Χίος, Παρασκευή 19 Ιουλίου

Σφουγγάρι... για το ΕΣΠΑ η Περιφέρεια

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία και το αποτέλεσμα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Βορείου Αιγαίου 2007-2013
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 20/01/2016 - 15:57

Στο ποσοστό του 119% έφτασε η απορρόφηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου  2007 - 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, εκφράζοντας την ικανοποίησή της κατ’ αρχήν γι’ αυτό το γεγονός καθώς και γιατί μ’ αυτά τα έργα, ανεξάρτητα από το αντικείμενό τους (οδοποιία, παιδείας, λιμάνια κ.ο.κ.) αναβαθμίζεται συνολικά η Περιφέρεια και μπαίνει σε ένα δρόμο βελτίωσης των συνθηκών και της ζωής των ανθρώπων της.

Πρόκειται συνολικά για 254 έργα και ενώ το αρχικά διαθέσιμο ποσό ήταν 223.969.999 ευρώ το ποσό που απορροφήθηκε ανήλθε στα 266.735.592.

Από τη συγκεκριμένη πίτα η Χίος επωφελήθηκε σε έργα που αντιστοιχούν στο 17,4% του προγράμματος (38% η Λέσβος, 14% η Σάμος και ακολουθούν τα υπόλοιπα νησιά), με την Περιφερειάρχη να τονίζει ότι κινήθηκαν ισόρροπα και με μοναδικό κριτήριο τη δυνατότητα εκτέλεσης των έργων.

Άλλωστε, όπως είπε και ο Γιώργος Πλακωτάρης, Διευθυντής της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος, “ο ωριμότερος και σκοπιμότερος είναι εκείνος που μπαίνει”.

Ειδικότερα για τα έργα που είναι σε εκκρεμότητα στο Νομό μας, σημείωσε ότι εκείνο στο λιμάνι της Λαγκάδας εκτελείται και θα πρέπει να πληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ η γέφυρα του Παντουκιούς θα ολοκληρωθεί με πιστώσεις της Περιφέρειας.

“Το πήραμε πάνω μας, το αντιμετωπίσαμε, χωρίς να κλαίμε για το χυμένο γάλα”, σχολίασε η Χριστιάνα Καλογήρου αναφερόμενη στα δύο αυτά έργα.

Αρκετές φορές η ίδια θύμισε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο είχε σχεδιαστεί από άλλες διοικήσεις και υπογράμμισε ότι παραλαμβάνοντας πριν από 14 μήνες η απορρόφηση ήταν στο 68%, ενώ εξήρε το έργο των στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής για την αξιέπαινη δράση τους που οδήγησε στο ρεκόρ απορρόφησης της τάξεως του 119%.

Επιγραμματικά η Περιφερειάρχης έκανε μνεία στο νέο ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι το όραμά τους είναι να αναδειχθεί η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των νησιών και δεν απάντησε σε ερώτηση της “Α” για το πόσο έτοιμη σε επίπεδο μελετών είναι η Περιφέρεια για να μπορέσουν να προχωρήσουν έργα, παραπέμποντας σε εξειδίκευση προσεχώς, μιας και η σημερινή συνέντευξη αφορούσε το πρόγραμμα της προηγούμενης περιόδου.

Πάντως για όσους προσδοκούν χρηματοδότηση έργων στο αεροδρόμιο από το ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, ο Γ. Πλακωτάρης ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι τέτοια έργα δεν έχουν επιλεξιμότητα, με την Περιφερειάρχη να σημειώνει ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια ένταξής τους σε τομεακό πρόγραμμα.

 

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 18/07/2019 - 22:44

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου "Η Άρτεμις" ενημερώνει τα μέλη του ότι εντός των ημερών αναμένεται η έκδοση της ρυθμιστικής κυνηγιού για την κυνηγετική περίοδο 2019 – 2020. Επίσης αναμένονται και τα ΦΕΚ τα οποία θα καθορίσουν τα τέλη αδειών θήρας για την νέα κυνηγετική περίοδο.

Λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης προβλέπεται να υπάρξει μια καθυστέρηση στην έκδοση των ρυθμιστικών αποφάσεων αφού θα πρέπει οι νέοι υπουργοί να ενημερωθούν ώστε να ακολουθήσει η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.

Επειδή φέτος θα γίνει σε πολλές άδειες αλλαγή βιβλιαρίου λόγω έλλειψης χώρου θεώρησης (φύλλα)  παρακαλούνται τα μέλη μας να προσέλθουν στα γραφεία του συλλόγου  ώστε να υπάρξει προετοιμασία και να ενημερωθούν για τυχών ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να αποφευχθούν οι άσκοπες καθυστερήσεις.

Παρακάτω σας παραθέτουμε τα δικαιολογητικά που χρειάζονται ανά περίπτωση για ενημέρωση και προετοιμασία.

 1. Αντικατάσταση βιβλιαρίου θήρας
 1. 2 φωτογραφίες μικρές έγχρωμες πρόσφατες (τύπου αστυνομικής ταυτότητας)
 2. Δελτίο κατοχής όπλου φωτοτυπία και από τις δύο πλευρές (στο όνομα του ατόμου που θέλει να εκδώσει άδεια θήρας) ή Βεβαίωση Αστυνομίας (ότι μπορεί να φέρει όπλο)
 3. Αστυνομική Ταυτότητα
 4. Παλιό βιβλιάριο θήρας

Κάτοχοι Άσπρου βιβλιαρίου θήρας :

 1. Δελτίο κατοχής όπλου φωτοτυπία και από τις δύο πλευρές(στο όνομα του ατόμου που θέλει να εκδώσει άδεια θήρας) ή βεβαίωση Αστυνομίας 2
 2. Αστυνομική Ταυτότητα (τύπου αστυνομικής ταυτότητας)

 

 1. Νέοι Κυνηγοί:
 1. Δελτίο κατοχής όπλου φωτοτυπία και από τις δύο πλευρές(στο όνομα του ατόμου που θέλει να εκδώσει άδεια θήρας) ή Βεβαίωση Αστυνομίας
 2. 2 φωτογραφίες μικρές έγχρωμες (τύπου αστυνομικής ταυτότητας)
 3. Βεβαίωση εξετάσεων νέου κυνηγού (από την Δ/νση δασών Χίου)
 4. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας(από τον Δήμο ή τα Κ.Ε.Π) ή εκκαθαριστικό εφορίας

 

 1. Κυνηγοί που έχουν δηλωμένο σκύλο στο βιβλιάριο θήρας τους από προηγούμενη χρονιά:
 1. Βιβλιάριο υγείας του σκύλου(να είναι σε ισχύ το εμβόλιο της λύσσας )
 2. Ηλεκτρονικό σημείωμα ταυτοποίησης του σκύλου.
 3. Σε περίπτωση που ο σκύλος έχει μεταβιβαστεί σε άλλο ιδιοκτήτη να προσκομισθούν αντίγραφα της μεταβίβασης.
 4. Σε περίπτωση που ο σκύλος έχει αποβιώσει το βιβλιάριο του σκύλου υπογεγραμμένο από το κτηνίατρο που θα βεβαιώνει το θάνατο του ζώου.
 5. Το βιβλιάριο υγείας του σκύλου να φέρει υπογραφή και σφραγίδα του Δήμου.

Ωράριο λειτουργίας γραφείου

Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 08:00 – 13:00

Τετάρτη 14:00 – 19:00

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Γιάννης Μεννής