Στη Βουλή τα προβλήματα του λιμανιού των Ψαρών

Με ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ
Τρί, 20/04/2021 - 10:39

Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης αναφορικά με την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το λιμάνι των Ψαρών. Η ερώτηση συνυπογράφεται από 18 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

Ως γνωστόν, η πρόσφατη κακοκαιρία κατάφερε το τελικό πλήγμα στην προβλήτα του λιμανιού και προκάλεσε την επ’ αόριστον διακοπή της απευθείας σύνδεσης των Ψαρών με τον Πειραιά. Όμως, τα προβλήματα ήταν από καιρό γνωστά και είχαν πρωτοεμφανιστεί, σε ηπιότερα μορφή, το 2018-2019. Ο Δήμος Ψαρών κινητοποιήθηκε με αξιοσημείωτη ταχύτητα στη διερεύνηση των προβλημάτων, ενώ η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προέβη το πρώτο τρίμηνο του 2019 σε μια πρώτη αντιμετώπισή τους και ενέκρινε την εκτέλεση του έργου αποκατάστασης της ζημιάς. Όμως, έπρεπε να περάσουν 2 χρόνια για να ανακηρυχθεί πριν μόλις ένα μήνα ο ανάδοχος του έργου από τον αναθέτοντα φορέα (Λιμενικό Ταμείο Χίου). Πλέον, ούτε καν αυτό είναι επαρκές, αφού εντωμεταξύ και με απολύτως προβλέψιμο τρόπο χειροτέρευσε η κατάσταση του λιμανιού. Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο σκέλος της ερώτησης αφορά  τα σοβαρά ζητήματα που εγείρονται γύρω από αυτήν την καθυστέρηση.

Το δεύτερο σκέλος της αφορά τις ενέργειες που πρέπει να λάβει από εδώ και πέρα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με κατεπείγουσες πλέον διαδικασίες και χωρίς χρονοτριβές, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στο λιμένα Ψαρών. Η διακοπή της απευθείας σύνδεσης με τον Πειραιά συνιστά αυτονόητο πλήγμα για τους κατοίκους του νησιού και την τοπική οικονομία, μάλιστα λίγο πριν την έναρξη της θερινής περιόδου. Επιπροσθέτως, η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί ένα πισωγύρισμα, καθώς η απευθείας σύνδεση των Ψαρών με το λιμένα Πειραιά, συνετέλεσε στην ταχύτερη ικανοποίηση ποικίλων αναγκών των κατοίκων και την άμβλυνση, τουλάχιστον, του συναισθήματος απομόνωσης.

Επισημαίνοντας τα παραπάνω, ο Α. Μιχαηλίδης απευθύνει μια σειρά από ερωτήματα στον Υπουργό αναφορικά με την κατεπείγουσα έγκριση της χρηματοδότησης των επιπρόσθετων εργασιών, το χρονοδιάγραμμα της εκτέλεσης των έργων αποκατάστασης καθώς και τα αναγκαία μέτρα ανακούφισης και αποζημίωσης των κατοίκων και επιχειρήσεων των Ψαρών.

Σχετικά Άρθρα