Χίος, Τετάρτη 12 Αυγούστου

Εδώ χτυπάει η καρδιά της Μόστρας

Η ΑΛΗΘΕΙΑ βρέθηκε στον Αποθήκη του ΜΕΟΘ και κατέγραψε τον οργασμό δουλειάς και το κέφι που επικρατεί
Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 23/02/2019 - 11:23

Αλήθεια πως και που χτυπάει η καρδιά της Μόστρας;

 

Και μετά Μόστρα είναι η παρέλαση της ή μια ολόκληρη διαδικασία κεφιού και προσφοράς, που διαρκεί μήνες πριν; 

Το απόγευμα της Παρασκευής η τηλέοραση της «Αλήθειας» είπε να... ανατρέψει τα καθιερώμενα καταγραφής της παρέλασης της Μόστρας και να επισκεφθεί την περίφημη αποθήκη του Μ.Ε.Ο.Θ. στα Θυμιανά, καταγράφοντας τις αποκριάτικες ετοιμασίες, που έχουν αρχίσει από νωρίς, οι εθελοντές των Θυμιανών.

Η προετοιμασία, των κατασκευών θύμιζε πάρτυ, με όλους τους εθελοντές να βάφουν και να μαστορεύουν τα άρματα, με την μουσική συνοδεία τραγουδιών από το ραδιόφωνο.

Στην είσοδο μας υποδέχθηκε η Υπεύθυνη Καλλιτεχνικής Επιμέλειας, Τζούλι Ζερβούδη και ο Υπεύθυνος Κατασκευών, Μιχάλης Γαλλίτης, όπου με την σειρά τους, προσκάλεσαν όλο τον κόσμο να παρευρεθεί στο θυμιανούσικο καρναβαλικό έθιμο της Μόστρας.

Σύμφωνα με την κυρία Ζερβούδη η δράση της Μόστρας στηρίζεται και φέτος από το χιώτικο κοινό, μαζί με την συμμετοχή και πολύτιμη βοήθεια των παλιών και νεών εθελοντών της, ενώ ο κύριος Γαλλίτης με την σειρά του, υπόσχεθηκε μία αξέχαστη καρναβαλική εμπειρία, καθώς και φέτος θα παρουσιαστεί μία παρέλαση με πολλές εκπλήξεις, μέσα από το ιδιαίτερα καυστικό χιούμορ της και την μοναδική της "κουδουναριά" που θα την κάνει και φέτος να ξεχωρίσει.

Στην αποθήκη συναντήσαμε τον 15χρονο Θοδωρή Στρατάκη, όπου παρά το νεαρό της ηλικίας του, λόγω της χρόνιας ενασχόλησης του στα εργαστήρια προετοιμασίας των αποκριάτικων αρμάτων, είχε αναλάβει τον σημαντικό ρόλο, να φτιάξει το στεφάνι του καρνάβαλου της παρέλασης.

Ο νεαρός Θοδωρής μίλησε στην "Αλήθεια ΤV" για την εμπειρία του μέχρι τώρα από το θυμιανούσικο έθιμο: «Η μόστρα είναι ένα ωραίο έθιμο, το οποίο σε κάνει να περνάς εύκολα και ωραία τον χρόνο σου βοηθώντας τους μεγαλύτερους. Είναι καλό τα νέα παιδιά να έρχονται εδώ στα εργαστήρια, να παρακολουθούν και να μαθαίνουν από τους ανώτερους τους, για να συνεχιστεί το έθιμο μελλοντικά».

Στα εργαστήρια, ανάμεσα στους ντόπιους εθελοντές, συναντήσαμε και τον Γιώργο Κυζερύδη, ένα πρόσχαρο θεσσαλονικιό, που επισκέφθηκε την Χίο, αγάπησε το έθιμο της Μόστρας και τα τελευταία 11 χρόνια έρχεται και βοηθάει στην προετοιμασία για την καθιερωμένη αποκριάτικη παρέλαση.

Τα ιστορικά έθιμα τα κρατάνε ζωντανά οι παλιές γενιές, για να τα μεταβιβάσουν με την σειρά τους στις επόμενες, έτσι από την αποθήκη της κατασκευής των αποκριάτικων αρμάτων, δεν θα μπορούσε να λείπει το πιο παλιό μέλος του Μ.Ε.Ο.Θ. Ο λόγος για τον κύριο Μανώλη Κωνσταντά.

Ο κύριος Κωνσταντάς έκλεισε φέτος τα 73 και όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι κουδουνάτος από μικρό παιδί, βοηθώντας στην προετοιμασία των καρναβαλικών αρμάτων, μέχρι την κουδουναριά και την συμμετοχή του στην παρέλαση.

Στην ερώτηση αν βλέπει τους νέους, να έχουν ενεργό ρόλο στο έθιμο απάντησε: «Οι νέοι συμμετέχουν, κοίταξε σήμερα το εργαστήριο μας, που έχει όλα αυτά τα νέα παιδιά, τα έθιμα δεν πεθαίνουν, μόνο οι άνθρωποι, εμείς σιγά σιγά θα φύγουμε από την Μόστρα, με την εμπιστοσύνη μας στους νέους να την συνεχίσουν, γιατί θα το κάνουν».

Στην συνέχεια, αναφερόμενος στην ανάδειξη της Μόστρας, μέσα από το Cosmote History, δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρει τους ανθρώπους των Θυμιανών να διαφημιστεί το εθίμο, όσο η προβολή της Χίου συνολικά, έτσι ώστε να μάθει όλος ο κόσμος την ύπαρξη του νησιού μας, μέσα από την ιστορική μας αποκριάτικη παρέλαση.  

Στα εργαστήρια συναντήσαμε ακόμα στις κατασκευές τον Μιχάλη, Γιάννη και Στρατή Καράπουρνο, τον Σάκη Ανεζίνη στις ζωγραφιές, την Ευγενία Μακρή, την Σαραντή Καίτη, τον Τάσο Βασιλόπουλο, τον Κώστα Κυδωνάκη, τον Γιάννη Στρατάκη στις μπογιές.

Στην βαφή των αρμάτων τον Βαγγέλη Κοττατή και τους πιο μικρούς της παρέας, την Κάλια και τον Θάνο Ανεζίνη.

Τέλος για να μην αδικήσουμε κανέναν, να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω ονόματα ανήκουν στους εθελοντές που συναντήσαμε συγκεκριμένα το απόγευμα της Παρασκευής 23/02/19, στην αποθήκη του Μ.Ε.Ο.Θ., στην συνολική προετοιμασία συμμετέχουν και άλλοι πολλοί εθελοντές και εθελόντριες, τόσο στο εργαστήριο των αρμάτων, όσο και στο εργαστήριο των αποκριάτικων κουστουμιών.

Κυριακή Τζούμα

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 12/08/2020 - 16:19

Ο Γυναικείος Σύνδεσμος Φίλοι του Χιώτικου χωριού, δεν πτοήθηκε από τον… κορωνοϊό.

Έτσι παίρνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, πραγματοποιεί στον αίθριο χώρο της πισίνας του Χανδρή, την καθιερωμένη στο Ομήρειο έκθεση κεντημάτων και υφαντών.

Όπως εξήγησε η δραστήρια Πρόεδρος του Συνδέσμου, που διατηρεί το γνωστό Εργαστήρι στο Βαρβάσι, σε συνεργασία με τον Φάρο, Μαριέλλα Βαρώνη, φέτος λόγω της εκτάκτου καταστάσεως εκτίθενται μόνο υφαντά, με ξεχωριστή μάλιστα φαντασία.

Πράγματι είδαμε υφαντές θήκες για χαρτοπετσέτες, για μαχαιροπήρουνα, μέχρι και για κινητά!

Σημειώνεται ότι τα μαθήματα αργαλειού για υφαντά στο Εργαστήρι του Συνδέσμου είναι δωρεάν.