640 ναυτικά μίλια, 14 νησιά, η ιστορία του 1821 σε μια πλωτή έκθεση

Παρ, 05/08/2022 - 06:16

Στη Μυτιλήνη η υποδοχή ήταν πάνδημη, με προεξάρχον ένα τοπικό χορευτικό συγκρότημα. Στην Υδρα ήχησαν οι καμπάνες στο λιμάνι. Από όποιον ναυτότοπο της Ελλάδας και αν πέρασε η πλωτή έκθεση «EΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ’21», με κειμήλια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου από τον ναυτικό Αγώνα κατά την Επανάσταση του 1821, έλαβε θερμότατο καλωσόρισμα και τιμήθηκε με αθρόα προσέλευση. Η ιδέα που είχαν, άλλωστε, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Ιδρυμα Τσάκος και η Τράπεζα Πειραιώς χαρακτηριζόταν από πρωτοτυπία: αντί να ταξιδέψουν οι νησιώτες στην Αθήνα για να δουν ένα εκθεσιακό αφιέρωμα για τον ξεσηκωμό που μας χάρισε την ελευθερία, να πάει το βουνό στον Μωάμεθ. Ετσι, μια σειρά από πολύτιμα τεκμήρια -όπως ο Σταυρός του Μιαούλη, το Ευαγγέλιο της Σαμοθράκης, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα- τοποθετήθηκαν στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο σκάφος «Μάνια» του Ναυτικού Λυκείου «Τσάκος Ελληνικά Εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών».

Το σκαρί διέπλευσε το Αιγαίο από τις 26 Ιουνίου, πιάνοντας λιμάνι σε 14 νησιά. Το πρόγραμμα του πλου ακολουθήθηκε πιστά, αλλά τα μελτέμια του Ιουλίου ανέτρεψαν την πρόσβαση στην Ανδρο. Από τη Χίο και τις Οινούσσες έως τα Ψαρά, τη Σκύρο και τον Αϊ Στράτη, περισσότεροι από 4.000 συμπατριώτες μας έσπευσαν να δουν την ιστορία να έρχεται προσκεκλημένη στον δικό τους τόπο. Την περασμένη Κυριακή το ταξίδι ολοκληρώθηκε έπειτα από 640 ναυτικά μίλια και το γεγονός γιορτάστηκε στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης, με ευγενική παραχώρησή του από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Η τελετή έγινε μπροστά από το θρυλικό θωρηκτό «Αβέρωφ», στο Παλαιό Φάληρο, λίγο προτού γίνει η υποστολή της σημαίας, που σκόρπισε ρίγη, υπό την αιγίδα του υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Είχε ως τιμώμενα πρόσωπα τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Γεώργιο Αλεξανδράκη, οι οποίοι ενσαρκώνουν το μάχιμο πνεύμα του ναυτικού μας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο ιδρυτής του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος», καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, και ο κ. Ευθύμιος Μητρόπουλος, πρόεδρος του ιδρύματος. Στο βήμα ανέβηκαν οι τιμηθέντες αντιναύαρχοι κ.κ. Σ. Πετράκης Π.Ν. και Γ. Αλεξανδράκης Λ.Σ., η κ. Μαριέττα Μινώτου, Α΄ αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, καθώς και ο κ. Γεώργιος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς. Η κ. Δήμητρα Κουκίου, αναπληρώτρια διευθύντρια του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, έκανε έναν σύντομο απολογισμό της δράσης. Παρούσα και η κ. Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία και μίλησε για την Επανάσταση του ’21 στα περισσότερα νησιά που επισκέφθηκε η έκθεση.

Μαργαρίτα Πουρνάρα Καθημερινή

 

Σχετικά Άρθρα