματέας

Λαμπαδοχυτός Γιάννης                                                    Κουβαρά Ολυμπία