"Χία Ναυτιλία".Η εμπορική ναυτιλία της Χίου δια μέσου των αιώνων

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ Δρα ΜΑΤΘΑΙΟΥ Δ.ΛΩ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 11/08/2018 - 09:57

Το ταξίδι της  εμπορικής  Ναυτιλίας της Χίου δια μέσου των αιώνων, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν στον αύλειο χώρου του Ναυτικού μουσείου Χίου, το βράδυ της Παρασκευής όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο του Δρα Ματθαίου Δ.Λω «Χία Ναυτιλία».

Στο  βιβλίο που …μυρίζει θάλασσα το ταξίδι ξεκινά από πολύ παλιά και αναδεικνύει το σημαντικό ρόλο της Χίου δια μέσω των πλοίων της και της εμπορικής δραστηριότητας που  είχε κατατάξει το νησί στα αξιοζήλευτα εμπορικά κέντρα της αρχαιότητας αλλά και των βυζαντινών χρόνων.

Το …ταξίδι όμως δεν σταματά ποτέ σε  ένα νησί που είναι ταυτισμένο με την ναυτοσύνη, καθώς ένας μεγάλος αριθμός πλοιοκτητών έχει ρίζες στη Χίο, ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με την Ναυτιλία.

Ο κ. Λώς, με απλά λόγια , στηριζόμενος σε ιστορικά στοιχεία κατέγραψε στην «Χία Ναυτιλία» την ιστορική πορεία της εμπορικής ναυτιλίας, την σημαντική της προσφορά σε κάθε χρονική ιστορική περίοδο,  θέλοντας παράλληλα αυτό να αποτελέσει  έναυσμα για την συνέχιση μιας παράδοσης αιώνων που θέλει την Χίο ταυτισμένη με την θάλασσα.

Ο αύλειος χώρος του ναυτικού μουσείου ήταν κατάμεστος από κόσμο που άκουγε , περήφανος, την αξιοζήλευτη θέση που η Χίος, λόγο της ναυτιλίας κατέχει, ενώ το δυνατό χειροκρότημα στο τέλος της παρουσίασης επιβράβευσε τόσο τον ομιλητή-συγγραφέα, όσο και όλους όσους έχουν δέσει, με κάθε τίμημα , την ζωή τους με την θάλασσα.

Η εκδήλωση εντάσσονταν στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ενιαίου Βροντάδου και το βιβλίο προλόγισε η πρόεδρος του «Φάρου» Βαρβασίου Γεωργία Χούλη, ενώ οφείλουμε να υπενθυμίσουμε  ότι η εκπομπή «Χία Ναυτιλία» της ΑΛΗΘΕΙΑ TV, έχει πάρει το όνομα της από τον ομώνυμο βιβλίο του δρα Ματθαιου Δ.Λώ.

 

Σχετικά Άρθρα