Σφουγγάρι... για το ΕΣΠΑ η Περιφέρεια

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία και το αποτέλεσμα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) Βορείου Αιγαίου 2007-2013
Δείτε το Βίντεο
Τετ, 20/01/2016 - 15:57

Στο ποσοστό του 119% έφτασε η απορρόφηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου  2007 - 2013, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, εκφράζοντας την ικανοποίησή της κατ’ αρχήν γι’ αυτό το γεγονός καθώς και γιατί μ’ αυτά τα έργα, ανεξάρτητα από το αντικείμενό τους (οδοποιία, παιδείας, λιμάνια κ.ο.κ.) αναβαθμίζεται συνολικά η Περιφέρεια και μπαίνει σε ένα δρόμο βελτίωσης των συνθηκών και της ζωής των ανθρώπων της.

Πρόκειται συνολικά για 254 έργα και ενώ το αρχικά διαθέσιμο ποσό ήταν 223.969.999 ευρώ το ποσό που απορροφήθηκε ανήλθε στα 266.735.592.

Από τη συγκεκριμένη πίτα η Χίος επωφελήθηκε σε έργα που αντιστοιχούν στο 17,4% του προγράμματος (38% η Λέσβος, 14% η Σάμος και ακολουθούν τα υπόλοιπα νησιά), με την Περιφερειάρχη να τονίζει ότι κινήθηκαν ισόρροπα και με μοναδικό κριτήριο τη δυνατότητα εκτέλεσης των έργων.

Άλλωστε, όπως είπε και ο Γιώργος Πλακωτάρης, Διευθυντής της Διαχειριστικής Αρχής του Προγράμματος, “ο ωριμότερος και σκοπιμότερος είναι εκείνος που μπαίνει”.

Ειδικότερα για τα έργα που είναι σε εκκρεμότητα στο Νομό μας, σημείωσε ότι εκείνο στο λιμάνι της Λαγκάδας εκτελείται και θα πρέπει να πληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου, ενώ η γέφυρα του Παντουκιούς θα ολοκληρωθεί με πιστώσεις της Περιφέρειας.

“Το πήραμε πάνω μας, το αντιμετωπίσαμε, χωρίς να κλαίμε για το χυμένο γάλα”, σχολίασε η Χριστιάνα Καλογήρου αναφερόμενη στα δύο αυτά έργα.

Αρκετές φορές η ίδια θύμισε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο είχε σχεδιαστεί από άλλες διοικήσεις και υπογράμμισε ότι παραλαμβάνοντας πριν από 14 μήνες η απορρόφηση ήταν στο 68%, ενώ εξήρε το έργο των στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής για την αξιέπαινη δράση τους που οδήγησε στο ρεκόρ απορρόφησης της τάξεως του 119%.

Επιγραμματικά η Περιφερειάρχης έκανε μνεία στο νέο ΕΣΠΑ, λέγοντας ότι το όραμά τους είναι να αναδειχθεί η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των νησιών και δεν απάντησε σε ερώτηση της “Α” για το πόσο έτοιμη σε επίπεδο μελετών είναι η Περιφέρεια για να μπορέσουν να προχωρήσουν έργα, παραπέμποντας σε εξειδίκευση προσεχώς, μιας και η σημερινή συνέντευξη αφορούσε το πρόγραμμα της προηγούμενης περιόδου.

Πάντως για όσους προσδοκούν χρηματοδότηση έργων στο αεροδρόμιο από το ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, ο Γ. Πλακωτάρης ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι τέτοια έργα δεν έχουν επιλεξιμότητα, με την Περιφερειάρχη να σημειώνει ότι γίνεται συστηματική προσπάθεια ένταξής τους σε τομεακό πρόγραμμα.

 

119% (!) απορρόφηση - ρεκόρ στο ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Σχετικά Άρθρα